Hosszabb interjút adott a barcelonai

El Mundo Deportivónak

Hristo Stoichkov, a Barça egykori legendája. A bolgár ex-futballista sokat beszélt a Ronald Koemanhoz és Lionel Messihez fűződő barátságáról, emellett kifejtette véleményét a jelenlegi csapatról, a bajnokságról, a BL-ről és a közelgő

elnökválasztásról

is.


Hristo Stoichkov Miamiban él és dolgozik az Univisión televíziónak, de onnan is követi az FC Barcelonával kapcsolatos történéseket mint pártoló tag és mint családtag. A valaha élt legnagyobb bolgár labdarúgó – aki szabadidejében biciklizéssel és golfozással tartja formában magát – 1990 és ’95 között játszott a katalánoknál. 151 mérkőzésen 76 gólt szerzett és többek között Bajnokcsapatok Európa-kupáját (a Bajnokok Ligája elődje) nyert a klub színeiben. Ma is szívesen emlékeznek rá arrafelé, így nem ritka, hogy kikérik véleményét a csapatról, személyekről – mint most a legnagyobb helyi sportlap.

Hristo-Stoichkov3.jpg

Fotó: Eurosport

La Liga Santander
Az első dominók már ledőltek, a Barcelona számára azonban most kezdődik a nyár nehezebb része
06/07/2022 - 16:13
Először egykori csatártársáról, Romárióról kérdezték, akivel három éven keresztül alkotott egy párt a támadósorban, s aki épp a napokban töltötte be 55. életévét.
„Nem szeretem az összehasonlítgatásokat, az mindig tiszteletlen valamelyik féllel szemben. Jó párost alkottunk, igen. De azt nem szeretem mondani, hogy »én így, én úgy«, mert minek? Élveztem a vele együtt játszott másfél évet, és sosem szenvedett csorbát a barátságunk.”

„Én lennék a legboldogabb, ha egyszer edzőként is BL-t nyerne”


Természetesen rögtön szóba került az FC Barcelona, illetve másik korábbi csapattársa, az együttes jelenlegi edzője, Ronald Koeman is.
„Vele is nagyon jó a kapcsolatom, sokszor írunk egymásnak üzenetet. Mindig támogatni fogom a döntéseit, hiszen a társam volt öt évig és rengeteget segített mind emberileg, mind szakmailag. Az a BEK-győzelem, amit együtt értünk el, az első a klub történelmében, az ott van már a történelemkönyvekben. A győztes mentalitást tanultam tőle, a csapatnak pedig biztonságot adott a jelenléte. A karrieremben mindig is a legfelső polcon lesz ő, akkor is, ha néha veszít. Egyszer mondtam róla valamit, amit félreértettek, de számomra Ronald mindig is barát marad, ezt nem vehetik meg és el tőlünk.”
„Tudom, hogy nagyon szenved mostanság, amikor veszítenek, azért, ahogyan veszítenek. De csukott szemmel is bízok benne. A Barcelonáért szenved, mert nagyon sokat kapott tőle. Biztos vagyok benne, hogy minden egyes döntését nagyon is átgondolja. Nem tudom, meddig lesz a klubnál, most a pandémia miatt az igazolások is bizonytalanok, de én lennék a legboldogabb, ha egyszer edzőként is BL-t nyerne a katalánokkal. Bátor ember, aki szemtől szembe megmondja, amit gondol, és nem ijed meg semmitől. Ezért nevezték ki őt vezetőedzőnek” –
sorolta hosszasan Stoichkov.

Hristo-Stoichkov1.jpg

Fotó: Eurosport

Nem lehet akadály a PSG


A bolgár futball-legenda a jelenlegi együttesből Frenkie de Jongot emelte ki: az utóbbi időben mutatott teljesítménye nem lepte meg Stoichkovot. Dolgos srácnak nevezte, aki fut, harcol, odateszi magát, „de ahhoz, hogy naggyá válj, szenvedni kell”. Szerinte Ruqui Puignak, mint saját nevelésű játékosnak sokat kell még fejlődnie, ahogy Pedri, Ansu Fati és Ronald Araújo is sokat fog még előrelépni, ebben biztos. Kiemelte, valamennyien ragyogó jövő előtt állnak, de nem várhatnak arra, hogy majd az edző lehetőséget ad nekik, azt maguknak kell kiharcolniuk. Fiatal, tehetséges csapatot lát, melynek sok munkára és áldozatokra van szüksége.
„Az Atlético Madrid nagyon magas szinten játszik, előnye jelentős, és valami katasztrófának kell történnie, hogy ne nyerje meg a Ligát. Mint szurkoló, pártoló tag és ex-játékos, természetesen a Barça sikeréért szorítok, de ha más nyer, a végén gratulálni kell neki, mert ő volt a legjobb. Ahogy a Barcelonát is elismerték, amikor pár éve sorra nyert. Viszont tudom, hogy Koeman az utolsó pillanatig nem fogja feladni”
– mondta a La Ligáról és az esélyekről.
Afelől nincs kétsége, hogy a PSG-t kiejtik a BL-ből, bár ez nem lesz könnyű menet. Úgy fogalmazott, sokkal karakteresebb a katalán csapat, „aztán ott van a nagy, 6–1-es fordítás. Persze az ellenkezője is benne van a pakliban, lásd Róma vagy Liverpool… A legjobb példa egyébként Araújo, aki egyre komfortosabban érzi magát a védelem tengelyében. Számomra ez egy jel, hogy van jövőnk, és rövidesen újra diadalmas lehet a klub.”

Messi-ügy: kulcskérdés a leendő elnök személye


A Leo Messi-téma érzékenyen érinti Stoichkovot, mivel barátok, és szerinte a következő elnök személye a kulcskérdés az argentin jövőjét illetően.
„Mi nem dönthetünk helyette, de akárhogyan is alakul, azt tudnia kell, hogy Hristo Stoichkov mindig támogatni fogja. Minden, ami a Barcelonáért tett, szerelemből tette. A mi barátságunk pedig egy életre szól, büszke vagyok rá, hogy a barátomnak tudhatom. Nem hiába voltam vele Aranylabda- és Aranycípő-díjátadón is.”

Hristo Stoichkov és Lionel Messi 2013. november 20-án, az Aranycipő-díjátadón |

Fotó: Eurosport

„A következő elnöknek versenyképes csapatot kell köré szerveznie, hogy újra győztes pályára álljunk. Gondolják, hogy Messi a pénzért játszik? Dehogy! A trófeákért, hiszen született győztes. Nem tetszik, amikor azt látom, hogy nem mosolyog a pályán. A leendő elnöknek becsületesnek, transzparensnek kell lennie: a Barçát kell szolgálnia, nem pedig fordítva. Értsen a focihoz is valamelyest, de még inkább a pénzügyekhez. Egyébként megvan a favoritom, de mivel nem tudok elutazni, nem is tudok szavazni majd. Miért is nem lehet az interneten voksolni? Mikor egy mezt megveszek a webshopban és az pár nap múlva itt van Miamiban.”

A jövő? Természetesen a La Masia!


Stoichkov kiemelte, nem szeretne rosszakat mondani a múltról a klub iránti tisztelet miatt, hiszen „mindannyian tudjuk, hogy mik történtek…” Egy építő jellegű kritikát viszont megfogalmazott a jövőre nézve: hallgassanak az egykori játékosok tanácsaira, leginkább az újak leigazolása előtt. Az utóbbi időben azt látja, hogy a szurkolóktól is eltávolodott az egyesület.

Megvan a favoritja, de szavazni nem tud Stoichkov |

Fotó: Eurosport

Végül a jövővel kapcsolatban így összegzett a 8-as:
„Soha nem volt más csapatnak három játékosa az Aranylabda dobogóján egyszerre, csak a Barcelonának. Ezt a nimbuszt kellene visszaállítani, és mindig a jövőt szem előtt tartani. Igen, az utánpótlással és olyan emberekkel, akik szeretnek és tudnak is a fiatalokkal dolgozni. Nagyon sok csiszolatlan gyémántunk van… Azt is el kell magyarázni a játékosoknak, hogy mit jelent a klub, kik húzhatták fel magukra előttük a gránátvörös-kék mezt. Aggasztó, milyen kevesen ismerik a fiatalabbak közül a Barça történelmét.”
via Mundo Deportivo
La Liga Santander
Kutyabarát stadion gondolatával kacérkodik a spanyol élvonal újonca
25/06/2022 - 15:50
La Liga Santander
Kinyitotta a pénztárcát a Real Madrid, 100 millió eurós tehetséggel erősíti a középpályát
11/06/2022 - 12:27