Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lewandowski tudja, miben kell fejlődnie a Barcelonának, szerinte újra jó úton jár a klub

Németh Dániel

Publikálva 26/07/2023 - 14:34 GMT+2

Robert Lewandowski sikeres szezont zárt a Barcelona színeiben, mégsem teljesen elégedett, és úgy látja: rengeteg terület van, amiben fejlődhetnek csapatként. A lengyel csatár elsősorban a támadójáték kiegyensúlyozottságára szeretné helyezni a hangsúlyt, mivel az előző idényben voltak hullámvölgyeik, különösen a világbajnokság után. Mindent egybevetve úgy érzi: jó úton járnak.

Robert Lewandowski még nem gondolkozik a visszavonuláson, pár évig még a Barcelonát erősítheti - Fotó: Jose Breton

Fotó: AFP

Tökéletesen beilleszkedett Barcelonában, és pontosan tudja, miben kell fejlődnie a csapatnak.

Nyolc kiemelkedően sikeres év után Robert Lewandowski új fejezetet nyitott a pályafutásában, és a Bayern Münchent hátrahagyva a Barcelonához igazolt. A katalánok annak tudatában tették le az asztalra a rutinos csatárért kért 45 millió eurót, hogy nem csak a támadójátékra lesz pozitív hatással, de a fiatalok fejlődésében is segíthet. Lewandowski egyik téren sem okozott csalódást, 46 mérkőzésen 41 találatban működött közre, és a kevésbé rutinos játékosoknak is igyekezett átadni valamennyit a tudásából.
„Élvezem azt a tényt, hogy olyan játékos vagyok, akire felnéznek a fiatalok. Ennek persze megvannak a maga nehézségei, a tapasztalataim során nagyon sok mindent megéltem. Észreveszem, ha valami jónak tűnik, de még jobb is lehetne. Néha ez azzal jár, hogy olyat kell mondani vagy tenni, amit nem mindenki értékel. Itt is az egyensúly megtalálásán van a hangsúly. Nem szabad túlságosan tolakodónak vagy mérgesnek lenni; a csapatnak a pozitivitás az érdeke.”
Lewandowski maga sem tudja, mennyi ideig képes ezen a szinten játszani, de nem aggódik túlságosan az idő múlása miatt, pár évet még érez magában. „Ilyenkor a csapattársaimhoz hasonlítom magam, és ez alapján úgy érzem, még ez az én szintem. Nem tudom, mennyi ideig fogom még így gondolni, talán két-három év múlva már azt mondom: elég volt ennyi. De az is lehet, hogy csak később. Erőnléti szempontból nézve a következő két-három évben még rendben leszek.”
Persze már gondoltam a foci utáni életemre. Hogy őszinte legyek, ez már 20 évesen elkezdődött. Vannak ötleteim, de nem szeretnék semmi konkrétumot mondani. Ezen majd akkor gondolkozom el hosszabban, ha már befejeztem. Olyat keresek, ami boldoggá tesz.
A lengyel csatárt egyelőre boldoggá teszi az, amit most csinálhat, és amíg magas szinten megy neki a játék, nincs is különösebb oka azon törni a fejét, mit csináljon a futball helyett. Lewandowskit most inkább az előző szezon tanulságai foglalkoztatják, úgy érzi, sikerült azonosítaniuk azokat a problémákat, amelyek lelassították őket. Tavaly például a támadójátékuk hatékonysága sokat romlott a vb után, és még Lewandowskinak is volt egy gyengébb periódusa január és április között.
picture

Robert Lewandowski

Fotó: Getty Images

„A világbajnokságot követően szenvedtünk támadásban. Nem a győzelmekről beszélek, hanem a helyzetkialakításról és a gólszerzésről. Hatalmas kihívás lesz ezen fejleszteni. Jobban fel kell készülnünk, hogy megtaláljuk a megoldásokat a csapatszerkezet szintjén. Ez a következő lépés. Mindig azon gondolkozom, mit csinálhatnék jobban, legyen szó helyezkedésről, labda nélküli munkáról, vagy a befutható területekről. Ezt a csapattársaimmal is próbálom megbeszélni.”
„Szomorú vagyok, ha nem szereztem gólt, de sok múlik a csapat teljesítményén is. Néha balszerencsések vagy fáradtak vagyunk, esetleg koncentrációs problémáink vannak. Ezeket megértem. Ha azt érzem, rajtunk múlott, hogy csak egy gólt szereztünk, frusztráltabb vagyok. Ezen a téren fejlődnünk kell, a felkészülés során az én szememben ez a prioritás. Megértem, hogy nem varázsolhatunk minden meccsen, de a Barcelonánál ez nem fér bele sorozatosan.”
Lewandowski olyan játékosnak tartja magát, aki őszintén elmondja a véleményét, és inkább nyíltan hangot ad az észrevételeinek, minthogy a háta mögött kritizáljon valakit. Szerinte ennek megvannak az előnyei és a hátrányai is – sokan nem viselik jól a kritikus hangokat – de összességében ezt tartja a legkorrektebb eljárásnak. Lewandowski elárulta: akkor is őszintén elmondta a véleményét a klubról, amikor Ilkay Gündogan érdeklődött.
picture

Ikay Gündogan és Robert Lewandowski a Dortmundban

Fotó: Getty Images

„Csak az igazságot akartam elmondani neki. Régóta ismerem Ilkayt. Akkor beszéltünk, amikor még nem döntött a jövőjéről. Rákérdeztem, de voltak kétségei. Meséltem neki a játékosainkról és mindenkiről a klubnál. A városról, az itteni életről. Remélem, sikerült megértetnem vele, mit is jelent ennél a klubnál játszani. Ő is tudja, hogy a szívemből beszéltem” – magyarázta a csatár, aki úgy látja, az anyagi nehézségek ellenére jó irányba tart a klub.
Igaz, hogy vannak nehézségei anyagilag a klubnak, de most egészen biztosan jobb helyzetben vagyunk. Szép lassan visszatér a helyes útra a Barca, és még mindig remek lehetőség a topjátékosok számára.
Gündogan személyében nem csak egy kiemelkedő középpályást szerzett meg a Barcelona, de egy olyan játékost, aki Lewandowskihoz hasonlóan a tapasztalatával is sokat segíthet. Ennek talán nem is a La Ligában lehet a legnagyobb jelentősége, hanem a nemzetközi porondon, ahol rég volt igazán sikeres szezonja a klubnak. A lengyel szerint benne lehet egy jó szereplés a Barcelonában, ugyanakkor az előző idény példája is azt jelzi, előbb rövidebb távú célokat kell kitűzniük maguk elé.
„Egy olyan csapatra számítsanak, amelyik teljes mértékben arra koncentrál, ami az év vége előtt történik. Ez a La Liga első fele és a BL-csoportkör döntő szakasza. Meglátjuk, mi lesz, ha meg tudjuk nyerni a csoportot. Képzeljük el, mi történt volna akkor, ha megnyerjük az Inter elleni meccset tavaly. Lőttünk hármat, mégsem tudtunk nyerni, ami elég ritka. Minden szezonnak megvannak a jobb és a rosszabb pillanatai, ezek között kell navigálni, hogy kihozd a legtöbbet a csapatból.”
„Szerintem az Inter ezen a téren kiváló munkát végzett. Nem állítom, hogy döntőbe jutottunk volna, ha megnyerjük azt az egy meccset. Természetesen nem. De előfordulhat, hogy decemberben nem vagy csúcsformában, és a szezon előrehaladtával egyre jobb állapotba kerülsz, így a végén kihozod a legjobbat magadból. Készen kell állni erre a lehetőségre.”
Forrás: Athletic

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés