Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Messi távozása után az ismeretlenbe ugrik fejest a Barcelona

Németh Dániel

Publikálva 09/08/2021 - 16:29 GMT+2

Ebből a nehéz helyzetből is ki lehetne hozni a maximumot, más kérdés, hogy a katalánok egy ideje az önmegsemmisítésen fáradoznak.

Lionel Messi

Fotó: Getty Images

Voltak arra utaló jelek, hogy Lionel Messi távozása a hivatalos közlemény ellenére nem vehető készpénznek, az argentin érzelmes sajtótájékoztatója után viszont már nem nagyon maradtak kétségek. Így pedig van mit átgondolni Barcelonában.


Eleinte általános zsibbadtság volt jellemző a Barcelona-játékosok körében, úgy a WhatsApp csoportjukban, mint a közösségi médiás felületeiken. De aztán szép lassan felocsúdtak a kezdeti sokkból, így megjelentek a köszönetnyilvánító és búcsúzó posztok is, sokak számára ekkor kezdett igazán derengeni, hogy ez most a valóság. Elsőként a korábbi csapatkapitány Carles Puyol hálálkodott egy sort Messinek a klubnak tett szolgálatai miatt, aztán jöttek a többiek is.
„Mázlim volt, mert láthattam az első gólodat, amit az Albacete ellen lőttél a Camp Nou-ban, ám azt soha nem gondoltam volna, hogy egy napon annyira közel kerülünk, hogy egy pillantásból is értjük a másikat” – írta Jordi Alba. „Végtelenül hálás vagyok” – tette hozzá Sergi Roberto. „Köszönök minden csodálatos pillanatot, amit miattad átélhettem, és természetesen valamennyi Barca-szurkoló nevében azt a sok örömöt és gólt.”

Senki sem gondolta, hogy így fog véget érni Messi barcelonai karrierje: hirtelenül, váratlanul, a megérdemelt búcsúztatás nélkül, a klubnak pedig fejest kell ugrania a Messi nélküli jelenbe.

Időről időre persze felmerült az a kérdés, hogyan boldogulnának a katalánok az argentin zseni nélkül, ám ezek többnyire csak a rosszul menedzselt keretre kihegyezett eszmefuttatások voltak, mintsem reális forgatókönyvek. Mindenki tisztában volt azzal, hogy a csapat súlyosan Messifüggő, különösen Neymar távozása óta, ám ez egészen addig a pontig édes tehernek számított, amíg számíthattak az argentinra. Ezen a nyáron is ott volt az asztalon egy kétéves szerződés, az aláírásig viszont már nem jutottak el.
Innentől kezdve pedig már nem elméleti kérdés, hogy mire megy Messi nélkül a Barca, sőt, már a közeljövőben választ kapunk rá, kiderül például, mennyi igazság van abban, hogy az argentin nagysága miatt más játékosok eddig nem tudtak kibontakozni. Például az az Antoine Griezmann, aki sosem tudott igazán jó kapcsolatot kialakítani a pályán a hatszoros aranylabdással, de ide sorolhatjuk Philippe Coutinhót is, akit ugyanúgy nem tudtak rendszerbe illeszteni a katalánoknál.
picture

Philippe Coutinho és Antoine Griezmann

Fotó: Getty Images

Ők ketten azért érdekes szereplők, mert nagyjából ugyanazon a területen szeretnek játszani, mint Messi, és miután az edzők érthető módon inkább rá építették a játékot, Coutinho és Griezmann egyaránt poszton kívül találta magát. Ami önmagában rengeteg kérdést vet fel a Barca játékospolitikájáról, egyúttal ebben a nehéz helyzetben egy lehetőséget kínál mindkét klasszisnak, hogy az eddigieknél többet mutasson magából a Camp Nouban.
Rendszerszinten a túlzott Messiközpontúság sosem volt egészséges, ráadásul a védekezésre is hatással volt, hiszen a klub hagyományaihoz hozzátartozó letámadást kénytelen volt elengedni a csapat. Egy fiatalabb, jobban terhelhető támadóval ezen a téren javulhat a katalánok játéka, bár azt hozzá kell tenni, hogy Memphis Depay sem feltétlenül a védőmunkájáról híres, Ronald Koemannak tehát bőven lesz dolga ezen a téren.
Ha már az edző is szóba került: Messi hiányának annyi pozitívuma azért lehet, hogy Koeman – vagy bárki, aki esetleg a helyére kerül – sokkal szabadabban dolgozhat. Habár beszédében Joan Laporta kiemelte, hogy „egyetlen játékos sem nagyobb a klubnál”, az argentin zseni sok tekintetben mégis az volt, amit persze többnyire kompenzált a góljaival és gólpasszaival. Mivel egy az egyben őt lehetetlen pótolni, a játékrendszerrel kell kiegyensúlyozni valamennyire az általa hátrahagyott űrt.
Támadásban várhatóan Depay lesz az egyik kulcsember, vele Koeman már a válogatottnál nagyon jó viszonyt alakított ki, Griezmann pedig megkaphatja azt a visszavont szerepkört, amit eddig Messi töltött be. Talán több lehetőséget kapnak a fiatalabb játékosok, mint például Alex Collado, Yusuf Demir vagy akár Riqui Puig, Ansu Fatitól pedig további szintlépést várnak, bár a sérülése után ez nem lesz egyszerű feladat. Kiegészítő emberként Sergio Agüero és a sérülésből visszatérő Ousmane Dembele kaphat nagyobb szerepet.

Egy dolog biztosan kijelenthető: a Barcára régóta ráfér az újjáépítés, amit Messivel a fedélzeten nem lehetett megtenni, vele ugyanis minden évben a legnagyobb trófeákért kellett harcolni.

Ha hozzávesszük a már említett fiatalok mellé Frenkie de Jongot és Pedrit, a rutinosabbak közül Sergio Busquetset, a feltörekvő ígéretek közül pedig Gavit és Nico Gonzalezt, kijelenthetjük, hogy a katalánoknál megvan az alap az új projekt felépítéséhez. Ebben az is segíthet, hogy gazdaságilag sokkal könnyebb dolguk van Messi nélkül, bár ne legyenek kétségeink, a Barcelona még így is nagy bajban van az anyagiak terén.
picture

Lionel Messi, Miralem Pjanic és Frenkie De Jong

Fotó: Getty Images

Messi távozása tehát rákényszeríti a Barcelona vezetőségét, hogy új korszakot nyisson a klub történetében, amely lehetőséget kínál egy fenntarthatóbb modell kialakítására. Ugyanakkor elképzelhető az a forgatókönyv is, hogy Messi nélkül atomjaira hullik a csapat, és azok a problémák, amiket részben az ő góljai rejtettek el, most újult erővel törnek a felszínre. Végtére is, a Barcelona az utóbbi időben hajlamos volt az önmegsemmisítésre.
Laportának ezen a nyáron sok feladata lesz, mindenekelőtt meg kell szabadulnia néhány játékostól, akik túl sokat keresnek a teljesítményükhöz képest, Miralem Pjanic vagy Samuel Umtiti feltétlenül ebbe a kategóriába sorolható. Ez azonban nem egyszerű feladat, épp a magas fizetésük miatt, nekik ugyanis – még ha esetleg a Barca ingyen vagy jelképes összegért elengedné őket – jó eséllyel akkor is le kellene mondaniuk a mostani bérük egy részéről.
Mindennek a tetejében még ott vannak a szurkolók, akik szép lassan visszatérhetnek a stadionba. Normális esetben ennek örülnének a klubvezetők (valószínűleg azt nem bánják, hogy újra lesz bevétel a jegyekből), ebben a helyzetben viszont számolni kell a drukkerek haragjával, akár azzal is, hogy a saját játékosaik ellen fordulnak. Mondjuk azért, mert nem voltak hajlandóak belemenni nagyobb fizetéscsökkentésbe, közvetve hozzájárulva ezzel a klublegenda elvesztéséhez.
Messi hiánya a játékosoknak, a klubnak és a szurkolóknak egyaránt hatalmas érzelmi csapás, ez pedig olyan spirálhoz vezethet, amelyből nehéz visszatérni. Az európai elitből már kipottyantak, az anyagi lehetőségeik kiábrándítóak, ez utóbbi pedig folytatódhat, amennyiben a szponzori megállapodásokból is kevesebb bevételük származik. Végtére is: azokat annak ismeretében kötötték meg, hogy a szponzorok arra számítottak: a logójuk ott lesz majd Messi mezén.
Az előttünk álló idénynek úgy vág neki a klub, mintha az ismeretlenbe ugrana fejest. A keret egy része már túl van a csúcson, a fiatalabbak közül sokan most bizonyíthatnak először ezen a szinten, Koemannak pedig új tervet kell felvázolnia, immáron a világ legjobb játékosa nélkül. „Pszichésen tudjuk, hogy vele erősebbek vagyunk, de nem hagyhatjuk, hogy a hiánya hatással legyen ránk” – mondta Piqué 2018-ban, amikor Messi kartörés miatt kihagyott egy hónapot. Most is ez lesz a játékosok mantrája.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés