Az angol Southampton nagyon nehéz időszakon van túl. Súlyos anyagi problémák miatt nem sokkal azután, hogy 27 évet követően búcsúzni kényszerült az élvonalból, egészen a harmadosztályig süllyedt. Ekkor vásárolta meg egy Markus Liebherr tulajdonába és irányítása alá tartozó cég. A német születésű, svájci üzletember egyik utolsó üzlete volt, mivel egy évvel később, 62 esztendősen életét vesztette egy szívinfarktusban. Azt még látta, ahogyan a büntetés miatt tíz pontos hátránnyal rajtoló klubja hét ponttal lemarad a rájátszást jelentő helyről, valamint azt is, ahogyan együttese a Wembley-ben megnyerte a Johnstone's Paint Trophey-t, ami a harmad- és negyedosztályú klubok számára kiírt kupasorozat. Az volt az egyesület első trófeája 1976 óta.
A lendület Liebherr halála után sem tűnt el. A menedzser Alan Pardew helyét Nigel Adkins vette át, akivel a csapat az első idényében kiharcolta a feljutást, majd egyből a Premier League is összejött. Ott viszont már akadtak nehézségek. Folyamatosan a vonal körül ingázott a gárda, amit egy idő után megunt a vezetés. Komoly felháborodás ellenére menesztette Adkinst, a helyére pedig az Espanyollal villogó Mauricio Pochettinót nevezte ki. Hiába nem tudott a tréner egy szót sem angolul – a mai napig tolmáccsal nyilatkozik – a játékosok megértették, az eredmények javultak, végül a tizennegyedik helyen fejezte be a csapat a szezont.
A legutóbbi kiírás során aztán egy egészen új szintre került a gárda. Tizenegy forduló után még a harmadik volt, aztán visszacsúszott, de az európai kupaszereplésre még így is egészen sokáig volt esélye. Végül nyolcadikként zárt, közben több játékosa is meghívót kapott az angol válogatottba. Gyakorlatilag borítékolható volt, hogy jönnek olyan ajánlatok, amikre nem lehet nemet mondani. Ráadásul a menedzser, Pochettino is váltott, aki a Tottenhamnél válthatja ki még többek elismerését a következő években.
Serie A
Eriksen visszatért Olaszországba, ahol még akár el is tilthatják a játéktól
14 ÓRÁJA
A labdarúgók közül távozott Adam Lambert, aki 4 millió fontért lett újra a Liverpool támadója, vele tart a Mersey partjára Adam Lallana (25 millió font) és Dejan Lovren (20 millió font) is. Luke Shaw-t 31 millió fontért vette meg a Manchester United Évra helyére, nemrég pedig bejelentették, hogy Calum Chambers az Arsenalban folytatja.
Két igazán komoly sztár maradt még a St. Mary'sben, a jelenleg sérült Jay Rodriguez, valamint a francia Morgan Schneiderlin. Őket a Tottenham vitte volna, szintén nem kis pénzért, ám nekik már megálljt parancsolt a klubvezetés. Az elnök, Ralph Krueger több médiumnak is megerősítette, hogy ők a következő szezonban is a Southampton keretének tagjai lesznek. Azt is elmondta, valamennyi átigazolás az új menedzser, Ronald Koeman engedélyével történt. Arról, hogy ő milyen szakember, nehéz állást foglalni. Az Ajaxnál és a Feyenoordnál egészen jól teljesített, ám több klubnál is jelentősen megbukott, ilyen a Benfica, a PSV és az Ajax. Azt tartják róla, remekül tud motiválni, ám taktikailag vannak nála jobbak...
Akadnak érkezők is, Dusan Tadic a Twentétől jött 11 millió fontért, Graziano Pelle pedig a szintén holland Feyenoordtól 9 millióért. Szó van egy védő, egy középpályás és egy támadó leigazolásáról is, méghozzá a hét vége felé. „Nem gyorsan, hanem jól akarunk igazolni. A meccset csak szeptemberben fújják le”- nyilatkozta Krueger a transzferekkel kapcsolatban.
6 years of an amazing journey
DESTROYED in 1 hour !!! — Morgan Schneiderlin (@SchneiderlinMo4)
Az érdekességet azonban Rodriguez és Schneiderlin helyzete jelenti. A francia a világbajnoki keret tagja volt, a 25 éves szélső pedig elég nagy valószínűséggel szintén ott lett volna Brazíliában, ha nem sérül meg egy hónappal a szezon vége előtt. Mindketten nagyot léphettek volna előre, ha a Spursben folytathatják, pláne egy olyan edző irányításával, akit már jól ismernek, és akinek keze alatt remekül futballoztak. Schneiderlint érintette rosszabbul ez az elnök nyilatkozata, aminek a Twitteren hangot is adott. „6 éven át tartó csodálatos utazás tettek tönkre egy óra alatt”- írta. A Strasbourgtól 2008-ban érkezett középpályás teljes joggal gondolhatja úgy, hogy azok után, hogy a segítségével a Southampton a harmadosztályból egy erős élvonalbeli csapattá lett, őt is elengedhetnék, ha már szinte mindenki mehetett rajta kívül. Hasonló a helyzet Rodriguez esetében is, aki iránt a Liverpool is élénken érdeklődik. A vezetőség egy új, öt évre szóló szerződést kínált neki, amit viszont nem hajlandó aláírni.

Szenvedős szezon elé néznek Rodriguezék

Fotó: Eurosport

Az is kérdés, hogy ezek után milyen elánnal fognak dolgozni az edzéseken, hajtani a mérkőzéseken. Az egyetlen változást talán az jelentené, ha valóban komolyan sikerülne megerősíteni a keretet. Krueger bizakodó, szerinte „néhányan csak levágták az utat a Bajnokok Ligája felé.” Egyelőre inkább tűnik űgy, hogy ők találták meg az egyedüli utat hozzá...
Labdarúgás
A 11 legfontosabb keddi átigazolási hír, amiről lemaradtál
17 ÓRÁJA
Tokyo 2020
Igazi csemege: Brazília-Spanyolország rangadó az olimpiai focidöntőben
18 ÓRÁJA