Xavi játékosként a Barcelona ikonikus alakjává vált, célja, hogy edzőként is bevésse nevét a klub történelmébe.

Hazaérkezésként értékelik Barcelonában, hogy korábbi legendás játékosuk visszatér legnagyobb sikerei helyszínére, és vezetőedzőként veszi át a bajnokságban és BL-ben sem túlságosan pozitív képet mutató együttes irányítását. Xavi olyan személyiség, akire sok szempontból szüksége van az utóbbi években pénzügyi gondokkal, belső konfliktusokkal és eredmények tekintetében is a várakozásoktól elmaradó Barcelonának, hiszen a katalán klubikon érzelmi töltettel láthatja el csapatát, elnyeri a szurkolók szimpátiáját, és valószínűleg a Barcelona fiatal játékosainak is képes lesz hasznos tanácsokat adni, miközben a rutinosabb csapattagokat eleve jól ismeri. Ennek ellenére komoly kihívás vár az edzőként minimális tapasztalattal rendelkező világbajnokra, pont ő maga beszélt arról korábban, hogy akkor szeretné elvállalni a Barcelona irányítását, ha megérik a feladatra. Hogy eljött-e az idő, vagy picit a kényszer szülte ezt a helyzetet, az már egy más kérdés, Xavi mindenesetre megérkezett, és azon van, hogy trófeákat nyerjen a Barcelonával.
„A világ legjobb klubja vagyunk, és a világ legjobb klubjának nyernie kell, nem pedig döntetleneket játszani, vagy vereséget szenvedni. Maximális követelmények vannak” - idézi a Barcelonába megérkező Xavit a Mundo Deportivo.
UEFA Bajnokok Ligája
A Barcelona 19-re fog lapot húzni, a Juventus szinte el sem találta a kaput
23/11/2021 22:15
Az elmúlt években több példát is láthattunk arra, hogy egy topcsapat edzőként viszonylag tapasztalatlan klublegendáját nevezi ki a kispad irányítására. A Real Madrid és Zinédine Zidane esetében például nagyon bejött, és BL-címeket ünnepelhettek a madridiak, a Chelsea-nél viszont nem sokáig szavaztak bizalmat Frank Lampardnak, akinek távozása után kezdett sikerszériába a londoni klub.
Xavi játékosként 17 szezonon át segítette óriási sikerekhez, köztük négy Bajnokok Ligája-győzelemhez és nyolc spanyol bajnoki címhez a Barcelona felnött csapatát, miközben a spanyol válogatottal világbajnok és kétszeres Európa-bajnok. Kulcsfigura volt a Barcelona történelmének legsikeresebb időszakában, középpályás szerepköre alapjaiban határozta meg a csapat játékát. Nagy szüksége lenne a katalánoknak arra, hogy Xavi edzőként is formát szabjon az együttes játékának.
A következő hetek-hónapok választ adnak arra, hogy valóban Xavi-e a megfelelő személy erre a feladatra, és létrejön-e egyfajta stabilitás a Barca kispadján. Katari klubja, az al-Szadd látványos futballal, utolsó 31 mérkőzésén 103 gólt rúgva nyerte meg a bajnokságot. De természetesen össze sem lehet hasonlítani a La Ligával és a Bajnokok Ligájával Xavi eddig szerzett edzői tapasztalatait.
Xavi a válogatott szünet után kezdi meg munkáját a Barcelona élén, rögtön egy városi rangadón, az Espanyol ellen mutatkozik be. A Barcelona a bajnokságban csak a kilencedik helyen áll, a Bajnokok Ligájában csoportmásodikként győzelmi kényszerben van a Benfica ellen, nem lesz tehát sok ideje, ha menteni akarják a szezont.
UEFA Bajnokok Ligája
Xavi fontos meccsen mutatkozik be a BL-ben, a csoportelsőség lesz a tét Manchesterben
23/11/2021 16:08
La Liga Santander
A jövő héten kiderül, mi lesz Agüero sorsa
21/11/2021 12:38