Amikor 2020 márciusában világszerte, így Angliában is, hirtelen be kellett zárni a stadionokat, aligha gondolhatta volna bárki is, hogy több mint egy évvel később ugyanúgy üres stadionokban játszák a Premier League mérkőzéseit. A lendületéből csak elvétve veszítő vírushelyzet miatt azonban 2021 áprilisában továbbra is ott tartunk, hogy a stadionok Európa-szerte, kevés kivétellel, üresen konganak, a bajnokságok fordulói pedig nézők nélkül zajlanak. A jelek szerint azonban látszik a fény az alagút végén, a brit kormány ugyanis a napokban tette közzé legújabb újranyitási programját, amely komoly szerepet szán a futballnak is.
A tervezet focis szekciója szerint az április 18-ra kiírt Leicester City-SouthamptonFA-Kupa elődöntőt, valamint a sorozat májusi döntőjét is nézők előtt rendezik meg a Wembley-ben, ezek mellett pedig ugyancsak nyilvános lesz a Ligakupa április 25-i fináléja is. A fokozatosság elvét követve az FA-Kupa elődöntőjére 4000 nézőt várnak, míg egy héttel később már 8000 néző előtt rendezik meg a Ligakupa döntőjét. A májusi FA-Kupa fináléra a tervek szerint pedig 21 000 nézőt várnak majd az eső két mérkőzéshez hasonlóan ugyancsak a Wembley stadionba. Amíg azonban az FA-Kupa küzdelmeinek főszervezője az Angol Labdarúgó Szövetség (FA), addig a Ligakupa az English Football League (EFL) felségterülete, a különbség pedig a lebonyolításban és legfőképpen a beengedett nézők körében mutatkozik meg. Az FA által szervezett első eseményre ugyanis csak helyi, azaz londoni szurkolókat várnak, így az is eldőlt, hogy sem Leicesterből, sem pedig Southamptonból ne kezdjenek azonnal szurkolói utak megszervezésébe a csapatok szurkolói. Helyzetbe kerülhetnek ugyanakkor a klubok fővárosban élő szimpatizánsai. Az EFL által jegyzett Ligakupa fináléra négy nagy csoportból várják a tervezett 8000 nézőt: a két csapat, a Manchester City és a Tottenham szurkolóin felül ugyanis a stadion környékén élőknek, valamint egészségügyi dolgozóknak szeretnék értékesíteni a várhatóan nagy népszerűségnek örvendő belépőket. Mivel az összesen kilenc különböző eseményt tartalmazó lista időben legtávolabb eső pontja a május közepére tervezett FA-Kupa döntő, arról egyelőre még nem született döntés, hogy kik pályázhatnak eséllyel a 21 000 belépő megvásárlására. Megjegyzendő, hogy a névadó szponzor miatt hivatalosan Carabao Cup név alatt futó Ligakupa döntőjére alapesetben február végén került volna sor, az EFL azonban januárban épp amiatt döntött a halasztás mellett, hogy így megteremtse az esélyét egy szurkolók előtti, nyilvános lebonyolításnak. Nos, a taktika úgy tűnik fényesen bevált. Érthető tehát az az elégedettséggel teli öröm, amellyel Rick Parry, az EFL első embere kommentálta a kormány őket is érintő terveit:
„A futballnak nagy tapasztalata van a tömegrendezvények lebonyolítása terén, mi pedig nagy örömmel támogatjuk a kormányzat újranyitási tervezetét. Büszkeséggel tölt el, hogy a fináléban egészségügyi dolgozókat is a lelátókon köszönthetünk majd, akiknek munkájáért nem lehetünk eléggé hálásak a járványidőszak során.”
Foci-vb
Belefért Ronaldo padoztatása, bődületes kiütéssel nyert Portugália
6 ÓRÁJA

Manchester City, Carabao Cup

Fotó: AFP

Azok után, hogy a brit kormánynak volt már egy, pár hét után végül elbukó újranyitási tervezete, az angol futballtársadalom pozitívan viszonyul a mostani kezdeményezéshez. A fő különbség ugyanis, hogy a korábbi, régiós alapon szerveződő rendszerhez képest ezúttal egységes, az egész országra kiterjedő sémát vezet be a Boris Johnson vezette kabinet, eltüntetve ezzel a PL klubok kétharmada által kritizált korábbi besorolás leginkább kifogásolt elemét. A kormányzat rögzítette azt is, hogy egészségügyi szempontból milyen feltételeknek kell jelen állás szerint megfelelnie azoknak, akik szeretnének a szerencsés jegytulajdonosok köréhez tartozni. Három kritériumot jelöltek meg, amelyek közül egyik megléte szükséges: negatív koronavírusteszt, igazolt beoltottság, vagy az ún. „természetes védettség”, amennyiben a néző az elmúlt hat hónapban esett át a betegségen.

Premier League-stadionok-covid

Fotó: Eurosport

Az is kiderült, hogy a tervek szerint május 17-től kapacitásuk negyedének erejéig a többi angliai stadion is megnyithatja kapuit. Az óvatosság azonban itt is fontos szempont, hiszen az eltérő kapacitásbeli lehetőségek miatt a szabályalkotók itt egy 10 000 fős felső korlátot is beiktattak. Amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor a Premier League május 23-ra tervezett utolsó fordulóját immáron tíz részlegesen újranyitott stadionban játszhatják le. A nagy cél pedig nem más, mint a nyári Európa-bajnokság, amelynek lebonyolításában kulcsszerep jut Angliának és a Wembleynek. Az összesen tizenhárom európai városban, köztük Budapesten is megrendezendő kontinensviadal mérkőzéseiből ugyanis hetet is a Wembleyben rendeznek, többek között a két elődöntőt és a finálét is. Az UEFA által a napokban bejelentett irányelv szerint nem lesz központi kapacitás korlátozás az egyes helyszínekre, az európai szövetség mindenhol a helyi tagszövetségre és a kormányzatra bízza a limit meghatározását.
Forrás: Skysports
Foci-vb
Luis Enrique egy dolgon változtatna, vállalja a felelősséget a spanyolok kieséséért
6 ÓRÁJA
Foci-vb
"Mbappéból csak egy van" – nevetett az angol szélső a francia klasszissal való összehasonlításon
7 ÓRÁJA