A katalán klub válságát az elmúlt bő egy évben egyre fokozódó botrányok mélyítették. Az edzői kinevezések, a felhalmozódó adósság, a rosszul kezelt és a közösségi médiában besározott játékosok mind hozzájárultak a helyzet elfajulásához, aminek a remények szerint a hétvégi elnökválasztás vethet véget Barcelonában.  


Nem vitás, az előttünk álló hétvége legfontosabb kérdése lesz a labdarúgás világában, hogy hosszas huzavona után végül kit választanak meg a Barcelona új elnökének. Bárki is nyerjen a három jelölt közül, meg kell, hogy küzdjön majd az elmúlt nagyjából egy év egyre mélyülő válságával. 2020 eleje óta rossz eredmények, elvágyódó és elüldözött sztárok, felhalmozódó adósság és egy példátlan erkölcsi/korrupciós botrány árnyékolja be a klub életét, így most az új kezdet küszöbén érdemes számba venni, hogyan is fajultak idáig a dolgok Barcelónában.   
Első felvonás: Valverde menesztése beindítja a lavinát
La Liga Santander
Az első dominók már ledőltek, a Barcelona számára azonban most kezdődik a nyár nehezebb része
06/07/2022 - 16:13
Kevesen gondolták volna 2020 januárjában, hogy egy Atletico Madrid elleni Szuperkupa mérkőzésen elszenvedett vereség ilyen komoly hatással lesz a következő hónapok eseményeire a Barcánál. A vezetőség azonban a meccs után menesztette a klubnál két év alatt két bajnoki címet szerző, a csapatot az adott pillanatban is a tabella élén tartó Ernesto Valverde vezetőedzőt, a dolgok pedig gyorsan rosszra fordultak.
Belső források alapján az öltöző egységét csak a kirúgott Valverde tartotta egyben, távozása után az eredmények gyorsan romlani kezdtek. Mire márciusban a koronavírus miatt leállt a bajnokság, a Barca több fontos meccsen is vereséget szenvedett, Lionel Messi és a korábbi sportigazgató Eric Abidal pedig a sajtóban veszekedtek a kialakult helyzeten. A problémán nem segített, hogy a klub nem tudott gyorsan helyettest találni, Xavi Hernandez és Ronald Koeman elutasító válasza után végül Quique Setien kapta meg az állást.
Vége az interregnum állapotnak, elnököt választanak Barcelonában | Eurosport
Laporta (balról), Font és Freixa | Fotó: culemania.com Vasárnap felszáll a fehér füst a Camp Nouban, megválasztják ugyanis az FC Barcelona új elnökét. Összeszedtük, mit kell tudni a talpon maradt három jelöltről (Toni Freixa, Víctor Font, Joan Laporta), milyen ígéreteket tettek, illetve milyen gazdasági és sportszakmai tervek mentén képzelik el a klub irányítását.
Második felvonás: előkerül a "Barcagate"
A romló eredmények mellett azonban egy másik ok miatt is elkezdhetett főni a klubvezetés, elsősorban az elnök Josep Maria Bartomeu feje. Februárban először a spanyol rádiócsatorna, a Cadena Ser szellőztette meg, hogy a Bartomeuék egy külsős cég segítségével próbálják meg befeketíteni a velük ellentmondó hangokat - köztük játékosokat és más elnökjelölteket - a közösségi médiában. A vezetőség itt még tagadott mindent, áprilisban azonban hat elnökségi tag is lemondott az ügy miatt, amiben időközben rendőrségi feljelentés is született. 
Harmadik felvonás: Történelmi vereség és fájó távozók
Mikor nyáron beindult újra a futballélet Spanyolországban, a klubnál örülhettek, hogy a meccsek elterelik a figyelmet a belső problémákról, de ez a lelkesedés nem tartott sokáig. A bajnoki cím sorsa elég gyorsan eldőlt a Real Madrid javára, a BL-ben pedig a Bayern München mért megalázó 8-2-es vereséget a katalánokra. Setient azonnal kirúgták, helyére pedig az ezúttal az állást már elfogadó Koeman került. Ez azonban csak az események fele volt a Barca sötét augusztusában. 
Nem sokkal a kiesés után ugyanis Messi jelezte, hogy távozni szeretne a csapattól, méghozzá szerződése értelmében azonnal és ingyen. A klubvezetés máskép látta az argentin legenda kontraktusát, szerintük Messinek ekkor már nem volt lehetősége kilépni a szerződése utolsó évéből. A felek végül nem mentek perre az ügyben, a 33 éves játékos ugyanis belement, hogy még egy évre marad a csapatnál. Távozók viszont így is akadtak, a klub szinte elüldözte, az Ivan Rakitic, Arturo Vidal, Luis Suarez hármast. Utóbbi játékos távozása különösen fájó volt, hisz a rivális Atleticóhoz került, ahol azóta is remekül teljesít.
Több mint egy ellenőrzés - nyomozók és előállítás a Barcelonánál | Eurosport
A spanyol rendőrség gazdasági osztályának bűnügyi nyomozói vizsgálódtak a Barcelona labdarúgócsapatának stadionjában hétfőn. Josep Maria Bartomeu volt elnököt előállították. A katalán egyesület szűkszavú közleményben tudatta, hogy a hatóság emberei a klub központjában jártak, de nem adott tájékoztatást az okokról.
Negyedik felvonás: Adósság és lemondás
Októberre aztán kiderült, miért kellett ilyen gyorsan megszabadulni a magas fizetésű játékosoktól. Az elmúlt évek túlköltekezései (Philippe Coutinho 160, Antoine Griezmann 120, Ousmane Dembele 145 millió eurójába került a csapatnak) és a hatalmas fizetések a járvány gazdasági hatásai miatt egyszerre érték utol a csapatot, ami így brutális, közel 500 millió adósságot halmozott fel. Ahhoz, hogy egyáltalán az UEFA financial fair play szabályainak megfeleljenek, nagyjából harmadával kell, hogy csökkentsék fizetési kiadásaikat.
Ráadásul nem élte meg a hónap végét Bartomeu elnöksége sem. A klubvezető nem a nyilvánosságra kerülő adósság, hanem egy ellene beadott bizalmatlansági indítvány hatására, de október 27-én benyújtotta a lemondását. Ennek hatására biztossá vált, hogy rövid időn belül új választást kell tartani, az eredeti januári időpontot azonban a járvány miatt végül március 7-ére helyezték át. 
Ötödik felvonás: Bartomeu börtönben?
A következő hónapokban tisztázódott, kik lehetnek az elnökválasztás esélyesei, a jövőkép mellett azonban a sötét múlt sem hagyta nyugodni a katalánokat. Újságírói és rendősrégi nyomozás hatására kiderült, hogy a Baromeu által elrendelt közösségi médiás kampány nem csak erkölcsileg vet nagyon rossz fényt a csapatra, hanem az ügyet körülvevő furcsa pénzügyi tranzakciók miatt a korrupció gyanúját is erősen felveti. Ennek hatására a rendőrség hétfőn razziát tartott korábbi elnökségi tagok lakásán és a klub irodáiban, Baromeut pedig elő is állították. Az egykori elnöknek bíróságon kell majd megvédenie az ügyét, amiben a hatóságok a Barcát csak érintettként kezelik.
Időközben a szurkolók legalább az eredmények lassú javulása miatt örülhetnek, a tizenöt meccses bajnoki veretlenségbe és a Sevilla ellen megfordított kupaelődöntőbe csak a BL-ben a PSG-től elszenvedett csúnya vereség rondít bele az utóbbi időben. Persze a csapat jövőjét nem elsősorban ezek a meccsek, sokkal inkább a hétvégi elnökválasztás határozhatják meg. A katalán drukkerek, akik az elmúlt egy évben megtanulhatták, mindig van újabb mélypont a csapat számára, most bizakodhatnak, hogy egy kompetens jelölt kerül a klub élére, vezetésével pedig megkezdődhet a felépülés.
ESPN
La Liga Santander
Kutyabarát stadion gondolatával kacérkodik a spanyol élvonal újonca
25/06/2022 - 15:50
La Liga Santander
Kinyitotta a pénztárcát a Real Madrid, 100 millió eurós tehetséggel erősíti a középpályát
11/06/2022 - 12:27