Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ronald Koeman: Messi távozása minden téren érezteti hatását

Nánási Antal

Publikálva 22/09/2021 - 17:20 GMT+2

Ne keressük tovább, megvan ugyanis a Barcelona gyenge szezonkezdetének magyarázata.

Lionel Messi és Ronald Koeman

Fotó: Getty Images

Igen, jól gondolják a kedves olvasók, Lionel Messi távozása bőven kihat a katalánok eddigi pocsék mérlegére.

Négy mérkőzés alatt gyűjtött nyolc pontjával (és egy elmaradt mérkőzéssel) a Barcelona jelenleg a La Liga nyolcadik helyén szerénykedik. Az első ránézésre azért nem teljesen kiábrándító mérleg mellé társul a Bajnokok Ligája nyitányán a Camp Nouban a Bayern Münchentől elszenvedett sima, 0-3-as vereség. Ez utóbbi eredmény, különösen a játék képe alapján már igazán elszomoríthatta a katalán sztárcsapat népes szurkolótáborát, hiszen Ronald Koeman együttesének tulajdonképpen egyetlen percig sem volt reális esélye a 2020-as győztes ellen.
Persze, ne csodálkozzunk azon, hogy döcög a Barcelona, hiszen a klub komoly pénzügyi válságban van. Eurómilliárdokra rúgó tartozások, hitelekkel fedezett hitelek mellett tengődött a klub évekig, most pedig, ahogy visszatért az elnöki székbe Joan Laporta, ezek a terhek mintha csak egyszerre szakadtak volna a klub nyakába. Az egyesület becsületére legyen mondva, hogy mindent megpróbált a konszolidáció érdekében. Éljátékosok sora, köztük Gerard Pique és Jordi Alba mondott le fizetésük jelentős részéről azért, hogy a klub kozmetikázni tudja a kiadás-bevétel összesítését. Kis túlzással a teljes kispadot áruba bocsátották annak reményében, hogy a befolyó pénzüsszegből futja annyira, hogy az újonnan igazolt játékosokat be tudják regisztrálni.
Amíg azonban a fenti intézkedések, bár fajdalmasak voltak, de végzetes csapásként korántsem tekinthetők, azért vezéráldozattal is járt a nyár Barcelonában. A lejáró szerződésű Lionel Messivel ugyanis annak ellenére sem köthettek új kontraktust, hogy egyrészt az erre való hajlandósság mindkét fél részéről megvolt, másrészt pedig az argetin klasszis sem zárkózott el attól, hogy jóval szerényebb honoráriumért folytassa a Camp Nou-ban. A történet innentől ismert, vasárnap könnyes búcsú Barcelonától, hétfőn mosolygós fotó a Párizsba tartó gépen, kedden pedig hivatalos bejelentés: Lionel Messi a PSG játékosa.
Lionel Messi
A Barcelona vezetődzője, Ronald Koeman a napokban egy holland lapnak nyilatkozva beszélt arról, Messi jelenléte mennyire meghatározta a Barca edzéseit is.
Még az edéseken sem volt hajlandó sohasem veszíteni, és ez a mentalitás átragadt a társakra is. Nyilván jó játékosokkal volt körülvéve, de ő kiemelkedett közülük. Mellette mindenki eggyel jobbnak tűnt annál, mint amilyen valójában. Ezzel nem kritizálni akarok, csupán megosztom egy megfigyelésemet.
A holland edző, aki korábban játékosként is szolgálta a Barcelonát, a csúfos 8-2-es Bayern München elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőt követő nyáron vette át a csapatot, így ő csupán egyetlen szezont dolgozott együtt Messivel. Sőt mi több, 2020 nyarán az argentin klasszis, köszönhetően legfőképpen annak a BL-kudarcnak, már távozni szeretett volna Barcelonából, de érvényes szerződése miatt mindezt csak átigazolási díj ellenében tehette volna. Érdekes, hogy amikor menni akart nem tehette, amikor pedig maradni akart, mennie kellett.
Az interjúban Ronald Koeman megjegyezte, Messi távozása érezteti a hatását a Barca öltözőjében és az edzőpályákon is. A különbség szemléltetésére azt a játékost hozta fel, aki megörökölte Messi ikonikus tizes mezét – Ansu Fatiról van szó.
"Gyakran végzünk passz hatékonysági feladatokat, amikor akadályok között kell eltalálni egy távoli pontot. Egyik nap Ansu Fati nagyjából három métert tévesztett pusztán azért, mert láthatóan nem koncentrált rá a feladatra eléggé. Ha Messi még itt lenne, ez biztos nem történt volna meg, akkor nem engedhette meg volna magának, hogy ne adjon bele mindent. Messi tajtékzott volna, ha azt látja, hogy nincs ott fejben.”
A keret tagjainak tehát mindenképpen túl kell tenni magukat az argetin vezér távozásán, és hozzájuk hasonlóan Koemannak is össze kell szednie magát. Különösen a Bayern elleni vereség óta ugyanis egyre erősebbek azok a hangok, hogy neki sem sok ideje lehet már Barcelonában, sőt mi több, már lehetséges utódjelöltek is ismertek. A jelenleg belga válogatottat irányító Roberto Martinez szerintünk nem realis opció, ellenben a klublegenda, és manapság Katarban tengődő Xavi annál inkább. Ne feledjük, a csapat legutóbbi újkori sikerszériája épp egy olyan edző munkásságához kapcsolódik, aki anno évekig a csapat meghatározó játékosa volt. Pep Guardiola filozófiájához pedig, már csak a személyes kapcsolat okán, Xavi habitusa állhat a legközelebb.
Megítélésünk szerint egyelőre nincs edzőkérdés Barcelonában, ez a helyzet azonban még néhány kudarcot követően hamar változhat. Messit már hiába sírják vissza Katalóniában, meg kell próbálniuk önerőből összeszedni magukat. Erre legközelebb a Cadiz elleni hétközi bajnokin lesz lehetősége a gránátvörös-kékeknek.
Forrás: goal.com

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés