Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bankot robbantana a Real Madrid, pedig a klubelnök pár hónapja még a futball halálát vizionálta

Németh Dániel

Publikálva 27/08/2021 - 11:26 GMT+2

Florentino Pérez áprilisban gyászos hangvételű interjúban panaszkodott, hogy csórók lettek a gazdagok, ami mindenkinek rosszat tesz.

Kylian Mbappé és Karim Benzema: vajon a Real Madridnál is csapattársak lesznek?

Fotó: Getty Images

Mozgalmas napok várhatóak az átigazolási időszak hajrájában, Cristiano Ronaldo biztosnak tűnő klubváltása mellett Kylian Mbappé jövője lehet a legérdekesebb téma. Aki – dacára annak, hogy Florentino Pérez nemrég ezt lehetetlennek tartotta – komoly pénzért kerülhet a Real Madridhoz.


Nem titok, hogy a koronavírus-járvány hatására szinte valamennyi klubnak át kellett gondolnia a rövid- és középtávú stratégiáját a hirtelen megcsappanó bevételek miatt. A jelenség legnagyobb vesztesének a spanyol labdarúgás tűnt, ugyanis a Real Madrid és a Barcelona egyaránt visszafogott volt a nyár folyamán, utóbbi ráadásul még Lionel Messit is elveszítette. A nyári átigazolási ablak utolsó napjai azonban tartogathatnak még fordulatot.
Florentino Pérez régóta nagy csodálója Kylian Mbappénak, a francia világsztárnak pedig gyerekkori álma valósulna meg azzal, ha a Real Madridban folytathatná a karrierjét. Szándék tehát mindkét oldalról lenne a közös folytatásra, mindeddig leginkább az anyagiak álltak a megvalósítás útjába, valamint az a nem elhanyagolható tény, hogy a Paris Saint-Germainnek esze ágában nem volt lemondani a legnagyobb sztárjáról. Pénzzel meg nem feltétlenül meggyőzhetőek, ugye.
Jó ideje rebesgetik azonban, hogy Mbappé azért nem hosszabbította még meg a szerződését a francia fővárosban, és utasított vissza hat meglehetősen bőkezű ajánlatot, mert a Real Madrid hívására vár. Amennyiben kitart az elképzelései mellett, és valóban a 13-szoros Bajnokok Ligája-győztesnél akarja folytatni karrierjét, azt legkésőbb jövőre megteheti, amikor szabadon igazolható játékos lesz, ám úgy tűnik, akár már ezen a nyáron a Madridhoz kerülhet.

Pérez ugyanis az átigazolási időszak hajrájában hadjáratot indított, és már két komoly ajánlatot lerakott a PSG asztalára. 160 millió euró még nem bizonyult elegendőnek, ezen azóta 10-20 millióval emelt a Real, így a labda ismét a párizsiak térfelén pattog.

Valószínűleg nincs még egy klub a világon, ahol komolyan elgondolkoznának ebben a helyzetben a játékos megtartásán, hiszen ritkán szokott jól elsülni, ha foggal-körömmel ragaszkodnak egy elvágyódó futballistához. Anyagi oldalról nézve pedig a PSG hatalmasat nyerhetne az üzleten: adott egy játékos, akinek a szerződése rövidesen lejár, vagyis tipikusan most vagy soha alkalom, hogy pénzt csináljanak a távozásából.
picture

Florentino Pérez

Fotó: Getty Images

Az a projekt természetéből fakad, hogy a PSG-nél nem feltétlenül ez az elsődleges szempont, sokkal inkább az, hogy minél jobban sikerüljön a katari világbajnokság előtti felvezetés, vagyis, hogy minél menőbb arcokkal tudják összekötni az országimázs-projektet. Már az nagy fegyvertény, hogy sikerült a korszak legjobb játékosát, Lionel Messit a sorba illeszteni, az pedig egyenesen az álom kategória a marketingeseknek, hogy mindezt Mbappét és Neymart kiegészítve tehették meg.
Egy ilyen trió összeállításával a pályán adódhatnak problémák, főleg egy olyan edzővel a kispadon, aki a finomra hangolt presszingjével vált ismertté és sikeressé, közben viszont akkora figyelmet irányítana a klubra, amit másképpen nehezen lehetne elérni. Vagyis a PSG nem feltétlenül motivált, hogy elengedje játékost, mert a legfőbb célok nem szükségszerűen a pályához kapcsolódnak, még akkor sem, ha nyilvánvalóan nem bánkódnának egy BL-győzelem esetén.
Mbappé esetleges átigazolása legalább annyira érdekes a Real Madrid oldaláról nézve, különösen azok után, hogy áprilisban Florentino Pérez gyászos hangvételű interjút adott az El Chiringuito nevű trashműsorban. Az elnök a frissen megalapított és villámgyorsan összeomlott Európai Szuperliga megalapításának szükségességét hangsúlyozta, kiemelve azt, hogy a mostani pénzügyi helyzetben senki sem engedheti meg magának Erling Haaland vagy Kylian Mbappé szerződtetését.
Általánosságában nézve nem lesznek ezen a nyáron nagy transzferek. Ha pedig a pénz nem áramlik át a gazdag kluboktól a szegényekhez, akkor mindenki rosszul jár. Lehetetlen Mbappéhoz vagy Haalandhoz hasonló igazolásokat végrehajtani a Szuperliga nélkül, és nem csak a Real Madridnak.
Mondhatni, hogy a jóslat nem öregedett túl jól, ráadásul Pérez épp maga cáfolhat rá a hónapokkal ezelőtti gondolataira, hiszen a sajtóhírek szerint durván 180 millió euróra emelték az ajánlatukat, amivel beállíthatják minden idők második legnagyobb átigazolási díját. Ennél csak egyszer fizettek többet játékosért, amikor a PSG átutalta a Neymar szerződésében szereplő 222 millió eurós kivásárlási díjat, de a lista második helyén is PSG-igazolás áll: a Monacónak fizettek ennyit Mbappé játékjogáért.
picture

Kylian Mbappé

Fotó: Getty Images

Adja magát tehát a kérdés: honnan szerzett hirtelenjében ennyi pénzt a Real Madrid, ha áprilisban még komoly anyagi gondjai voltak. Pérez valójában már évekkel ezelőtt kénytelen volt változtatni a klub átigazolási stratégiáján, miután végre belátta: az évente egy galaktikus anyagi és csapatépítési szempontból egyaránt fenntarthatatlan. Legutóbb Eden Hazard-ért fizetett nagyobb összeget a klub, előtte pedig James Rodriguez volt az utolsó klasszikus sztárigazolás 2014-ből.
Pérez a korábbiaknál kevesebb pénzt szórt el a piacon, a fiatalabb – és inkább kiegészítő szerepben szóhoz jutó – játékosok értékesítésével még arra is volt példa, hogy profittal zárta a klub a nyarakat. 2019 volt a kivétel, amikor Hazard mellett Luka Jovicot, Eder Militaót, Ferland Mendyt és Rodrygót egyaránt leigazolták, körülbelül 300 millió eurós számlát összehozva. Mateo Kovacic, Marcos llorente, Theo Hernandez és Keylor Navas eladásából 130 millió eurót sikerült visszahozni.
2020 – vagyis a járvány óta – viszont a Real Madrid egyáltalán nem költött játékosokra, miközben komoly összeget sikerült felszabadítani Achraf Hakimi, Sergio Reguilon, Oscar Rodriguez, Raphael Varane, Martin Ödegaard és Brahim Diaz értékesítéséből. Egészen pontosan 178 millió eurót, vagyis a játékosok eladásából nagyjából akkora bevételre tett szert a Real, amire Mbappé megszerzéséhez szüksége lehet, még ha ez valószínűleg nem is ennyire egyszerű matek a valóságban.

Arról nem is beszélve, hogy ha sikerül is ilyen módon megszerezni Mbappét, a klubnak komoly jövőbeli tőkét kellett feláldozni az ügy érdekében, csapatépítési szempontból tehát nem feltétlenül ez a legelőnyösebb stratégia.

Madridban tovább spórolások is várhatóak, igény legalábbis lenne rá: a szerepköréhez mérten Luka Jovic (10 millió), Mariano Diaz (7 millió) és Dani Ceballos (3 millió) egyaránt nagyon sokat keres, Gareth Bale pedig önmagában 30 millió euróval terheli a költségvetést. Értelemszerűen a walesitől szabadulna legszívesebben a klub, ám a mostani piacon teljességgel elképzelhetetlen, hogy bárki is szívesen kifizetné ezt neki, a pénzről lemondani pedig nem fog.
picture

Bale, Benzema

Fotó: Getty Images

Vannak olyan hangok is, miszerint Pérez nem gondolja komolyan, hogy már ezen a nyáron leigazolja Mbappét, és a mostani hadjárat elsődleges célja megmutatni a franciának, mennyire akarja őt. Ne felejtsük el: a klubnak mindeközben a Santiago Bernabeu felújítását is finanszíroznia kell, amely megközelítőleg 800 millió eurós beruházás, ehhez kölcsönt kellett felvennie a klubnak, amit a következő 30 évben fognak törleszteni.
Talán okosabb is lenne várni, hiszen úgy több pénz maradna a klubnál, Mbappé pedig a nagyobb fizetés mellett még akár klasszis társa(ka)t is kaphatna maga mellé. Volt már azonban példa arra a múltban, hogy Pérez nem kockáztatott a licitháborúval, és megszerezte a kiszemelt emberét hasonló helyzetben, így csapott le 2019-ben Hazard-ra is, szóval lehetséges, hogy most is hasonló stratégián töri a fejét.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés