Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egyre kilátástalanabb helyzetben van a Real Madrid sztárja

Németh Dániel

Publikálva 30/10/2021 - 12:38 GMT+2

Eden Hazard már papíron sem számít kezdőnek, a posztján Vinícius Júnior az első számú választás.

Eden Hazard- fotó: Joan Valls

Fotó: AFP

Ördögi kör: ahhoz, hogy formába lendüljön, játékpercekre van szüksége, de csak akkor juthatna játékpercekhez, ha javulna a formája.


Cristiano Ronaldo távozását követően a Real Madridnak szüksége volt egy sztárra, aki egyfelől a klub új arca lehet, másfelől a támadósor egyik vezérévé válhat a portugál megüresedett helyén. Így esett a választás Eden Hazard-ra, aki a felszínen tökéletes jelöltnek tűnt: évek óta kimagasló teljesítményt nyújtott a Chelsea-ben, más szerepkörben, de ugyanazon a poszton játszott, mint a portugál, ráadásul szeretett volna eligazolni Londonból.
Így utólag már elmondhatjuk, hogy az üzletnek a Chelsea lett a nagy nyertese, amely épp a legjobbkor szabadult meg sztárjátékosától, ráadásul annak ellenére bezsebelt 115 millió eurót, hogy a belga támadót már csak egy év kötötte a klubhoz. Hazard formája ugyanis a következő években drámaian visszaesett, Madridban megközelíteni sem tudta a Chelsea-ben nyújtott teljesítményét, és némi túlzással többször volt sérült, mint ahányszor számíthatott rá az edzője.

Beszédes adat, hogy Angliában hét év alatt 21 meccset hagyott ki sérülések miatt, Spanyolországban viszont három év elteltével 58 találkozónál jár.

Hazard-t a Real rövid távú, de azonnali megoldásnak szánta egy égető problémára, ezt a szerepet azonban a sorozatos problémái miatt képtelen volt ellátni, mostanra pedig eljutottunk odáig, hogy már papíron sem a belga az első számú választás a támadósorban. Ezt az idényt, ha nem is kiemelkedő, de biztató játékkal kezdte, ami az előző idényekben elegendő lett volna, hogy a kezdőben ragadjon, most viszont ott van mellette Vinícius Júnior is.
A brazil szélső tehetsége az első labdaérintéseitől kezdve nyilvánvaló volt, mint ahogyan az is, hogy rengeteget kell fejlődnie – elsősorban a döntéshozatalokban –, hogy nemzetközi szinten jegyzett játékossá váljon. Rossz döntései, kapu előtti pazarló játéka miatt gyakran vált a nevetség tárgyává, ebben az idényben viszont a Madrid húzóembereivé lépett elő: Karim Benzema mögött egyértelműen a Real legfontosabb támadójátékosa lett.
Amíg így játszik, Hazard-nak nem sok esélye van, hogy a Real Madrid kezdőjátékosa legyen, márpedig az idő egyértelműen Viníciusnak dolgozik, aki kilenc évvel fiatalabb a belga válogatott klasszisánál. A kevés játékperceit látva a spanyol sajtóban rögtön találgatni kezdtek, vajon ismét valamilyen sérülés hátráltatja-e Hazard-t, Carlo Ancelotti nyilatkozata azonban eloszlatta ezeket a kételyeket. „Készen áll a játékra, az a probléma, hogy az edző egy másik játékost favorizál” – fogalmazott sokatmondóan.
picture

Carlo Ancelotti és Eden Hazard

Fotó: Getty Images

Hazard az Osasuna elleni mérkőzésen is csak csereként kapott lehetőséget, de vele sem lett hatékonyabb a Real támadójátéka, és a találkozó gólnélküli döntetlennel ért véget. Ez azért sem túl jó hír a belgára nézve, mert ezek lennének azok az alkalmak, amikor meggyőzhetné Ancelottit, hogy igenis érdemes komolyan számolni vele. Ehhez képest viszont a Marca épp azt emelte ki vele kapcsolatban, hogy teljesen eltűnt a mezőnyben, és a labdával is alig találkozott.
„Az volt az ijesztő, hogy nyolc perc kellett, mire egyáltalán labdához ért, az első megmozdulása pedig egy beadás volt, amit egyenesen a védő lábához küldött, és semmilyen veszélyt nem okozott az Osasuna védelmében. Egy olyan játékosnál, aki egykoron egymaga döntött el Premier League-mérkőzéseket, megdöbbentő volt azt látni, hogy 25 perc alatt csak nyolcszor sikerült hozzáérni a labdához.”
Hazard minden téren alulmúlta a várakozásokat, 52 mérkőzésen (ami önmagában igen kevés durván két és fél évre lebontva) 5 gólt szerzett, vagyis 10,4 találkozó kellett egyetlen találathoz. Csak összehasonlításképp: a Chelsea-ben 352 meccsen 110-szer volt eredményes, vagyis minden 3. mérkőzésére jutott egy gól. Hazard-ról úgy tartották, amennyiben Ronaldo és Messi játéka hanyatlásnak indul, ő lehet a világ legjobbja – ehhez képest nála hamarabb kezdődött a visszaesés.
„Minden egyes játékpercét aranyáron mérik” – jegyezte meg cikkében a La Vanguardia, utalva arra, hogy Hazard a keret második legjobban fizetett játékosa. Hogy így alakult, az részben pech, hiszen az Angliában töltött évek nyomot hagytak a testén, aminek most fizeti meg az árát, másfelől viszont neki is megvan benne a felelőssége, profizmusban ugyanis soha nem hozta azt, amit elődje, és formán kívül, túlsúlyosan érkezett meg a spanyol fővárosba.

Jobb, tudatosabb edzésmunkával ezeknek a problémáknak egy részét meg lehetett volna előzni.

Az is kérdéses viszont, megfelelően felmérte-e Hazard állapotát a Real Madrid, az ugyanis nyílt titok volt, hogy a belga bokája nincs jó állapotban azóta, hogy Thomas Meunier 2019 novemberében rácsúszott egy BL-meccsen. Bár a sérülés ellenére Hazard remekül futballozott, és túlzás nélkül a hátán vitte a Chelsea-t egészen az Európa-liga-győzelemig, a bokáját folyamatosan kezelni kellett, és Madridban is sokat bajlódott vele.
picture

Eden Hazard az Európa-liga döntőjében

Fotó: Getty Images

Hazard-t 2024-ig köti szerződés a Real Madridhoz, így a fővárosiak könnyedén egy újabb Gareth Bale-féle szituációban találhatják magukat. Adott egy fénykorán túljutott, sérülékeny (és talán motiválatlan) sztárjátékos, aki viszont a státuszából és magas fizetéséből kifolyólag jóformán eladhatatlan. Legfeljebb abban reménykedhetnek, hogy érkezik egy mesés közel-keleti ajánlat, ami ráveszi Hazard-t a távozásra, esetleg a hirtelen meggazdagodott Newcastle marketingszempontok miatt lecsap rá.
Két évet várt a Madrid, hogy formába lendüljön – mondta a Real Madrid korábbi támadója, Fernando Morientes. Ez volt az az év, amikor a klub, a szurkolók és a csapattársai egyaránt azt várták, hogy a legjobb Hazard-t láthatják, de nem kezdett túl jól. Talán a Realnak döntenie kell arról, hogy nem vár tovább.
Egy dolog biztosan kijelenthető: Hazard-nak nincs sok ideje, hogy bizonyítson a Real Madridban, hiszen a következő nyár valószínűleg Kylian Mbappé szerződtetéséről fog szólni, ami végleg perifériára szoríthatja a szebb napokat is látott sztárt.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés