Hétközi kupaforduló után elindul az utolsó harmad a magyar első osztályban, de még sok kérdés megválaszolatlan a hátralévő 11 fordulóra. A bajnok személyét már sejtjük, de a további európai kupainduló és a kieső csapatok kiléte akár az utolsó fordulókban is kérdés maradhat. Nézzük hát, mik a főbb kiemelkedő pontjai az utolsó téli fordulónak!

Diósgyőr - Mezőkövesd, péntek 20:00

Előző meccsek: Fehérvár - Diósgyőr 1:3, MTK - Mezőkövesd 0:0
Foci-vb
Németország kiesett, Japán legyőzte a két nagyágyút és csoportelső
8 ÓRÁJA
Néhány napon belül kétszer találkozik egymással a két csapat, miután a héten a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében összecsaptak. Akkor sima 2:0-s mezőkövesdi siker született, a hazai csapat öt perc alatt rúgott két gólt az első félidő végén. Ráadásul az egyiket éppen a miskolciaktól igazolta Rui Pedro szerezte. Továbbra is jó formában tehát Pintér Attila együttese, hiszen december 5. óta nem kaptak ki semmilyen tétmeccsen. Idegenben azért annyira nem lesz könnyű dolguk, hiszen 11 vendégszereplésen összesen öt gólt lőttek, az utóbbi öt meccsen egyedül egy budafoki egygólos győzelem fért bele, majd jött három gól nélküli döntetlen.
A Diósgyőr pedig a kupaforduló veresége ellenére szépen lassan egyre jobb formába lendül, az elmúlt öt meccsen 7 pontot szerzett, a Kisvárda elleni hazai 2:0 és a fehérvári győzelem - legyenek a piros-kékek bármilyen rossz formában is, bizakodásra ad okot a bennmaradást illetően. A román csatár, Gheorghe Grozav pedig megszerezte első mesterhármasát az NB1-ben. Most pénteki ellenfelük meglehetősen nyeregben érzi magát, így talán nem a veretlenségi sorozat megszakítása a fő cél, de egy újabb gól nélküli döntetlennel valószínűleg a hazaiak lennének boldogabbak. Értékes pont lenne, bár az is igaz, hogy ahogy közeledik a végjáték, egyre nagyobbakat kell harapni.

Budafok - Kisvárda, szombat 14:45

Előző meccsek: Budafok - Felcsút 0:3, Paks - Kisvárda 3:0
Úgy néz ki, a bajnokság hajrájára az újonc Budafok is felveszi az NB1 ritmusát. Itt elsősorban most nem a játék képére gondolok, hanem arra a kiszámíthatatlan formája, ami nagyon sok csapatot jellemez. A legutóbbi hétvégi bajnokin gond nélkül kikap odahaza a kétségtelenül jó formában lévő Puskás Akadémiától, majd kupameccsen magabiztosan veri hétközben azt a Paksot, amelyik múlt hétvégén elbánt a Kisvárdával. Miközben a Kisvárda gond nélkül továbbjutott a kupában... Ebből a szempontból különösen megjósolhatatlan a végeredmény a hétvégére.

A Budafok Pakson nyerve jutott nyolc közé a Magyar Kupában.

Fotó: Eurosport

Ugyanakkor az mégis látszik, hogy a várdaiak nincsenek jó formában: az elmúlt öt meccsen egyszer sikerült győzni, az ez idő alatt kapott kilenc gól pedig magáért beszél. Ha a vendég teljesítményt nézzük, még rosszabb a helyzet: noha összességében az egész évadot tekintve nem játszik rosszul idegenben a Kisvárda, az elmúlt öt meccsen három vereség és két döntetlen a vendégmérleg, amivel az utolsó helyen állnak ebben a tekintetben. Furcsamód a Budafok pedig éppen otthon nem találja a helyét: 11 hazai meccséből hármat nyert meg, ráadásul ebből a másodikat még október közepén. Igaz, némiképp árnyalja a képet, hogy az elmúlt időben nem csak a Puskást, hanem a Ferencvárost is fogadták hazai pályán. A Kisvárda mindenképpen alkalmas arra, hogy a csapat javítson a hazai rossz szereplésen.

Puskás Akadémia - Honvéd FC, szombat 17:00

Előző meccsek: Budafok - Felcsút 0:3, Ferencváros - Honvéd: 1:0
A hétközi kupaforduló két kiesője találkozik egymással szombat délután, a két csapat fókuszában azonban merőben más kérdések állnak. Amíg a felcsúti együttes újabb európai kupaszereplése egyre biztosabbnak látszik, addig a Honvéd továbbra is egyesével kapargatja össze a pontokat a bennmaradás érdekében. A múlt heti Ferencváros elleni vereség után vonal alatt maradt a kispesti klub, és innen nézve nehéz helyzetben vannak. A listavezető után a bajnokság második helyén álló csapatának otthonába látogattak. Pedig Horváth Ferenc második mérkőzésén nem játszott rosszul a piros-fekete alakulat. A Budafok elleni hazai vereség sokkal kevésbé magyarázható, mint egyetlen sovány góllal kikapni a Groupama Arénában. Ráadásul úgy, hogy a Fradi kapusa, Dibusz Dénes többször is megmutatta tehetségét.
A mostani ellenfél, a Puskás Akadémia ráadásul még nehezebb kihívás: a Felcsút az utolsó öt bajnoki meccsét 11:3-as gólkülönbséggel nyerte, utoljára decemberben kapott ki az NB1-ben.
Hazai pályán azért már vannak foltok, hiszen elmúlt 5 hazai meccsén a Mezőkövesd és a Paks is jobban teljesített. Mindezek ellenére mégiscsak a 3 pont otthontartása a leginkább valószínű. Elsősorban a hazai csapat formája, másodsorban a vendégek friss edzőváltása okán, bármennyire is mutatott már biztató jeleket az új Honvéd. Ha tud jól formát időzíteni a csapat, nem ezen a meccsen kell meghalni a pályán.

MTK FC - Ferencváros, szombat 19:30

Előző meccsek: MTK - Mezőkövesd 0:0, Ferencváros - Honvéd 1:0
Az idei szezon harmadik, egyben utolsó örökrangadóját játsszák szombat este az új Hidegkuti Nándor Stadionban. Az augusztusi első fordulóban 1:1-es döntetlent ért el a két csapat, a „visszavágón” pedig simán nyert 2:0-ra Ferencváros. A kékek az augusztusi eredménnyel valószínűleg most is elégedettek lennének, bár jelenleg úgy néz ki, a Paks mellett ők a dobogó első számú kihívói az egyre rosszabb formában lévő Fehérvárral szemben. De miért lehet értékes a listavezető elleni hazai döntetlen? Egyrészt mert az MTK nem kifejezetten jó hazai pályán (3 ponttal többet szereztek vendégként), másrészt mert formájuk továbbra is ingadozó, különösen szintén otthon. Elmúlt három hazai találkozójukat nem tudták megnyerni, benne egy rendkívül különös zakóval a kiesési gondokkal küzdő Újpest ellen. Márpedig az MTK-nak van még idénre perspektívája, de a sok fiatal játékos,nem ritkán a rizikós védelmi tengelyben elhelyezkedő Nagy Zsombor - Varju Benedek fiatal páros azért hordoz némi kockázatot.

A legutóbbi MTK - Fradin meg volt kinek tapsolni...

Fotó: Eurosport

A Ferencváros pedig nem azaz illedelmes látogató. 11 vendégszerepléséből hetet megnyert, négyszer pedig döntetlent játszott. Veretlensége és 25 pontja magáért beszél. Az albán Uzuni továbbra is nagyon jó formában, az elmúlt hét bajnoki fordulóban hat gólt szerzett. A csapat kicsit pontatlanul, néhány pont elhullajtásával kezdte az idei naptári évet, de mostanra ismét megszilárdult. Egyetlen folt az elmúlt időszakban a viszonylag korai, nyolcaddöntős búcsú a kupától. A Fradi 2016-ban nyert utoljára bajnokságot és kupát egy szezonban, ez idén sem fog előfordulni.

Paks - Újpest, vasárnap 14:30

Előző meccsek: Paks - Kisvárda 3:0, Zalaegerszeg - Újpest 3:0
A dobogóért küzdő Paks és a kiesést elkerülni vágyó Újpest találkozik egymással abban a paksi stadionban, ahol a legjobb csapatok is gyakran megszenvednek. Mindeközben a hétközi kupafordulón érthetetlen eredmények születtek: a Paks hazai pályán kap ki attól a Budafoktól, amit a bajnoki meccsen magabiztosan legyőzött, az Újpest pedig a bajnokságban meccseket sorra nyerő Puskás Akadémia otthonában győz, és jut a legjobb nyolc közé. Könnyen lehet persze, hogy a paksiak szívesen veszni hagyják a kupát a biztos dobogós helyezésért, azt már azonban nehezebben lehet elképzelni, hogy az újpestieknek fontosabb megnyerni a Magyar Kupát, mint bennmaradni az első osztályban.
Az persze elég valószínű, hogy a Paks most vasárnap nem olyan összeállításban fog felállni, mint tette azt a kupameccsen. Akkor hiányzott a kezdőből Böde Dániel, Bognár István, Ádám Martin és a góllövőlista vezetője, Hahn János, ezt a luxust most nem tehetik meg, főleg, hogy egy győzelem esetén megelőzhetik az MTK-t, feltéve, hogy az nem nyer otthon a Fradi ellen. Aminek van realitása. Ott van egyébként is jól játszik Bognár György együttese, nála több pontot hazai pályán csak a Ferencváros szerzett ebben a szezonban, és elmúlt öthazai meccséből is négyet megnyert, egyedül a Fradi tűnt túl nagy falatnak.
Az Újpest pedig éppen idegenben könnyen sebezhető. Elmúlt két hazai bajnokiját megnyerve kicsit kiszabadultak a kieső zónából, de a múlt heti zalaegerszegi zakó megmutatta, hogy még mindig bőven elképzelhető a jövő évi másodosztályú folytatás.
Mindenesetre nemcsak a közelmúltbeli edzőváltás volt a téma a Megyeri úton, hanem tulajdonosváltásról is szólnak a pletykák.
Úgy tűnik, hogy az első osztály legellentmondásosabb, leginkább kereszttűzben lévő tulajdonosa, a belga Roderick Duchatelet hamarosan eladja a klubot, az új tulajdonos a Fehérvárt is birtokló Garancsi István lesz. A bennmaradás vagy a kiesés nyilván érzékenyen érintheti az esetleges tárgyalásokat.

Zalaegerszegi TE - MOL Fehérvár FC, vasárnap 17:00

Előző meccsek: Zalaegerszeg - Újpest 3:0, Fehérvár - Diósgyőr 1:3
A forduló zárómeccsét némileg meghatározza a hír, hogy megvan a Fehérvár új vezetőedzője. Márton Gábor menesztése után a csapat valószínűleg elérte a mélypontot, miután múlt héten kikapott hazai pályán a sereghajtó Diósgyőrtől. A hálátlan feladat Szalai Tamás pályaedzőé volt, a héten azonban megvan az utód:
Szabics Imre ismét visszatér a magyar labdarúgásba.
Azok után, hogy 2014 októberétől egy éven át ott volt Dárdai Pál, majd Bernd Storck válogatott stábjának keretében, a Sturm Graz és legkésőbb az osztrák válogatott segédedzője volt. Április 1-től a Fehérvár lett tehát első vezetőedzői állomása, stábjában Juhász Roland és Torghelle Sándor is jelen lesz. A csapatnak addig még négybajnoki és egy kupameccse van.
A Fehérvár bajnoki esélyeinek már mindegy, az európai kupaszereplés azonban még igenis tét, nyárra pedig, megfelelő igazolással össze lehet tenni egy olyan jó csapatot, ami tud menni pár kört az Európai Konferencia Liga selejtezőjében. Az új, 3. számú kupasorozat erőssége még kérdéses, így az is, meddig jut abban egy várhatóan jelentős átalakuláson áteső Fehérvár.
Engedtessék meg, hogy ilyen kontextus mellett kevesebb szó essék a konkrét meccsről, azért annak valószínűleg mindannyian örülnénk, ha a két csapat szezonbeli első találkozóját megismételni. Az első fordulóban ugyanis a fordulatos 3:3 lett a végeredmény. Mostanság egyik csapat sincs jó formában, az elmúlt öt forduló alapján a hazaiak az 9., a Fehérvár pedig az utolsó helyen áll. Az Újpest múlt heti legyőzésével nagy lépést tett a bennmaradás felé, de ezt a formát mindenképpen állandósítani kell, hiszen a hazaiak még most is csak három pontra vannak a kiesést jelentő 11. helytől.
Foci-vb
Foci-vb: a belga kapitány a kiesés után azonnal bejelentette, hogy távozik
10 ÓRÁJA
Foci-vb
Marokkó csoportelső, nyugdíjba ment a belga aranygeneráció
12 ÓRÁJA