Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A La Liga csodacsapatának fiatal magyarja már a bajnokságban is bemutatkozott - irány az Eb?

Rizmayer Bence

Frissítve 22/01/2024 - 15:34 GMT+1

Yaakobishvili Antal a vasárnap esti Sevilla ellen 5-1-re megnyert bajnokin mutatkozott be a La Liga éllovas Girona együttesében.

A La Liga csodacsapatának fiatal magyarja már a bajnokságban is bemutatkozott - irány az Eb?

Fotó: Getty Images

A magyar hátvéd hétközben debütált a Rayo Vallecano elleni Spanyol Kupa-mérkőzésen, ráadásul kifejezetten jól sikerült a bemutatkozás. A találkozót követően sokan kiemelték, mennyire jól futballozott a hórihorgas védő. Edzője, Michel még azzal is viccelődött, hogy Yaakobishvili a téli sztárigazolásuk. A Sevilla ellen vívott bajnokin gyorsan mélyvízbe került a magyar játékos, hiszen Juanpe sérülése miatt a 30. percben lépett pályára csereként.
A vasárnapi számai is jónak bizonyultak, teljesítménye ismét nem hagyott kívánnivalót maga után. A számok nyelvén: 4/7 sikeres párharc, 4 labdaszerzés, 3 tisztázás, 5/7 pontos hosszú labda, 1 kulcspassz. Ezek egyáltalán nem rossz statisztikai mutatók egy 19 éves debütánstól. A Girona hivatalos oldala egyenesen "Budapest császárának" nevezte el.
Azt még korai lenne boncolgatni, hogy Yaakobishvili Antal alapemberré fogja kinőni magát Gironában, hiszen ezúttal egy sérülés miatt kapott lehetőséget, ugyanakkor a mutatott játék alapján jó úton jár afelé. Mivel nem bővelkedik a magyar válogatott labdával megbízható belső védőkkel, adódik a kérdés: Van-e Yaakobishvilinek esélye bekerülni az Eb-keretbe?
A fizikuma, illetve az, hogy top bajnokságban - történetesen a La Liga éllovasánál - edződik máris olyan kritériumokat teljesít, melyet Marco Rossi általában feltámaszt a játékosok kiválasztásánál. Ami nehezítheti a folyamatot, hogy a Girona 4 védős rendszerben futballozik, míg Magyarország 3 belső védővel játszik alapesetben. Oké, labdás fázisban 3-1-6-os formációt vesz fel a Girona, de teljesen más stílus a magyar válogatotthoz képest. Azt gyorsan hozzá kell tenni, sokkal egyszerűbb 2 belső védős rendszerből átszokni a 3 belső védősre, mint fordítva.
A jelenlegi felhozatalt nézve, leginkább jobb oldali középhátvédként lehet elképzelni Yaakobishvilit, ám Lang Ádám stabil pont Rossi védelmében, Balogh Botond pedig nagyon jó teljesítményt nyújtott Montenegró ellen. Arról már nem is beszélve, hogy Botka Endre és Fiola Attila az univerzalitás miatt előnyt élvezhet egy Eb-keret összerakásakor.
Viszont, ha már a 3 fős hátvédsor közepén vennék számítása a 19 éves játékost, talán nagyobb esélye van bekerülni, hiszen Willi Orbán esetleges kiesése folyamán jobb opció lehet, mint Lang vagy Szalai Attila. A legvalószínűbb forgatókönyv azonban az, hogy Yaakobishvili Antalt a felnőtt válogatottban majd az Európa-bajnokság után látjuk.
Remélhetőleg addigra sokkal több La Liga-meccs lesz a lábában - az eddig látottak alapján erre bőven van esély. Apropó, spanyol élvonal és magyarok. Ezt megelőzően 2013 júniusában szerepelt magyar játékos a La Ligában, akkor Pintér Ádám a Zaragoza futballistájaként lépett pályára az Atletico Madrid ellen.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés