Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Komoly áldozatokkal járhat Messi maradása a Barcelonának

Nánási Antal

Frissítve 08/07/2021 - 14:56 GMT+2

Miközben két kontinenstorna is a végéhez közeledve tartja lázban a futballvilágot, a klubélet is éledezőben van.

Lionel Messi of FC Barcelona shows his dejection during the La Liga Santander match between FC Barcelona and RC Celta at Camp Nou on May 16, 2021 in Barcelona, Spain

Fotó: Getty Images

A nyár legnagyobb kérdése, hogy Lionel Messi marad-e Barcelonában? Ennek a hírek szerint szó szerint komoly ára van.

A nemzetközi átigazolási időszakok nyári eresztése hagyományosan inkább július második felétől pezsdül fel igazán, addig jóformán csak olyan üzletek köttetnek, amelyek már azt megelőzően ismertek voltak. A fenti állítás fokozottan igaz azokra az évekre, amikor világbajnokságot vagy épp egy kontinens bajnokságát rendezik, ilyenkor ugyanis a tornák után indul be az igazi nagyüzem. Nincs ez másképp idén sem, amikor rendhagyó módon Európa-bajnokságot és Copa Americát is rendeznek. A viszonylag nyugis átigazolási időszakban azonban talán szokatlanul is aktívan mozgolódik az FC Barcelona, ráadásul a katalán csapat inkább árulja játékosait, mintsem újakkal töltené fel a keretét.
A hirtelen jött pénzhalmozási program mögött Lionel Messi jelenti a motivációt, illetve konkrétan az argentin klasszis újbóli szerződtetése. Mint ismert, a Barcelona megsemmisítő, 8-2-es vereséget szenvedett a Bayern Münchentől a Bajnokok Ligája 2020-as negyeddöntőjében. Az akkori edző, Ernesto Valverde módszereivel már a súlyos vereséget megelőzően sem szimpatizáló Messi a mérkőzés után közölte a klubjával, hogy távozni szeretne. Jóformán a teljes 2020-as nyár arról szólt, hogy a Barcelona hogyan próbálja meg maradásra bírni Messit, ő meg mennyire el szeretne már menni. A bökkenőt legfőképpen az jelentette, hogy az esetleges kérőnek ki kellett volna csengetnie az argentin emberi ésszel felfoghatatlan, 700 millió eurós kivásárlási árát, a klub ugyanis úgy volt vele, ha az argentin nagyon menne, akkor pénzt kér érte, bevállalva akár azt is, hogy egyezség hiányában a játékosra a pályán nem is számíthat.
picture

Superstar Lionel Messi bleibt dem FC Barcelona offenbar erhalten

Fotó: Getty Images

A történetnek végül katalán szempontból happy end lett a vége, Messi ugyanis végül engedett a nyomásnak, és vállalt még egy évet Barcelonában, kitöltve így a szerződését. Ez a szerződés azonban június utolsó napján lejárt, a Copa America döntőjével végre a válogatottal is egy siker küszöbére érkező klasszis így hivatalosan már bő egy hete munkanélküli. Valószínűleg egy kontinenstorna nélküli nyáron már pont került volna a dolog végére, így azonban a Copa America lehetőséget ad a Barcelonának arra, hogy megpróbálja megteremteni azokat a körülményeket, amelyek meggyőzhetik Messit arról, hogy aláírjon egy új szerződést katalán földön. A fő körülményt pedig természetesen a megfelelő munkabér kigazdálkodása jelenti.
Ez a feladat viszont enyhén szólva sem lesz egyszerű. A klub egy még januárban közzétett pénzügyi jelentése szerint szerény 1.2 milliárd eurós adósságot nyög, tartozva többek között a Liverpoolnak még annak a Philippe Coutinhónak az átigazolási díjával, akit most nyugodt szívvel elengedne. Ezen kívül a klub a mögöttünk hagyott szezonban túllépte a La Liga által meghatározott fizetési keretet, emiatt pedig a következő idényben egészen biztosan nem teheti meg ugyanezt. A Goal.com szerint a maradásra, pontosabban az újbóli szerződtetésre hajlandó Messi-nek nem szeretne kevesebbet adni a Barcelona a következő két évben az eddigi, bő 30 millió eurós bérnél, ahhoz azonban, hogy erre legálisan lehetőség nyíljon, jelentős bérkereteket kellene felszabadítani. Így aztán nem meglepő, hogy a Barca mostanában inkább hasonlít egy kiárúsítást tartó nagyáruházra, mint egy futballklubra.
picture

Philippe Coutinho and Lionel Messi of FC Barcelona react during the La Liga Santander match between FC Barcelona and Real Madrid at Camp Nou on October 24, 2020 in Barcelona, Spain.

Fotó: Getty Images

Néhány üzletet már sikerült is nyélbe ütni, így Jean-Clair Todibo például 8,5 millió euró ellenében a Nice csapatához távozott, ahol biztosan több lehetőséghez jut, mint Barcelónában korábban. Szintén Franciaországba, konkrétan az Olimpique Marseille-hez távozott a B-csapatból Konrad de la Fuente, az érte kapott háromillió euró mellett annak is örülhet a klub, hogy ezentúl nem kell a bérét fizetni. Ugyancsak felszabadult a brazil Matheus Fernandezre szánt bérkeret, a brazil játékossal ugyanis, megfelelő ajánlat híján és közös megegyezés mellett, szerződést bontottak. A komolyabb pénzek reményében a Premier League felé is feladták a hirdetéseket, így kerülhet a Leedshez hamarosan Junior Firpo (15 millióért, végleg), valamint Francisco Trincao a Wolverhampton Wanderershez (kölcsönbe, de kötelező vételi opcióval).
picture

Junior Firpo schließt sich Leeds United an

Fotó: Getty Images

A fenti játékosok távozása, bár kétségtelenül segít, a nagy gödörből nem húzza ki a Barcelonát. Emiatt további játékosok távozása sem szomorítaná el túlzottan a klubvezetést, így benne van a pakliban, hogy Samuel Umtiti, Philippe Coutinho, valmint Martin Braithwaite sem Barcelonában kezdi meg a felkészülést a következő szezonra. Rajtuk kívül az egy éve szerződtetett Miralem Pjanicnak is szívesen összepakolnának katalán földön, más kérdés, hogy sem ő, sem Umtiti nem repes az örömtől a marasztalás hiánya miatt.
Ami a bajt tetézi, hogy nem csak Messi fizetésének előteremtése jelent gondot manapság, hanem a már bejelentett új igazolások bérének kigazdálkodása is. A klub eddig Sergio Agüero, Memphis Depay, valamint Eric Garcia szerződtetését jelentette be, a pénzügyi szabályoknak való pillanatnyi meg nem felelés miatt azonban még egyiküket sem regisztrálta. Messivel együtt négyük éves fizetése nagyjából 60-70 millió eurót jelentene szezononként, így tehát akad még tennivalója bőven a klub „játékos elüldözési” osztályának.
picture

Joan Laporta, Sergio Kun Agüero (FC Barcelona)

Fotó: Getty Images

Maximum 2-3 hét még a Barcelona rendelkezésére áll, a kontinenstornák miatt ugyanis sok játékos csak a szokásosnál később kapcsolódik be a szezon előtti felkészülésbe. Messivel kapcsolatban viszont ennél tovább biztosan nem húzhatják az időt, a PSG és a Manchester City háza táján ugyanis biztosan hamar akadna egy adakozó szellemű katari vagy emírségekbeli cég, amely szponzorként becsatlakozna a klubba, megfelelve így a pénzügyi fair play szabályainak. Az argentin részéről tehát a jelek szerint megvan a hajlandóság a barcelonai folytatásra, már csak az a kérdés, hogy a klub fel tud-e rúgni annyi mindent a kedvéért, hogy ez meg is valósuljon. A muskétások híres jelszavából tehát a „Mindenki egyért...” már megvalósulni látszik, érdekes lesz megfigyelni, hogy az Egy mire lesz hajlandó a Mindenkiért.
Forrás: Goal.com

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés