A hegymászók 90%-a sikeresen eléri az Everest alaptáborát, közülük azonban már csak a legerősebbek és a legképzettebbek jutnak el a világ legmagasabb hegycsúcsára. Ugyanakkor az Everest alaptábora közel olyan magasságban fekszik, mint amekkora a Kilimandzsáró, négy teljes napba telik leereszkedni onnan. Mi ebből a tanulság? Az, hogy a kontextus nagyon is számít.


Mindezt akkor sem árt figyelembe venni, amikor napjaink Lionel Messijét értékeljük. A Barcelona világklasszisa egyértelműen karrierjének hanyatló fázisában jár, a legszebb és legproduktívabb éveit már maga mögött tudja. Bár a képességei mit sem változtak, mindent elsöprő sebessége egyre inkább megkopni látszik, nem hiába: az idő az egyetlen ellenfél, akit még ő sem győzhet le. Közben szép lassan egy újabb BL-szezon úszott el eredménytelenül, ezúttal a Paris Saint-Germain bizonyult soknak a terhek sorát cipelő katalánoknak.
Egyetlen pillanatra talán felcsillant a remény, hogy a sokszor emlegetett remontada esetleg megismétlődhet, és a Barcelona újra csodát tesz a párizsiakkal szemben. Előbb Messi villant, egy szenzációs átlövésből kiegyenlített, és nem sokkal később büntetőhöz jutott a Barcelona. Csakhogy a tizenegyes kimaradt, a pillanat elillant, a katalánoknak pedig három gólra lett volna szükségük a továbbjutáshoz a második félidőben. Kylian Mbappé ott van a következő körben, Messi pedig Cristiano Ronaldóhoz csatlakozva búcsúzott a sorozattól.
La Liga Santander
Az első dominók már ledőltek, a Barcelona számára azonban most kezdődik a nyár nehezebb része
06/07/2022 - 16:13
Benne van a levegőben az őrségváltás: Mbappé megszerezte a 25. találatát a BL-ben, ezzel Messi rekordját megdöntve ő lett a legfiatalabb játékos, aki elérte ezt a számot. Erling Haaland mindenki másnál gyorsabban érte el a 20 gólt a sorozatban, miközben Ronaldo épp elvérzett a Juventusszal a Porto ellenében. Értelmetlen azon vitatkozni, hogy vannak-e még annyira jó játékosok, mint fénykorukban voltak, ugyanakkor talán az új király(ok) megválasztásával is érdemes kivárni, látva azt, milyen szinten futballoznak a régiek.

Haaland elképesztő ütemben termeli a gólokat, de bizonyos téren nincs Messi szintjén.

Fotó: Eurosport

Messi a gólja mellett (és a kihagyott büntetője ellenére) kiválóan játszott a PSG ellen, ő próbálkozott a legtöbb lövéssel a mezőnyből, ő alakította ki a legtöbb helyzetet, neki volt a legtöbb beadása és a legtöbb sikeres csele. Volt egy varázslatos pillanat, amikor egyetlen testcsellel két védőt lerázott, néhány pillanattal később pedig fantasztikus labdát tett a védelem mögé. A mozdulat önmagában véve gólt érdemelt volna, a helyzetek sokaságát elpuskázó Ousmane Dembélé azonban képtelen volt élni a lehetőséggel.
Bár a Barcelona játékán látszódtak a fejlődés jelei, a korlátai így is nyilvánvalóak voltak. Messi már nem számíthatott Xavi, Iniesta vagy épp Alves támogatására, a klub átmeneti állapotban van a pályán és azon kívül, amely a kapitány életét is megnehezíti. Az argentin játéka is átalakult, ma már egyre inkább kimarad a letámadásból, hogy minél több energiája maradjon a támadásokra. A helyzet az, hogy ez a kisebb intenzitással játszó, spórolós Messi is olyan teljesítményre képes, aminél kevesen tudnak többet.
Mbappé és Haaland minden dicséretet megérdemelnek. Ugyanakkor Messi esetében fennáll az a veszély, hogy őt nem azokhoz mérjük, akik a trónjára törnek, hanem a korábbi önmagához. Akivel - Messit is beleértve - senki sem képes felvenni a versenyt.
2012-es teljesítményét, amikor is a klubjában és a válogatottban 91 gólt termelt, aligha tudja megismételni. Érdemes ugyanakkor feljegyezni, hogy ebben a naptári évben Mbappé 10, Haaland 14, míg Messi, a hanyatló erő 15 találatnál jár. Ezeket a csupasz számokat azért is érdemes kiemelni, mert mentesek mindenféle előítélettől, véleménytől, amely esetleg átitathatja a közbeszédet. Másképp fogalmazva, ha bárki más hozná azokat a számokat, amiket Messi, nem a visszaesésről beszélnének, hanem arról, hogy kiemelkedően teljesít Európában.
Messi nem csak a góllövőlistát vezeti a La Ligában, de emellett ő alakította ki a legtöbb nagy lehetőséget is. Amennyiben a csapattársai hatékonyabbak lennének a helyzetek befejezésénél, valószínűleg az előkészítések terén is jobb helyen állna a mostani negyediknél. Ha valamiben, akkor a játék összetettségében Messi mindenképpen a fiatal riválisai előtt jár: gólok terén hasonlóan teljesítenek, a hatszoros aranylabdás viszont több helyzetet alakít ki és több sikeres cselt mutat be a fiatal trónkövetelőknél.

Messi büntetőt hibázott a PSG ellen, de így is a mezőny legjobbja volt.

Fotó: Eurosport

105 sikeres cselével Messi a spanyol bajnokság legjobbja, úgy, hogy ez az ő esetében nem is számít kiemelkedően soknak. Ezen kívül ő rendelkezik a legtöbb labdaérintéssel, passzal, beadással és pontos keresztlabdával. Ami a BL-t illeti, ott szintén nagyon hasonló számokat hoznak. Messi öt találatot jegyzett, cserébe második helyen áll a kialakított helyzetek és a cselek számát illetően is. Továbbra is három az egyben játékos: befejező, előkészítő, cselező. Az általa felállított mércének már nem tud megfelelni, ám még így is elképesztő szinten teljesít.
Valahol persze természetes, hogy a mai Messit a múltbéli eredmények és hatékonyság szűrőjén keresztül értékelik. Maria Callas, a nagyszerű szoprán is sokat lamentált karrierjének vége felé az elveszített oktávon. Paul McCartney 100 millió lemezt adott el a The Beatles megszűnése óta. Ott van még a humoristák által legviccesebbnek megválasztott Peter Cook története is, amely kiváló példája annak, mennyire veszélyes, ha valakit az általa felállított mérce szerint próbálnak a jelenben megítélni.
Cook esetében ez akkor történt meg, amikor Chris Morisszal, korunk egyik híres komikusával vállalt közös szereplést. Morris nem fűzött túl nagy reményt ahhoz, hogy a "piás, kopaszodó vénember" - mert nagyjából ez volt az idősödő Cookról kialakult kép - "képes kipréselni magából akár csak egy mondatot is." Ehhez képest improvizált vicces jelenetek sorát mutatta be, amely valósággal lenyűgözte Morrist. "Hihetetlen volt. Tényleg egészen rendkívüli" - mondta. Cook talán már nem volt a régi. A többiekre viszont még így is köröket vert.
Hol lehet tehát a csúcsról visszafelé induló Messi? Valahol az Everest alaptáborának környékén, a Kilimandzsáró magasságában. Vagyis legalább egy négynapos túra választja el az alapoktól, ami labdarúgásra átszámítva még évekbe telhet. Addig is nincs más dolgunk, mint élvezni a játékát, amíg még megtehetjük. 
via Sky Sports
La Liga Santander
Kutyabarát stadion gondolatával kacérkodik a spanyol élvonal újonca
25/06/2022 - 15:50
La Liga Santander
Kinyitotta a pénztárcát a Real Madrid, 100 millió eurós tehetséggel erősíti a középpályát
11/06/2022 - 12:27