Évről-évre minden UEFA sorsolásnál előkerül ez a fránya kifejezés, ami meghatározza a csapatok erősorrendjét, és lehetőséget ad arra, hogy halálcsoportok illetve gyenge négyesek alakuljanak ki egy sorozat vagy nagy torna csoportkörében.
Magyarul legszebben együtthatónak fordítható a szó. Klubok esetén (merthogy elsősorban róluk lesz most szó) az elmúlt öt év eredményeit, és a klubot soraiban tudó nemzet együtthatóját veszi figyelembe. A probléma abból adódik, hogy ennek a kettőnek a hányadosa nagyon nincs egyensúlyban.
A csütörtökön sorra kerülő Bajnokok Ligája csoportkör-sorsolásnál 18 ország 32 csapatát kell egy egységes rendszerben rangsorolni. A jelenlegi rendszer alapján ez úgy néz ki, hogy megnézik, az adott klub az elmúlt öt évben milyen eredményeket ért el a nemzetközi kupasorozatokban, ehhez pedig hozzáadják az adott nemzet együtthatójának 20%-át. Így aztán az olyan csapatok, mint a Benfica, amely az elmúlt öt évben háromszor kiesett a BL csoportkörében, egyszer eljutott a negyeddöntőig, ám a három kiesést követően kétszer döntős, egyszer elődöntős volt az Európa Ligában, plusz van egy "sima" EL-negyeddöntője, rengeteg ponttal rendelkeznek. Ha belegondolunk abba, hogy a Benfica négyből háromszor harmadik volt a csoportkörben (egy elsőség mellett), akkor maximum a második kalapba tennénk a csapatot, de lehet, hogy a harmadikba.
Euro 2020
Eljátszotta kétgólós előnyét, végül mégis nyert Hollandia
9 ÓRÁJA
Hasonló a helyzet a Portónál: az elmúlt öt évben négyszer szerepelt a BL-ben, a mérleg két nyolcaddöntő és két csoportkörös kiesést. A pontokat a 2011-es Európa Liga győzelem hozza a konyhára, de azért az EL erőssége nagyon változó.
Ellenpontként több csapat is felsorolható: A Dortmund, amely az elmúlt négy évben kétszer első, kétszer pedig második lett Európa három legjobb bajnokságának egyikében, közben BL-döntőt és negyeddöntőt játszott; a Liverpool, amely az elmúlt években csak egy EL-elődöntővel meg két korai kieséssel rendelkezik, valóban nem érdemel túl sok pontot, de a Premier Liga ezüstérmese azért mégis letett valamit az asztalra, és ugyanezt mondhatnánk a Romáról is.
Szóval valami ezzel a rendszerrel nagyon nincs rendben. Elsősorban az, hogy mekkora különbség alakulhat ki a legerősebb és a leggyengébb csoport között a sorsolásnál. Merthogy a mostani csoportkörben összejöhet két ilyen csoport:
Real Madrid (vagy Barcelona, Bayern München), Dortmund (PSG, Man. City), Liverpool, Roma (Monaco)
Porto (Benfica), Basel (Shakhtar, Zenit), Olympiakos, Maribor
És innentől kezdve mondjuk a Basel, ami egy szimpatikus, helyes középcsapat, be tud menni a 16 közé csoportelsőként, és játszhatja hazai pályán a visszavágót... egy olyan csapat ellen, ami - megint szerencsés sorsolás esetén - még lehet a svájcinál is gyengébb. És ez nincs jól.

Az UEFA szerint a 2010-11 szezonban a portugál klubfoci volt a legerősebb - 0 BL-nyolcaddöntőssel

Fotó: Eurosport

Túllépve a rendszer kritikáján, megoldásom is lenne: a nemzeti bajnokságok nagyobb súlya, és a Bajnokok Ligája nagyobb súlya az Európa Ligával szemben. Az angol, német, spanyol bajnokságok jóval erősebbek a második vonalnál (olasz, talán a francia eleje), és a második vonal is jóval erősebb a harmadiknál (portugál, holland, stb.). Az UEFA szerint ezzel szemben a jövőre már kieső 2010-11-es szezonban a portugál bajnokság volt a legerősebb, mert három csapatot adott az EL elődöntőjébe és kettőt a döntőbe. Márpedig az teljesen egyértelmű, hogy abban a szezonban sem a portugál bajnokság volt Európa legjobbja. Merthogy a BL-ben a 16 közé sem juttatott egy csapatot sem.
Valahogy azt is figyelembe lehetne venni, hogy mennyire régen történt valami. A portugálok jövőre jelentősen vissza fognak esni, mert egy az egyben esik ki a jó évük, miközben egy olyan rendszerben, ha évről évre csökkenne a koefficiensbe számító évek súlya, akkor az esetleges átalakulásokat jobban követné le az együttható is.
Persze attól nem kell félni, hogy ezekből az ötletekből bármi is megvalósulna... az UEFA és a hasonszőrű szervezetek nem a dinamikájukról híresek. Meg amúgy is, mi lenne halálcsoportok nélkül...
Euro 2020
Az osztrákok a hajrában szerzett két góllal verték az újonc macedónokat
11 ÓRÁJA
Euro 2020
A magyar válogatott tagjait is sokkolta Eriksen esete
13 ÓRÁJA