Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Xavi mellőzi, apja szerint többet érdemelne a Barcelona csodagyereke

Szabó Bence

Publikálva 29/03/2023 - 15:31 GMT+2

Ansu Fati még 17 éves sem volt, amikor berobbant a Barcelona felnőtt csapatába, Lionel Messi távozásával pedig a 10-es mezt is megkapta. Több hosszú sérülés után viszont Xavi alatt elvesztette a helyét a kezdőben, az utóbbi időben pedig csak perceket kap csereként. Édesapja, Bori Fati szerint fia nem akar távozni, de a klubnak jövőképet kell mutatnia, vagy akár a nagy riválishoz is kerülhet.

Ansu Fati

Fotó: AFP

Bori Fati szerint minta a fiáról megfeledkeztek volna a csapatnál.
Érdekesnek ígérkezik az előttünk álló nyár Barcelonában. A klub a Real Madrid elleni El Clásico megnyerésével szinte bebiztosította a bajnoki címet, a Bajnokok Ligájában viszont a tavaszt sem élte meg, sőt már az Európa-ligából is kiesett. Fejlődni tehát van hova, forrás viszont az anyagi problémák és a tavaly nyári költekezés után nem nagyon lesz erősíteni. Ilyen helyzetben egy klub általában mindennél jobban megbecsüli a saját nevelésű tehetségeit, a Barcanál viszont nem egészen így vannak ezzel. Legalábbis nem mindenkivel szemben.
A klub két fiatal középpályása, Gavi és Pedri – bár utóbbi most sérült – továbbra is alapemberek, és idén egyre nagyobb szerepet kap a szintén saját nevelésű balhátvéd, Alejandro Balde is. Rajtuk kívül viszont akad még egy nagy tehetsége a klubnak, aki szinté nem múlt még el 20 éves, mindegyiküknél előbb került a felnőtt csapathoz, most mégis alig jut lehetőséghez.
Ansu Fati még a 2019/2020-as idény során robbant be a Barcelonánál. Még 17 éves sem volt, amikor debütált a felnőtt csapatban, amivel a klub történetének második legfiatalabb újonca, később pedig a legfiatalabb gólszerzője is lett. Összesen 33 meccsen kapott szerepet egy olyan támadósorban, amiben még Lionel Messi és Antoine Girezmann is szerepelt, végül pedig 8 góllal zárta a szezont. A klubnál biztosak voltak benne, hogy megtalálták a jövő nagy sztárját.
A következő idényt is bombaformában kezdte, egész ősszel remekelt, aztán viszont beütött a baj. A Betis ellen súlyos térdsérülést szenvedett, 9 hónapot kellett kihagynia. Mire a következő nyáron visszatért, megkapta a távozó Messi 10-es mezszámát, de nagy szerep ebben az idényben egy újabb sérülés miatt nem jutott neki.
picture

A Barcanál egy időben Messi utódját látták Fatiban.

Fotó: AFP

Mialatt Fati lábadozott, a klubnál rengeteg minden változott. Ronald Koemant a klublegenda Xavi váltotta a kispadon, a játék átalakult, a keret pedig olyan támadókkal erősödött, mint Raphina, Ferran Torres vagy épp Robert Lewandowski. Az immár egészséges szélső pedig egyik poszton sem az edző első választása, így az idényben többnyire csak csereként lép pályára, gyakran csak perceket kap.
Ez pedig érthető módon a játékost és a környezetét is frusztrálja. Édesapja, Bori Fati, aki anno maga is focista volt, a El Partidazo de COPE-nak arról beszélt, a fia mentálisan és fizikálisan is rendben van, a klubnál viszont láthatóan megfeledkeztek róla, hogy a nehéz időkben szinte ő volt az egyedüli fény az éjszakban.
„Hihetetlen, de már négy éve a felnőttek között játszik, fizikálisan teljesen fitt. Még robbanékonyabb és gyorsabb is, mint korábban. Ha megvan az önbizalma, még gyorsabb. Ansu olyan, mint egy bika. Mindig ott volt a csapatnak, amikor visszatért a sérüléséből, még siettették is a felépülését. És most, hogy itt van, mi történik? Megfeledkeztek róla?”
Bori Fati elmondta, hogy édesapaként dühíti, ami a fiával történik, de nem kimondottan az őt nem játszató Xavira dühös. Szerinte az edző megtalálta a csapatát, ami vezeti a bajnokságot, így nincs oka váltani. A Barcának viszont meg kell mutatnia, milyen jövőt biztosít majd a fiatal támadónak.
„Elmondtam nekik, hogy ennél sokkal többet érdemlünk. Zavar, hogy csak perceket kap. A csapat támadói persze fantasztikusak, de ő Ansu Fati, a spanyol válogatott, nem csak egy akármilyen srác. A La Masía növendéke. Ha neki nem adnak időt, kinek fognak? Ansu többet érdemel, ő a Barcelona tízese.”
picture

Ansu Fati

Fotó: AFP

Bori szerint a fia nem akar távozni a klubtól, a csapat pedig a korábbi években rendre visszadobta a rá beérkező ajánlatokat. Ennek ellenére az édesapa lehet, hogy máshol képzelné el a fia jövőjét, erről pedig már az ügynökével, Jorge Mendessel is beszélgetett.
Szerintem Ansu maradna. Van is szerződése, de sok múlik azon, hogyan gondolkodik a klub. Én viszont sikeresnek szeretném őt látni, mert erre hivatott.
Bori elmondta, a család gyökerei miatt sokat gondol Sevillára, ugyanakkor nem zárna ki máshonnan jövő ajánlatokat sem. A jövőben még a nagy rivális Real Madridtól sem.
„Most nem mérlegelnék egy ilyen ajánlatot, mert Ansu úgyse fogadná el. Nem vihetem olyan csapathoz, ahol nem szeretne játszani. De sosem fogok rosszat mondani a Madridról, mert a két nagy klub egyike, és sose tudhatod, mit hoz a jövő. Sose tudhatod, egyszer hol kötsz majd ki.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés