A Liverpoollal begyűjtött bajnoki ezüstérem, valamint a megnyert FA Kupa és Ligakupa döntő mellett Sadio Mane a Bajnokok Ligája döntőjében is ott lehetett. Mint utóbb kiderült, a párizsi finálé volt az utolsó mérkőzése a Vörösök mezében, nyáron ugyanis a Bayern Münchenhez igazolt.
Az utóbbi években azért már megszokottá vált klubsikerek mellett azonban 2022 egy másik nagy eredményről szólt, a villámgyors játékos ugyanis Szenegál válogatottjával Afrika Kupát nyert. Sokak számára emlékezetes, ahogyan a fináléban Szenegál ellenfele Egyiptom volt, a két, akkoriban még liverpooli csapattársnak számító Mané és Mohamed Salah így egymás ellen volt kénytelen pályára lépni. A finálét végül büntetőkkel Szenegál nyerte, a mindent eldöntő tizenegyest pedig épp a csapatkapitány Mané értékesítette.

Sadio Mané

Fotó: AFP

Premier League
„Benne van a DNS-ünkben” – a Liverpool középpályása a 98. perces győztes gólról
01/09/2022 - 13:52
A bajorok új igazolása a minap egy francia médiumnak nyilatkozva elárulta, a kontinenstorna negyeddöntője előtt komoly egészségügyi kockázatot vállalt azzal, hogy mindenáron pályára akart lépni.
Történt ugyains, hogy a Zöld Foki Szigetek elleni nyolcaddöntőben Mané agyrázkódást szenvedett, aminek következtében le is kellett cserélni. Ez a fajta sérülés eleve különösen érzékeny, így kiemelt figyelem irányul a kezelésére, az orvosok így ötnapos pihenőt javasoltak a labdarúgó számára. A történetbe itt kapcsolódott be a Liverpool is, az angol klub ugyanis, mintha előre sejtett volna valamit, különösen is figyelni kívánt arra, hogy a szenegáli stáb és maga a játékos is betartson minden vonatkozó egészségügyi protokollt.
A probléma mindezzel Mané szempontjábó csupán az volt, hogy ha öt napra kivonja magát a forgalomból, akkor ki kell hagynia csapata Egyenlítői Guinea elleni negyeddöntőjét. Ezt pedig, mint utóbb kiderült, semmi szín alatt nem akarta megtenni, és ezért saját egészségét sem volt rest kockára tenni.

Sadio Mané

Fotó: AFP

A Liverpool nyomást gyakorolt a szenegáli szövetségre és a biztonság kedvéért a FIFA-ig is elment, hogy biztosítsa, Mané valóban letölti a számára kimért pihenőidőt. Látszólag minden szereplőnek meg volt kötve a keze, maga a játékos azonban merész lépésre szánta el magát.
“Felhívtam a szövetségünk elnökét és kértem tőle egy találkozót, mondtam, hogy mindenképpen játszanom kell. Tudtam, hogy nem kellene pályára lépnem, de nagyon akartam. Mondtam, hogy kössünk erről egy szerződést, amiben minden felelősséget magamra vállalok. Azt is mondtam, hogy írjuk bele, ha meghalok, akkor az az én hibámból történt.”
A drasztikus lépésre való hajlandóság jól kifejezi, hogy mennyit is jelent pontosan Manénak országa képviselete, azt azonban a szenegáli stábnál is felmérték, hogy ekkora dolgot nem vállalhat magára még a legjobb játékosuk sem. Ezért aztán a futballista sürgetése ellenére kivártak, és nem készült el az a bizonyos szerződés.

Sadio Mané

Fotó: AFP

A csapatorvos végül azt javasolta, hogy reggel végezzenek el egy vizsgálatot, ami megállapítja, hogy Mané pályára léphet-e a negyeddöntőn vagy sem. A vizsgálat eredményét beküldték az Afrikai Labdarúgó Szövetség illetékes orvosi bizottságának, ahol végül megadták a zöld utat a pályára lépéshez.
Mané így ott lehetett Szenegál válogatottjában a csapat számára roppant fontos negyeddöntőn, és részese lehetett a válogatott 3-1-es győzelmének Egyenlítői Guinea felett.
Szenegál végül ugyanilyen gólaránnyal győzte le Burkina Faso csapatát az elődöntőben, majd következett a már említett Egyiptom elleni, büntetőpárbajjal végetérő győzelem.
Sadio Mané így Afrika Kupa-győztes lett, és végül nem kellett aláírnia egy olyan nyilatkozatot, amit rajta kívül vélhetően senki sem írt volna alá. Arról nincs hír, hogy a játékos magánakciójához mit szólt a Liverpool, de a mérkőzés napján készített vizsgálatok eredményeivel minden bizonnyal a Vörösök is elégedettek voltak. Liverpoolból való távozása mögött, egészen biztosan nem ez az eset áll.
Forrás: goal.com
Labdarúgás
Messi idén biztosan nem lesz aranylabdás, íme a 30 játékos aki még lehet
13/08/2022 - 11:09
Premier League
Nunez góllal és gólpasszal mutatkozott be a PL-ben, a Pool mégis botlott Londonban
06/08/2022 - 13:42