Nem született meglepetés, jelentős fölénnyel a klub korábbi elnöke, Joan Laporta nyerte az FC Barcelona elnökválasztását vasárnap. Összegyűjtöttük a nap érdekességeit és a nyilatkozatokat, illetve a győztes leendő stábjára is rápillantunk.


A Barcelona korábbi elnöke, Josep Maria Bartomeu október végén mondott le tisztségéről, azóta ideiglenes megbízatással a gazdasági bizottság vezetője, Carles Tusquets irányította a klubot. A várakozásoknak megfelelően vasárnap este Joan Laporta lett a befutó 34.184 szavazattal, mely a voksok 54,28 százaléka; a második Víctor Font (16.679/29,99%), a harmadik pedig Toni Freixa (4.769/8,58%) lett. 3.628 szavazat lett érvénytelen és 351 ívet kitöltetlenül dobtak be az urnákba. A klub történetének második legmagasabb részvételét könyvelhették el a választáson (55.611 tag), éppen a Laporta-éra utáni, 2010-es az első 57.088-cal azóta is.

messi-szavaz-fb.jpg

Fotó: Eurosport

La Liga Santander
Az első dominók már ledőltek, a Barcelona számára azonban most kezdődik a nyár nehezebb része
06/07/2022 - 16:13
A szavazás egyik érdekessége az volt, hogy Leo Messi is az urnához járult, először azóta, hogy a katalánok játékosa. Társai közül Sergio Busquets, Jordi Alba, Sergi Roberto és Riqui Puig szintén elment voksolni a Camp Nouba, a kézilabdások közül pedig az egykori kiváló játékos, Enric Masip, valamint az edzőlegenda, Valero Rivera is fotózkodott Laportával a választás után.

Valero Rivera (balról), Joan Laporta és Enric Masip |

Fotó: Eurosport

Az ügyvéd sikeréhez a gránátvörös-kékek több volt és jelenlegi sportolója gratulált, többek között a nemrég hazatért Pau Gasol. A korábbi NBA-sztár azt írta: „reméljük, hogy a következő évek sikeresek és örömmel teliek lesznek a klub számára”. A labdarúgók korábbi csapatkapitánya, Carles Puyol szintén szerencsét és sok sikert kívánt, kiemelve, hogy jó volt látni a három jelöltet együtt a képeken.
A két rivális sportszerűen, együtt gratulált Laportának az eredmények ismeretében. Víctor Font bár természetesen csalódott, nem sokkal éjfél előtt azt mondta az Onda Cero rádiónak, „a vereségekből sokszor többet tanulhatunk, mint a győzelmekből”, egyben megköszönte a tagoknak a magas részvételi arányt a klub jövője szempontjából kiemelten fontos pillanatban.
„Át kell gondolnunk az elmúlt hónapokat… A tervek olykor sikeresek, máskor rosszul sülnek el, de okulunk belőle. Nem volt könnyű Laporta ellen csatázni, ő a barcelonizmus egy mitikus alakja. Továbbra is elkötelezett vagyok aziránt, hogy a Barcelonáért dolgozzak, segítsek, és építsük az elképzelt szebb jövőt. Fontos nap volt ez, mert a Barça jövőjének magjait már elvetettük az utóbbi hónapokban, tehát erős gyökereink lesznek.”
Toni Freixa sokkal lelkesebb volt, szerinte a barcelonizmus győzött egy teljesen igazságos és legitim választás után. Ő maga nem szeretne politikai karriert építeni a Barcelonánál, mert „most az a fontos, hogy egységesek legyünk.”
„Én mindig a klub rendelkezésére fogok állni. Nagyon őszinte volt a kampány, a vitákon persze beleállunk a másikba, de ennek így kell lennie. A választás a demokrácia győzelme, büszkék vagyunk arra, hogy felállhat az új elnökség, Messinek pedig mától új elnöke van! A Barça győzött vasárnap.”
Joan Laporta a RAC1 katalán rádiónak megerősítette, több játékos gratulált neki megválasztását követően.
„Alba vagy Piqué például, de szerintem ez normális. Messi szintén, velem együtt ő is nyert, rövidesen nyugodt körülmények között fogok vele beszélni. Az, hogy elment szavazni, nálam a nap képe, és azt jelenti, hogy imádja a klubot, s talán azt is, hogy nálunk akarja folytatni, és nyitott egy ajánlatra.”
A klub élére 11 év után visszatérő Joan Laporta a Mundo Deportivoszerint tizenöt vezetőségi taggal számol, köztük öt olyannal, akivel korábban már együtt dolgozott a klub első embereként: ők Alfons Castro (2003-10), Josep Cubells (2003-10), Rafa Yuste (2005-10), Elena Fort (2008-10) és Josep Ignasi Macià (2008-10). Fortot bízza meg az Espai Barça-projekttel, míg Yuste a társadalmi kapcsolatokért felelős elnökhelyettes pozícióját kapja.

joan-laporta-2.jpg

Fotó: Eurosport

A gazdasági alelnöknek nem kisebb nagyágyút választott, mint a Fundació La Caixa (Spanyolország harmadik, Katalónia legnagyobb bankjának alapítványa) egykori általános igazgatóját, Jaume Girót. Kiemelhető még Jordi Llauradó neve, ő a négy éve elhunyt exelnök, JaumeLlauradó fia.

freixa-laporta-font-md.jpg

Fotó: Eurosport

Visszatér a csapathoz Víctor Valdés, aki természetesen a kapusokkal foglalkozik majd. A legnagyobb meglepetés azonban Jordi Cruyff valószínűsíthető sportigazgatói kinevezése, miután ő Víctor Font terveiben szerepelt – Laporta kampányában viszont nem esett szó róla. Egyébként ez is jól példázza azt, hogy a beszámolók szerint rendben, sportszerűen ment a voksolás, a végén pedig összeölelkezett a három rivális. Az is látszik, a célja mindhármuknak egy: a Barcelona felvirágoztatása. Nagy kérdés, mi lesz Ronald Koemannal és Lionel Messivel – utóbbi megtartása Laporta legfontosabb feladata és kitűzése. Alighanem mindkettőjük jövője a szezon további eredményeitől (is) függ majd.
La Liga Santander
Kutyabarát stadion gondolatával kacérkodik a spanyol élvonal újonca
25/06/2022 - 15:50
La Liga Santander
Kinyitotta a pénztárcát a Real Madrid, 100 millió eurós tehetséggel erősíti a középpályát
11/06/2022 - 12:27