Jelen cikk írása közben éppen szerző kedvenc csapata játszik a Leeds United ellen, ebben a formában talán utoljára.

Szerző mégsem nézi. Valahogy hirtelen szó sincs már a Bajnokok Ligája indulást érő 4. hely eléréséről, ami a csapat januári hanyatlása óta oly forró téma. Ez volna hát a bajnokságok hirtelen értékvesztése? Végül is tök mindegy, hányadik helyen zár a Liverpool, ha jövőre úgysem a Bajnokok Ligája a cél? A Liverpool (is) mostantól más ligában focizik. Szó szerint.
Mert hogy jelen cikk írása közben sok még a kérdőjel arról, hogy az évek óta sejtetett, most mégis bombaként robbant Európai Szuperliga résztvevőinek jövőre mit szabad UEFA-éknál és mit nem, mit szeretnének és mit nem. Zajlanak még a tárgyalások (ejtsd: kölcsönös zsarolás) a nemzeti bajnokság, Bajnokok Ligája, Szuperliga szentháromságban, de azt már mind tudjuk, hogy mostantól rosszabb lesz, mert több pénz összpontosul kevesebb helyre. Hahó, jó reggelt! Hát nem ez zajlik évtizedek óta?
Labdarúgás
Messi és Cristiano Ronaldo közös képéről titkos részletek kerültek elő
21 PERCE
Persze beindult a mémtenger és a nyilatkozatcunami, amelyek nagy része ráérez a közutálatra. Elözönlötték a híreket a különböző vélemények. Gary Lineker szerint végre nem a videóbíró a leginkább utált dolog a futballban, szurkolói táborok tiltakoznak, Jürgen Klopp (mint érintett csapat menedzsere!) nemtetszését fejezi ki.
De vannak frappánsabb reakciók: a spanyol másodosztályú Legánes visszautasítja a meghívást (mintha én tenném az Aranylabdával), a Real Betis pedig saját weboldalán egy időre kiradírozta a tabelláról a szakadár csapatokat, saját magukat ezzel a harmadik helyre téve. Szurkolószerzésre kiválóan alkalmas, médiaképes lépés.
De álljunk meg egy pillanatra! A Real Betis innen nézve jövőre indulhat a Bajnokok Ligájában?
https://i.eurosport.com/2021/03/10/3009469.jpg
Akár még az is előfordulhat, és akkor egy picit eltekintünk a ténytől, hogy mindez csak azért lehet, mert néhány évtizeddel előbb a spanyol futball állva tapsolt az ötlethez, hogy a nagyobb renoméval (ejtsd: marketingérték) rendelkező topligák (apropó, a '80-as években ismert volt ez a kifejezés?) több csapatot indíthassanak egy olyan új kezdeményezésben, amelyről élesen világított, hogy még több pénzt akar besöpörni. Ismerős forgatókönyv?
Vagy szívesebben néznénk mi, szurkolók továbbra is a Rosenborg-Anderlecht BL negyeddöntőt a Bayern München - Paris Saint-Germain helyett?
https://i.eurosport.com/2021/04/07/3025181.jpg
Kötve hiszem. Végső soron mi, szurkolók hitelesítjük a rendszert, amit két napig ördöginek tartunk, de a harmadikon már nem is emlékszünk az előzőre.
És ehhez már hozzászokhattunk az elmúlt évtizedekben, ezen lépésekben pedig rendre ott volt az a FIFA és UEFA, amelyek most hangosan elítélik, kizárással fenyegetik a projektben résztvevő csapatok játékosait. Mindezt a szurkolók nevében teszik, akik talán inkább ágyútöltelékek a futballpiac újrafelosztásának ezúttal látványos és hangosan szóló csatájában. De majd elmúlik ez is. Mert nem ferde szemmel néztük 2002-ben, hogyan kellett sorra buknia az olasz és a spanyol válogatottnak csak azért, hogy Dél-Korea az utolsó játéknapokig szórakoztassa a hazai közönséget? Bojkottálta bárki is a következő vb-ket? (A német válogatott 20 év alatt eljutott egy human right feliratú pólóig, amihez ezúton is gratulálunk.)
https://i.eurosport.com/2021/04/19/3117424.jpg
Együtt hőköltünk hátra a Bosman-szabályon, amelyben a színtiszta nemzeti klubok halálát láttuk. És ha tényleg alapjaiban is változott meg emiatt a futball, mindezt azért mi sem bánjuk annyira.
Hiába szép és nemes egy Athletic Bilbao – Paks mezbe bújtatott Baszkföld – Tolna megye összecsapás, nyilván nem sok ilyet fogok látni. Talán mert nem adja semelyik csatorna.
Szóval dráma van, és ez rendben is van, hiszen a néző futballromantikája szívesen hiszi azt, hogy még létezik a hátsó füves és hogy valóban a gyári munkások szórakozása ez az ősi játék a liverpooli kikötőben. A futball evolúciója azonban mindig két lépéssel előrébb jár saját vágyainknál. Hát most újat lépett.
Foci-vb
Ma a foci-vb-n: Ronaldo száz százalékos lehet, Ghána visszavághat 2010-ért
EGY ÓRÁJA
Foci-vb
Németország kiesett, Japán legyőzte a két nagyágyút és csoportelső
9 ÓRÁJA