Joan Laporta régi-új Barça-elnök első „megmérettetése” Párizsban lesz, ahova el is utazott a csapattal. A Presidente már hétfőn munkába állt, így össze is szedtük, mik járnak a fejében klubja megmentése kapcsán, mire számíthatnak a szurkolók, a labdarúgók, Ronald Koeman vagy a dolgozók, és persze szóba kerülnek az egykor elkövetett hibái is.


Kedd délután 4 órakor szállt fel az El Prat reptérről az FC Barcelona küldöttségének Párizsba tartó gépe, fedélzetén a tizenegy év szünet után újraválasztott ügyvéddel. Ugyan Joan Laporta már hétfőn megjelent a Ciutat Esportiva Joan Gamper edzőpályáján, üdvözölte a játékosokat és a stábot, ám az első igazi alkalma a tegnapi repülőúton volt beszélgetni a csapat vezetőedzőjével. Illetve az sem kizárt, hogy a Pullmann Paris Tour Eiffel hotel helyiségeinek a falai is tudnának már mesélni Ronald Koeman és az elnök közötti eszmecseréről, mely az első lépésekről és a további tervekről szólhatott leginkább.
Nem gondolnánk, hogy egyből az edzőkérdés lett volna a téma, annál nagyobb úriember Laporta – egyébként is érdemes megvárni az idény végét, és ha a Parc de Princes-ben be is jön a papírforma az odavágó zakója után, még mindig nyerhet otthon két trófeát az együttes. Mindenesetre érdemes odafigyelnie Koemannak, aki bár a klubvezető elmondása szerint egyelőre élvezi a bizalmát, a jól értesült helyi RAC1 rádiószerintMikel Arteta lenne az ő embere a kispadra. (Szintén ők szellőztették meg Carles Puyol érkezését – mint nagykövet és tisztviselő az alapítványban –, aki szintén gratulált Laportának.)
La Liga Santander
Az első dominók már ledőltek, a Barcelona számára azonban most kezdődik a nyár nehezebb része
06/07/2022 - 16:13
„Remélem, jönnek majd az eredmények és olyan lesz a játék, amilyet szeretnénk, ez esetben pedig kitölthetné a szerződését. Edzőként persze minden az eredményeitől függ.”
Laporta arról is beszélt, tanult az előző éra hibáiból, így azokat nem követné el újra. Ki is tért arra, melyek voltak ezek, de a jó döntéseit is elárulta.
„Például Danit és Roberto Bonanót szinte elszigeteltük a csapattól egy bizonyos helyzet megoldására, ilyen nem fordulhat elő még egyszer. Aztán ott van Samuel Eto’o, akit hiba volt elengedni, később pedig több igazolás nem vált be. Erre jobban oda kell figyelnünk a jövőben. Másrészt, örülök, hogy annak idején kitartottunk Frank Rijkaard mellett, aztán Pep Guardiola kinevezése is nagy fogás volt. Az Unicefet szintén jó ötletnek tartom ma is, de a legnagyobb dolog Leo Messi megtartása volt, hogy ellenálltunk a számos ajánlatnak.”
Tizenegy év sok idő, mióta legutóbb az elnöki székben ült, a labdarúgás és a világ is változott. Elég csak a közösségi oldalakra gondolni – már nemcsak a média bírál érezhetően és tapasztalhatóan, hanem a nép is. Vannak azért bőven hasonlóságok is. 2003-ban, amikor elfoglalta a trónt, Carles Puyol 25, Xavi 23, Andrés Iniesta 19, Messi 16 éves volt – a Barça aranygenerációja. Most Frenkie de Jong 23, Ronald Araújo 22, Óscar Mingueza és Riqui Puig 21, Pedri, Ansu Fati és Ilaix Moriba pedig 18 esztendős. Ebből még akármi kisülhet, ismerve a La Masiában rejlő potenciált, melyet az utóbbi időben kihasználatlanul hagytak. Éppen ezért nemcsak Messi megtartása nagyon fontos feladata Laportának, hanem Ilaix (2022-ben jár le a szerződése) vagy Mingueza (2021 júniusa, nála a plusz kétéves opciót kell csak érvényesíteni) hosszabbítása is. És igen, Messi fiatalkorú volt, amikor először elnökölt, most pedig utolsó éveire kell Katalóniába láncolni az argentint.

joan-laporta.jpg

Fotó: Eurosport

„A legérzékenyebb téma most természetesen Leo megtartása és az új stadion kérdése. Ebben a helyzetben átvenni a klubot életünk legnagyobb kihívása. Az ajánlatra, amit Messi elé teszünk majd, hatással van a jelenlegi gazdasági helyzet, de mi ezt a szituációt vissza fogjuk fordítani. Biztos vagyok benne, hogy értékelni fogja, amit kínálunk, mert azért versenyképes ajánlat lesz.”
Az új stadionról felvetődött, hogy az építkezések ellenére is a Camp Nouban játsszon a csapat, de valószínűbbnek tűnik, hogy az Espanyol régi otthona, az olimpiai stadion, a Montjuïcon álló Estadi Olímpic Lluís Companys lesz az átmeneti hazai pályája a labdarúgóknak.
Laporta: „velem együtt Messi is nyert, rövidesen beszélek vele" | Eurosport
Nem született meglepetés, jelentős fölénnyel a klub korábbi elnöke, Joan Laporta nyerte az FC Barcelona elnökválasztását vasárnap. Összegyűjtöttük a nap érdekességeit és a nyilatkozatokat, illetve a győztes leendő stábjára is rápillantunk. A Barcelona korábbi elnöke, Josep Maria Bartomeu október végén mondott le tisztségéről, azóta ideiglenes megbízatással a gazdasági bizottság vezetője, Carles Tusquets irányította a klubot.
Ami a trófeákat illeti, 18 évvel ezelőtt úgy lett elnök, hogy már négy éve nem nyert semmit a Barcelona. Most egy év kihagyás volt csak, idén pedig még meglehet ugye a bajnokság és a Copa del Rey. Ironikus és paradox a helyzet, mert éppen az előző évtized alatt megnyert hat La Liga, öt spanyol kupa és két Bajnokok Ligája miatt kúsztak az égbe a fizetések, ami miatt (is) van most bajban a klub. Ez egy nem túl kellemes feladat, melyet meg kell oldania valahogy…
Visszatérve a személyi kérdésekre: felvetődhet, maradhatnak-e Josep Maria Bartomeu bizalmasai a klubnál, de Laportánál mindenki tiszta lappal indul:
„Ne várják, hogy azonnal összerúgom a port akárkivel is. Aki vért akar látni, annak várnia kell. Egy audit lesz mindössze, hogy megismerjem a pontos pénzügyi helyzetet. A klub
ereje abban rejlik, hogy mindenki jól érzi magát itt, bárhogyan is gondolkodjon. A Barçában, melyet én elnökölök, mindenkinek van helye. Ha Víctor Font vagy Toni Freixa tanácsot adna, figyelek majd rájuk” –
mondta a Rac 1-nek a szurkolókkal is jó viszonyt ápoló elnök.

Ilaix Moribát (jobbra) és Messit is meg kell tartania Laportának |

Fotó: Eurosport

Az első hírekkel ellentétben Jordi Cruyff nem sportigazgatónak, hanem technikai vezetőnek érkezne, előbbi pozíciót Mateu Alemanynak szánja a klubvezető. Joan Laporta szerint a klub készen áll bármilyen játékost megszerezni a piacról, amennyiben erősítésre szorul a keret. Ennek ellent mond, hogy nem sikerült nyáron és télen sem megszerezni Georginio Wijnaldumot, Memphis Depayt és Eric Garcíát sem. Persze attól függ, mit látnak majd az átvilágításnál. A klub adóssága jelenleg 1,1 milliárd euró, melyből 730 milliót záros határidőn belül rendezniük kell a katalánoknak. A választások megnyerése után tíz napja van megalakulni az új elnökségnek, Laporta reményei szerint ez a héten megtörténhet.
A Barcelona 4-1-es hátrányból várja a ma esti (21.00), PSG elleni BL-nyolcaddöntő-visszavágót – új elnökével a lelátón.
La Liga Santander
Kutyabarát stadion gondolatával kacérkodik a spanyol élvonal újonca
25/06/2022 - 15:50
La Liga Santander
Kinyitotta a pénztárcát a Real Madrid, 100 millió eurós tehetséggel erősíti a középpályát
11/06/2022 - 12:27