Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem annyira reménytelen Messi helyzete, mint azt a drámai körítés sugallja

Németh Dániel

Publikálva 06/08/2021 - 10:38 GMT+2

Még a közleményben is elbújtattak néhány információt, ami arra utal: maradhat Barcelonában a hatszoros aranylabdás.

Lionel Messi

Fotó: Getty Images

Csütörtök délután bombaként robbant a hír, miszerint Lionel Messi 21 év után távozik a Barcelonától. Mivel a klub erről a hivatalos honlapján is beszámolt, érdemes komolyan venni, ugyanakkor a közlemény egyes részei arra utalnak, még nem zárult le az ügy.


Az egyik leghitelesebbnek tartott átigazolási szakértő, Fabriziano Romano kap most hideget-meleget a közösségi médiában, mivel pár napja még arról számolt be, Messi és a Barcelona mindenben megállapodott, és már csak órák kérdése, mikor jelentik be a szerződéshosszabbításról szóló híreket. Ehhez képest valamennyi Barcelona-szurkolót hideg zuhanyként érhetett, amikor a katalánok honlapján valami egészen más információt tartalmazó hír jelent meg.

Konkrétan az elképzelhetetlen: hogy az argentin klasszis elhagyja a klubot.

Messi helyzete egy ideje bizonytalan volt a klubnál, tavaly konkrét lépéseket tett annak érdekében, hogy távozhasson a Barcelonától, ám végül a vezetőség – el nem ítélhető módon – ragaszkodott hozzá. Idén nyáron lejárt a hatszoros aranylabdás szerződése, így egy ideje szabadon igazolható játékos, azonban minden jel arra utalt, hogy marad Barcelonában és a nevelőklubjánál fejezi be a karrierjét – legalábbis annak érdemi részét.

Megállapodtak, de…

Az argentin klasszis, miután megnyerte első felnőtt trófeáját a válogatottal, hamar megállapodott a katalánokkal a közös folytatás anyagi vonzatairól. Előző szerződéséhez képest sokkal kevesebbet keresett volna – az Athletic több mint 50%-os csökkenésről tud – éves szinten azért ez így is 20 millió eurót jelentett. Csakhogy ez a megállapodás úgy jött létre, hogy még a Barcelona vezetősége sem tudta pontosan, hogyan fogják beszuszakolni a klublegenda bérét a szűkös büdzsébe.
picture

Lionel Messi.

Fotó: Getty Images

Közben ugyanis a La Liga szigorú szabályokat vezetett be a meggondolatlan költekezés megfékezésére, amire – látva azt, hogy mekkora bajban van a két megaklub – valószínűleg hosszú távon lennének pozitív hatása. Rövid távon azonban nem könnyíti meg a Barcelona dolgát, hiszen nagyságrendileg 200 millió eurót kellene felszabadítani játékoseladásokkal és bércsökkentéssel, vagyis Messi esetében azzal számoltak: a liga engedmény tesz a klasszis megtartása érdekében.
Messi maradása egyébként nem titkoltan a La Liga érdeke, hiszen Javier Tebas elnök minden lehetséges fronton próbálja növelni a bevételeket, a tárgyalások során pedig javítja az alkupozícióit, ha minden idők egyik legjobb játékosával győzködheti a tévétársaságokat. Vagyis ez valahol egy kötélhúzás a felek között: a liga szeretne saját Financial Fair Play szabályokat bevezetni, az viszont még kérdéses, meddig hajlandó elmenni ennek érdekében. Vajon kockáztatná a legnagyobb sztár távozását is ezzel?

Az időzítés sokatmondó

Talán nem véletlen, hogy a katalánok épp azt követően dobták be a hírt, hogy a La Liga szerdán bejelentett egy nagyobb volumenű megállapodást a CVC nevű befeketetési csoporttal. Leegyszerűsítve, ennek a megállapodásnak az a lényege, hogy a La Liga eladta a kereskedelmi jogok 10%-át, amiért 2,7 milliárd eurót kap a bajnokság – egy ekkora összeg rövid távon hatalmas segítség lehet a járvány utáni helyzetben.
Ezt az összeget elméletben 90%-ban a spanyol élvonalban és másodosztályban szereplő klubok kapnák meg, értelemszerűen a nagyobb klubok ebből nagyobb szeletet hasítanának ki. Barcelonában három év alatt 280 millió euróval számolhatnak, ami jól hangzik – főleg a 200 millió eurós deficit fényében – csakhogy a ligának vannak kikötései. Például, hogy ezt az összeget csak 15%-ban fordíthatják az átigazolásokra és a bérezésre.

Könnyen belátható, hogy a három év alatt utalt 42 millió euró nem jelent megoldást a Barcelona anyagi problémáira.

Éppen ezért a Barcelona nem támogatta ezt a megállapodást, ami azt illeti, a klub – legalábbis a közlemények alapján – nem is nagyon kapott beleszólási lehetőséget, mint ahogyan a Real Madrid sem. Ők ketten ugyanis nem tagjai a 12 főt számláló klubbizottságnak, amely egyhangúan támogatta és megszavazta az ötletet. A két megaklub elsősorban attól tart, hiba a közvetítési jogok 10%-ról lemondani a következő 50 évre, és hogy hosszabb távon visszaüthet ez a gyorssegély.
picture

Javier Tebas

Fotó: Getty Images

Csütörtökön egyébként a Real Madrid is kiadott egy közleményt – csak a katalánok bejelentése valamelyest nagyobb figyelmet generált – amelyben a megállapodást bírálták. Még csak különösebb konteót sem kell gyártani ahhoz, hogy ezt a két lépést összekapcsoljuk, mert a két riválist ezúttal összeköti a közös érdek. Azt pedig láttuk már a Szuperliga esetében is, hogy ha az anyagiakról van szó, hajlandóak összefogni.

Mennyire biztos Messi távozása?

Érdemes azért olvasni a közlemény sorai között, burkoltan ugyanis akadt pár mondat, ami arra utal, közel sem annyira végleges Messi sorsa, mint azt a drámai körítés sugallná. „Habár az FC Barcelona és Lionel Messi megállapodásra jutott és mindkét félnek az volt a szándéka, hogy ezen a napon aláírják a szerződést, ez nem történhet meg pénzügyi és strukturális akadályok miatt (a spanyol liga szabályai)” – írták a hivatalos honlapjukon, ami egy időre elérhetetlenné vált a sok kattintás után.

Vagyis az üzenet elég világos: a Barcelona szerette volna megtartani Messit, Messi szeretett volna maradni, az üzletet pedig egyetlen dolog miatt nem sikerült véglegesíteni: mert a La Liga megakadályozta azt.

Könnyedén lehet tehát egy olyan olvasata a csütörtöki bejelentésnek, miszerint a katalánok végső megoldás gyanánt kijátszották az ütőkártyájukat Tebasszal szemben, és így próbálják rábírni a ligaelnököt, hogy enyhítsenek a pénzügyi fair play szabályokon. Nyilvánvaló ugyanis, hogy Messi távozása egyik félnek sem áll érdekében: a spanyol bajnokság értéke nagyságrendekkel csökkenne, hatással lehetne a már kialkudott szerződésekre, a Barca pedig elveszítené a legjobb játékosát.

És ha mégis távozik Messi?

Mivel soha nem volt még ennyi realitása annak, hogy Messi távozzon a katalánoktól, érdemes azért eljátszani a gondolattal, mi van akkor, ha mégis elhagyja 21 év után a klubot. Az esetében két opció merült fel rögtön a sajtóban: a Paris Saint-Germain és a Manchester City, mivel ez a két klub képes lenne előteremteni a szerződtetéséhez szükséges összeget, ráadásul a hajlandóság is megvan, bár alaposan kiköltekeztek ezen a nyáron.
Barcelonában ezzel egy teljesen új éra venné kezdetét, egy valamelyest hosszabb távú projekt. Messi a pályán még mindig hihetetlenül sokat jelent, ugyanakkor a távozásának lennének pozitív hatásai is, például a költségvetés terén. Egyértelműen könnyebb lenne megfelelni a Financial Fair Play szabályoknak – mind a kettőnek – és talán arra is rákényszerülne a klub, hogy okosabb döntéseket hozzon a keret kialakításánál.
De azért ne legyenek kétségeink: Barcelonában nagyon szívesen elhalasztanák pár évvel a modellváltást, ha ez az ára, hogy Lionel Messi a karrierje végéig a klub kötelékében maradjon.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az olimpia legfontosabb híreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés