15 forduló után zárul az NB 1 őszi szakasza, majd december 23-án két mérkőzés pótlásával csökkentenek a csapatok a lemaradáson. Néhány kérdés eldőlni látszik az ősz végére, de még mindig nagy a tülekedés a dobogóért. Jövő héten a magyar foci egy hónapos téli álomra megy, a Magyar Labdarúgó Szövetség döntése szerint pedig az Európa-bajnokság miatt a tervezettnél hamarabb, május 9-én zárul az idei bajnokság.

MOL Fehérvár – Kisvárda, péntek 20:00


Előző meccsek: Fehérvár-Felcsút 1:1, Kisvárda-Újpest 1:1
Labdarúgás
Közel a BL-induláshoz a szezon meglepetéscsapata, az edző mégsem marad
4 ÓRA
Egymás után két dobogóra aspiráns csapatot fogad hazai pályán a Fehérvár, és ami nem ment a Puskás Akadémia, az talán összejöhet a kisvárdaiak ellen. Mert noha nem sikerült nyerni hazai pályán, Márton Gábor csapata erős mezőnyfölényben volt. Többet támadott, több kapura lövése volt ellenfelénél, ezért maradt is némi hiányérzet a hazaiakban a végeredmény miatt. A pénteki kezdőből továbbra is hiányozni fog a Paks elleni mérkőzésen megsérült Nego, a hétközi fordulóban pedig kiesett a védelem tengelyében eddig stabil pont Musliu. A Fehérvár azonban így is mindenképpen három pontban gondolkodik, a hétközi forduló után egyébként is egyre hangosabbak a méltatlankodó hangok.
Szintén 1:1-es hazai döntetlenből érkezik a Kisvárda, de micsoda más előjellel! Az Újpestet fogadó szabolcsi csapat a 85. percben hátrányba került, majd pár perc múlva kihagyott egy tizenegyest. Következő helyzetét azonban belőtte. A dobogóért küzdő Kisvárdán azonban valószínűleg elvárás volt a kiesési gondokkal küzdő Újpest legyőzése odahaza. Az mindenesetre biztos, hogy
továbbra is őrzik október közepe óta tartó veretlenségüket, igaz, az elmúlt négy meccsen döntetlent értek el.
Most kisebb reményekkel indulnak neki, valószínűleg egy hasonló eredménnyel kiegyeznének, még ha a várdaiak vezetőedzője, Supka Attila épp az ellenkezőjét állítja: sosem játszhat egy csapat döntetlenre.

MTK Budapest – Paksi FC, szombat 14:45

Előző meccsek: Zalaegerszeg-MTK 2:0, Paks-Fradi 1:3
Két csalódott csapat találkozik az őszi szezon utolsó fordulójában. Az MTK pillanatnyi áramszünete különösen érdekes Zalaegerszegen, ahol a hazaiak nagyjából az első 20 percben elintézték a meccset. Hiába volt brutálisan magas labda birtoklási fölénye a budapesti csapatnak, akkor sem szólhattak volna semmit, ha kétszer ennyit kapnak. Ez leginkább azért furcsa, mert az MTK az elmúlt időben jó formában volt annak ellenére is, hogy Michael Boris önmaga is beteg, és számos játékosa sem volt bevethető az elmúlt fordulókban. Különösen azért sem lehet nyugodt az MTK, mert a szeptemberi „odavágó” Pakson 4:0-s hazai győzelemmel zárult. Egyébként is utoljára 2016 áprilisában győzték le a kékek a zöldeket.
Paksi oldalról minden azon múlik, mennyire sikerül kiheverni a hétközi fordulót, a Ferencváros elleni hazai vereséget. A bajnokságban eddig veretlen Fradi egy jó napot kifogó Paks ellen valóban veszélyben lehetett volna. A jó nappal különösen nem is volt gond, a Böde Dánielt és Hahn Jánost nélkülöző a hazaiak azonban bő egy félidőn át bírták szuflával. A Paks kétségtelenül egyben van Bognár György érkezése óta, így nem kizárt akár a győzelem sem, bár vendégként elmúlt öt mérkőzésükből mindössze két pontot szereztek (ahogy az MTK is hazai pályán).

Diósgyőri VTK – Zalaegerszeg, szombat 17:00

Előző meccsek: Honvéd-Diósgyőr 5:1, Zalaegerszeg-MTK 2:0
A miskolciak formáját mi sem mutatja jobban, mint hogy múlt heti budapesti látogatásuk elhozta az eddigi legnagyobb, közvetlenül koronavírus által nem befolyásolt vereséget, számukra pedig zsinórban az ötödiket. Az eddigi nagyarányú különbségek általában (Újpest-MTK 0:4, Ferencváros-Paks 5:0) a vesztes fél extrém módon tartalékos csapatát sújtotta. Itt viszont többé-kevésbé minden rendben volt, leszámítva a mutatott játékot. Geri Gergely újdonsült vezetőedző mérlege tehát a tabella utolsó helyén eddig kettőből semmi, és valószínűleg a karácsony előtti napon pótolt paksi vendégjáték sem országos kettes, így talán idén ez az egyetlen esély a pontszerzésre.
Mindemellett – ha már karácsony – Miskolcon úgy várják a januárt, mint a Messiást, hogy egy kicsit rendezzék a sorokat. Az is elég valószínű ugyanis, hogy 
 az eddigi tulajdonos Leisztinger Tamás, és a klub a Mészáros Lőrinchez tartozó cégcsoport tulajdona lesz.
Van tehát bőven kisimítani való a jövőre nézve.
Mindezek ellenére mégsem egyértelmű favorit a zalaegerszegi csapat. Boér Gábor csapatának teljesítménye meglehetősen hullámzó: könnyű győzelmek (Mezőkövesd, MTK) és vereségek követik egymást, igaz, ez utóbbi a nagyok ellen. Mondhatni, tipikus közép csapat a tavalyi évadban feljutó Zalaegerszeg, azon, már korábban említett szűk mezsgyének tagja, akiket nem érint közvetlenül a kiesés veszélye, de nincsenek ott a két nagy mögötti tülekedésben sem. Idegenben viszont nem brillírozik a Zalaegerszeg, ráadásul Miskolc szinte a legtávolabbi helyszín, ahová valamilyen fordulóban utazniuk kell. Az ősszel 3:1-re nyertek a zalaiak, de ezt nehéz lesz megismételni. Főleg, hogy nem utazik a Ferencváros ellen megsérült válogatott csatár, a csapat legeredményesebb tagja, Könyves Norbert. Ott van viszont az a Tajti Mátyás, aki korábban két évet játszott Miskolcon.

Ferencváros-Budafok, szombat 19:30

Előző meccsek: Paks-Ferencváros 1:3, Budafok-Mezőkövesd 0:1
A címvédő, bajnokságot toronymagasan vezető hazai csapat és az újonc vendégek találkozása. Hát van ennél nagyobb országos egyes? Valószínűleg nincs, ebben a fordulóban biztosan, de talán az egész bajnokságban sem lenne, ha a Budafok ne tudta volna az eddigi 15 fordulóban megmutatni, nem a biztos bennmaradásra, hanem a tisztes középcsapat szerepre vágyik. Noha az utolsó 10 percben kikaptak a hétközi fordulóban, Budafokra azért általában nem egyértelmű győzelmi esélyekkel megy mindenki. Idegenben és a Ferencváros ellen persze más a helyzet, pláne, hogy Csizmadia Csaba csapata október vége óta nyeretlen. Akkor zsinórban nyertek az MTK, a Diósgyőr és a Zalaegerszeg ellen, azóta viszont négy vereség és két döntetlen a mérleg. Különösen idegenben nem tud jól teljesíteni az újonc csapat (az elmúlt három meccsen 1 pont). Nyilván nem könnyű Székesfehérváron és Felcsúton játszani, de a Duna túloldalán, az Üllői úton azonban még nehezebb. Pláne, hogy a budafokiak még december 23-án is játszanak egy korábban elmaradt mérkőzést pótolva.
A Ferencváros pedig köszöni szépen, a Paks elleni idegenbeli győzelem után még inkább jól van. Rebrovék a szezonban elsőként verték otthon a tolnai zöld-fehéreket, ezzel méginkább lépéselőnybe kerültek elsősorban a Fehérvárral szemben. A címvédő valószínűleg a BL-búcsú után jobban tudja rotálni a játékosokat is, amit jó eséllyel még inkább megérezhet a hazai mezőny. Valószínűleg nem a Budafok az a csapat, aki ellen a legerősebb összeállításra van szükség, a pihentetésre pedig így, az őszi időszak vége felé még nagyobb igény van.

Mezőkövesd - Puskás Akadémia, vasárnap 14:30

Előző meccsek: Budafok-Mezőkövesd 0:1, Fehérvár – Puskás Akadémia 1:1
Az első pofonok után kezd egyenesbe állni Pintér Attila mezőkövesdi csapata. A zalaegerszegi háromgólos zakót valószínűleg még mindig nem tudják megemészteni, de azóta két értékes győzelem van a zsákban. A hétgólos meccsen szerzett hazai győzelem a Paks ellen még sokat számíthat, a hétközi forduló budafoki győzelme pedig jó alap arra, hogy zsinórban három győzelemmel zárják a naptári évet. Pintér már erősen előre szaladt nyilatkozataiban, a klub weboldalán nyilatkozva ugyanis azt mondta:
„csapatunk megmutatta, hogy bárki ellen tud nyerni, ha a jobbik arcunkat mutatjuk, akkor mindenkivel fel tudjuk venni a versenyt. A Budafok ellen az utolsó 10 percben a játékosok megmutatták, hogy mennyire tudnak küzdeni egymásért és a klubért.”
Nem titok persze, hogy a nem túl jól sikerült nyári átigazolási szezon után télen szeretnének megerősödni. A valószínűleg Dunaszerdahelyre távozó kapus, Szappanos Péter helyett szerb hálóőr érkezik (bár kérdés, hogy ez valódi erősítés-e), de szeretnék megvenni a Ferencvárosban játéklehetőséget egyre ritkábban kapó Varga Rolandot is. A felcsútiak ellen megnövekedett önbizalommal lépnek pályára, és hazai gyepen nem lehetetlen a győzelem sem.
A Puskás a hétközi bajnoki meccsen Fehérváron Knezevic fordulógyőztes gólyával ért el döntetlent (vagyis a vezetést), ami eddig csak a Ferencvárosnak és a Paksnak sikerült az idei szezonban, a bizakodásra bőven megvan minden okuk. A döntetlen ellenére talán a pohár félig tele a fehérvári meccs után, hiszen a hazaiak erős nyomást gyakoroltak küllönösen a második félidőben, győzni mégsem tudtak. Ráadásul Knezevic ugyan jó formában van, az elmúlt öt meccsen lőtt 7 gólon mégis öt játékos osztozott. Nem csak a góllövő személye, hanem a végeredmény is ugyanilyen bizonytalan kérdés. Elmúlt öt meccsükön három döntetlen mellett egy-egy győzelem született mindkét oldalon. Egy viszont biztos: a felcsúti csapat Mezőkövesden tétmérkőzésen még sosem tudott győzni. Talán nagyobb az esélye annak, hogy ez a sorozat nem most fog megszakadni.

Újpest FC - Honvéd FC, vasárnap 17:00

Előző meccsek: Kisvárda-Újpest 1:1, Honvéd-Diósgyőr 5:1
Hét meccsen át tartó nyeretlenségi sorozatának vetne véget a lila-fehér klub, különösen, hogy kedden Kisvárdán drámai körülmények között veszítettek két pontot az utolsó percekben. Hosszú gólcsend után a 85. percben Szakály Péter látványos góljával szerzett vezetést az Újpest, majd egy kisvárdai tizenegyest hárított Banai Dávid, hogy pár perccel később a hazaiak mégis egyenlítsenek. Az Újpest még október 17-én verte a Mezőkövesdet, azóta komoly koronavírus-hullám, közben és utána pedig négy vereség és három döntetlen Predrag Rogan együttesének mérlege. Hazai pályán még rosszabb a helyzet: eddigi 6 megyeri úti meccséből egyet nyert az Újpest, a Honvéd pedig kifejezetten jó idegenbeli mérleggel rendelkezik. Ezen a tabellán a 6., összesítésben viszont csak 10. helyen áll.
Kiesési rangadó ez tehát a javából, amiből egyet a héten már megnyert a Honvéd. A frissen kinevezett Pisont István első győzelme volt a miskolciak elleni, amivel ők kikerültek a kieső zónából, besöpörve oda vasárnapi ellenfelüket. A két csapat legutóbbi újpesti találkozóját júniusban a hazaiak nyerték. Az Újpest, ahol a kispadon először ült Predrag Rogan, akkor is kieső helyen állt, mégis bent maradt, ahogy a kispestiek kispadján is a frissen kinevezett Pisont István ült. Annyi különbséggel, hogy éppen akkor nyerték meg a Magyar Kupát.
Némileg látott helyzet tehát, mégsem lehet mondani, hogy egyértelmű a recept az Újpest számára. Akkor az új edző friss lendületet hozott, ami most talán inkább a Honvéd részéről mondható el. Ahogy Pisont nyilatkozta: a múlt heti meccs első két gólja megnyugtatta a csapatot. Hogy mennyit tudnak áthozni Újpestre ebből a mentalis erőből, vasárnap délután kiderül.
Labdarúgás
Elhúzódó bajnokavatás, éleződő kiesési csaták
6 ÓRA
Labdarúgás
Fegyveres betörők rabolták ki az AS Roma sztárját
9 ÓRA