Fél évvel ezelőtt Sergio Ramos még biztos volt abban, hogy a Real Madridnál fogja befejezni a pályafutását, és hamarosan sikerül kialkudni az új szerződését is. A felek - elsősorban az anyagi különbségek miatt - azóta sem jutottak közelebb a megoldáshoz, így a védő már szabadon tárgyalhat más klubokkal is. Valóban távozhat a Real Madrid legfontosabb játékosa?


Első nekifutásra képtelenségnek tűnhet, hogy Sergio Ramos, aki nem csak csapatkapitánya és vezére a Real Madridnak, de 34 évesen is kiválóan teljesít, idén nyáron távozhat a klubtól. 2021 azonban a labdarúgás szintjén hasonlóan furcsán alakulhat, mint az előző év - sőt, a koronavírus gazdasági következményei talán csak most fejtik ki igazán a hatásaikat. Ez pedig olyan döntésekhez vezethet, amelyeket korábban elképzelhetetlennek tartottunk, például ahhoz, hogy egy ereje teljében lévő klublegenda különösebb konfliktus nélkül távozzon.
Ramos akár távozhat is a Real Madridtól | Eurosport
Távolabb került egymástól a Real Madrid és Sergio Ramos a csapatkapitány szerződéshosszabbítása ügyében, a 34 éves védő akár távozhat is a királyi gárdától a spanyol sportsajtó szerint. A madridi Marca úgy véli, hogy a jó ideje tartó egyezkedés a koronavírus-járvány okozta gazdasági következmények, a bevételek apadása miatt eredménytelen mindmáig, mivel a klub pénzügyi lehetőségei korlátozottak, s a válság közepette takarékossági lépésekre, például a játékosok fizetésének általános csökkentésére kényszerül.
La Liga Santander
Kutyabarát stadion gondolatával kacérkodik a spanyol élvonal újonca
25/06/2022 15:50
Ramost 2021-ig köti szerződés a madridiakhoz, és annak ellenére, hogy mindkét fél érdekelt a folytatásban, akad egy nagyon fontos különbség az álláspontok között. Miközben a 178-szoros spanyol válogatott védő két évre szóló, 12 milliós szerződést szeretne kicsikarni, a klub ennél szerényebb összeggel számol, ami Ramos életkorát és a mostani gazdasági helyzetet figyelembe véve semmi esetre sem nevezhető logikátlan döntésnek. Normál esetben valószínűleg a klub hajlandó lenne belemenni a licitbe, ám a normálistól mostanság igen távol állunk.

Megint a régi lemez?


Az idő sok mindent megszépít, - hiába: a felejtés nagy úr - így talán már azt is jótékony homály övezi, hogy a spanyol védő bizony pár ízben elgondolkozott azon, hogy távozik a Real Madridtól. 2015 nyarán a Manchester United érdeklődött Ramos iránt, ami igen kellemetlen helyzetbe hozta Florentino Pérezt. Azon a nyáron ugyanis a Real Madrid már elveszített egy meghatározó játékost a Portóhoz távozó Iker Casillas személyében, vagyis az elnöknek minden korábbinál nagyobb szüksége volt egy olyan játékosra, aki megtestesíthette a "madridismót".
Ramos tehát sokkal előnyösebb helyzetből kezdhette meg a tárgyalásokat, ennek eredményeképpen sikerült kiharcolnia egy tekintélyes, öt évre szóló szerződést. A védő akkor állította, nem a pénz volt az elsődleges szempont a döntésénél, a 2018/19-es idény végére azonban megváltoztak a prioritások. Ramos kiváló ajánlatot kapott a kínai bajnokságból, és arra kérte az elnökét, fontolja meg az eladását, Pérez azonban úgy ítélte meg, hogy a Real Madrid nem engedheti el ingyen a csapatkapitányát. Ramos tehát maradt a helyén.

Sergio Ramos a Manchester United ellen.

Fotó: Eurosport

A teljesítményén nem érződött, hogy rosszul érezné magát a klubnál, olyannyira, hogy a spanyol bajnokság újraindítását követően még a gólokból is alaposan kivette a részét: 10 mérkőzésen 6 gólt szerezve járult hozzá csapata újabb bajnoki címéhez. A győzelem hevében ki is jelentette, hogy szeretne szerződést hosszabbítani. "Itt szeretném befejezni a pályafutásomat" - nyilatkozta a Villareallal szemben 2-1-re megnyert mérkőzést követően. "Nem gondolnám, hogy ez akár az én, akár a klubelnök részéről problémákba ütközhet."

"Nagyon rossz a helyzet"


Azóta hat hónap eltelt, mégsem kerültek közelebb a megoldáshoz, vagyis Ramos mostantól szabadon tárgyalhat más klubokkal, és akár előzetes megállapodásokat is köthet velük. Néhány pletyka rögtön felröppent, szóba hozták például a védőgondokkal küzdő Liverpoollal, illetve a Paris Saint-Germainnel is. Előbbit már csak a játékos és a klub közös múltja miatt is nehéz elképzelni (lásd még: a 2018-as BL-döntő), ráadásul az angolok profiljához sem illik a fizetése és az életkora miatt. Párizs viszont valódi opció lehet.
Amennyiben hihetünk a pletykáknak, Ramos már közölte is Pérezzel, hogy ha úgy alakul, szívesen csatlakozik
Lionel Messi
mellé a PSG-hez.
Még ha abból indulunk is ki, hogy a hír igaz, és valóban lezajlott egy ilyen beszélgetés a felek között, akkor is gondolhatnánk azt, hogy ez csak egy olyan tárgyalástechnikai blöff, amit például 2015-ben is alkalmazott Ramos. Csakhogy a mostani helyzet sokban különbözik 2015-től: a járvány az egész világot megrengette gazdaságilag, ami alól a labdarúgás sem jelentett kivételt. Még a világ leggazdagabb klubjai is kénytelenek átgondolni, mire és mennyit hajlandóak elkölteni, tavaly például a Real Madrid is fizetéscsökkentésre kérte játékosait.
Úgy tűnik, megvan, honnan vonul vissza Sergio Ramos | Eurosport
A rágó nyújtásának esete: saját bátyja nyilatkozott a Real Madrid csapatkapitányának jövőjéről. Négy bajnoki cím, négy BL-siker, kupagyőzelmek, egyéni díjak, emellett vb-és Eb-siker a válogatottal. Nem nehéz kitalálni, melyik spanyol játékosról van szó. 2021 nyaráig van szerződése a Real Madriddal Sergio Ramosnak. A márciusban 34.
Tavaly nyáron Pérez szokatlanul visszafogottan nyilatkozott, amikor Kylian Mbappé szerződtetésének a lehetőségéről kérdezték. "Nagyon rossz a helyzet. Nehéz volna ilyen igazolásokat végrehajtani, miközben a játékosoktól meg azt kértük, hogy csökkentsék a fizetésüket a helyzet kezelése érdekében. Szóval ez még várhat. Amennyiben megváltozik a helyzet, a Madrid ismét a legjobb játékosokat fogja leigazolni" - fogadkozott az elnök. Csakhogy a szituáció nem sokban különbözik a júliusihoz képest.

Münchenből jöhetne a pótlás


Bizonyos szempontból most a Real Madrid van előnyösebb helyzetben, hiszen akár a szabadon igazolható játékosok között megtalálhatják Ramos utódját. Ősz óta nem titok, hogy David Alaba távozik a Bayern Münchentől, miután a fizetés terén jelentős különbség volt a felek igényei között. Az osztrák védő iránt számos topklub érdeklődik, köztük a Real Madrid is. Ramos távozása esetén a több poszton bevethető, tavaly tartósan belső védővé konvertált Alaba megfelelő pótlás lenne, és bizonyos szempontból jobb befektetésnek számít.
Egy 28 éves, pályafutása csúcsán lévő játékosnak még mindig szívesebben fizetnek ki nagy pénzt a klubok, mint olyasvalakinek, akire legfeljebb rövid távon építhetnek.
Ramos pótlása azonban a szokásosnál összetettebb feladat. Nem csak azt kell figyelembe venni, ki tudna az övéhez hasonló teljesítményt nyújtani a pályán, de valakinek az öltözői vezérszerepet is magára kellene vállalnia. Hiányát jelenleg mindenki másnál jobban megérezné a csapat, amit az is bizonyít, hogy az utolsó kilenc Ramos nélkül lejátszott BL-meccséből hetet elveszített a Real Madrid. A klubnál betöltött szerepe és jelentősége tehát meggyőzheti a klub vezetőségét, hogy ne kockáztassanak, és minden maradjon a régiben. Kerüljön, amibe kerül.
via goal.com
La Liga Santander
Kinyitotta a pénztárcát a Real Madrid, 100 millió eurós tehetséggel erősíti a középpályát
11/06/2022 12:27
La Liga Santander
Az Atlético Madrid nem fog díszsorfalat állni a bajnok Real Madridnak
02/05/2022 17:09