Egy hét ugyan eltelt a legutóbbi bajnoki forduló óta, hétközi kupameccs azonban az NB1 mindegyik csapatát érintette, így a legtöbbüknek kevés ideje volt pihenni. A most hétvégén megrendezendő 21. forduló legfontosabb kérdése az lesz, elszakad-e Puskás Akadémia a Fehérvártól, és stabilizálja magát a második helyen, illetve, hogy ki kerül lépéselőnybe az Újpest – Diósgyőr kiesési rangadón.

Újpest FC – Diósgyőri VTK, péntek 20:00

Előző meccsek: MTK – Újpest 1:3, Diósgyőr – Kisvárda 2:0
UEFA Nations League
"Nekünk nincsenek félvállról vett mérkőzéseink, nekünk minden egyes mérkőzés élet-halál harc"
EGY PERCE
Két, kiesés elől menekülő csapat találkozik az idei év első péntek esti meccsén. A sötét fellegek ellenére mindkét együttes győzelemmel távozott a pályáról a múlt heti fordulóban. Ráadásul az Újpest december 23. után először tudott győzni, most idegenben az MTK ellen, a Diósgyőr pedig otthon tartotta a három pontot, bár ők december 13. óta továbbra is a tabella utolsó helyén állnak. A rengeteg új játékos miatt a miskolciaknak valóban szüksége van még időre, bár igaz: a múlt heti vezetést jelentő 11-est az újonc Grgic harcolta ki, és a szintén új igazolás Vanecek lőtte be.

De ha tovább javul az összhang az Eszékről importált védelemben, lehet esélyük a bennmaradásra.

Újpesten azért nehezebb a helyzet, mert valójában nekik nincs szükségük időre, hiszen a csapat alig változott. Sőt, tovább fogyott, miután az izlandi Bjarnason is eligazolt a héten Svédországba, majd utána nem túl jó szájízzel adott interjút a csakfoci.hu-nak. Az elnök, Duchatelet körül tovább fogy a levegő, amire a csapat ilyen idegenbeli győzelmekkel tud válaszolni, mint múlt héten a Hidegkuti Nándor stadionban. Ezen a meccsen érvényes volt a közhely, hogy nincs nagy különbség a dobogóért harcoló és a kiesés elől menekülő csapatok között. Az Újpest el is kerülte a közvetlen veszélyzónát, és a Diósgyőr elleni meccs tipikusan olyan, ami fontos a végelszámolásnál. Ezeket a meccseket kell megnyerni. Péntek este valószínűleg az idei szezon leghidegebb összecsapása várható, a -10 fokos külvárosi éjszakában legalább gyorsan kell majd futni.

Puskás Akadémia FC – Paksi FC, szombat 14:45

Előző meccsek: Zalaegerszeg – Puskás 1:2, Paks – Budafok 4:1
Szintén két győztes találkozik ezen a mérkőzésen, de amíg az előzők a kiesés ellen küzdenek, addig ez a két csapat egyértelműen a harmadik (második?) helyre tör. Nem csak tör, a felcsúti csapat ugyanis múlt heti győzelmével közvetlenül a Ferencváros mögé érkezett. Mindemellett mindkét csapat jó formában van, hiszen négy meccses veretlenségi sorozatban az elmúlt öt meccs alapján közvetlenül a Ferencváros és a Mezőkövesd után ők jönnek. Ami nagy különbség: az az anyagi háttér. Amíg a Puskás 9 millió eurós keretével a két nagy után következik, addig a paksiak játékosállománya a második legkevésbé értékes az újonc Budafok után. Pakson olyan, az idei szezon elején szerződtetett játékosok értéke nőtt, mint a válogatott kerettag kapus Hegedűs Lajos (aki egyébként éppen Felcsútról érkezett) vagy a gyakran gólt rúgó, meccseket eldöntő Ádám Martin.
A mérkőzés jelentőségét a vendégek csapatkapitánya, Bognár István érzékeltette a klub honlapjának adott nyilatkozatában:
„Számunkra ez a találkozó egy kiváló képet fog alkotni, miszerint gondolkodhatunk-e feljebb, vagy a középmezőny első felében kell megszilárdulnunk. Fontos meccs lesz tehát, de nem csak nekünk, a Puskás Akadémia nyilván még jobban el szeretne szakadni az üldöző bolytól. (...) Sokhelyzetes találkozóra számítok, akár újra sok góllal, hiszen mindkét gárda szeret támadni.”
Valóban, de a Paks az, amelyik inkább kicsit fejnehéz: az elmúlt öt meccsen 10 gólt kaptak, amíg a Puskás Akadémia hármat. Viszont Pakson jobb az előre játék, gyakran sikerülnek nagyon jól a kontrák. A paksi támadósor és a felcsúti védelem meccse lesz tehát ez a találkozó annak ellenére is, hogy utóbbiak lesznek hazai pályán. Hahn János, aki korábban szintén a Puskás Akadémia játékosa volt, az őszi paksi mérkőzésen négy góllal járult hozzá a 6:2-es győzelemhez.

Kisvárda FC – Zalaegerszegi TE, szombat 17:00

Előző meccsek: Diósgyőr – Kisvárda 2:0, Zalaegerszeg – Puskás 1:2
Vereségből érkezik mindkét csapat erre a szombat délutáni találkozóra, és mindkét csapatról az is elmondható, hogy nincsen jó formában. A zalaegerszegi jelenleg az elmúlt öt meccs alapján a legrosszabb formában lévő csapat, utoljára december 19-én tudtak nyerni Miskolcon. Így most már két pontra vannak a kieső helyen álló Budafok előtt. Pedig a Zala megyei csapat formásabb egyesületnek tűnt az ősz folyamán. A Kisvárda a tavaszi folytatás elején még magabiztosnak tűnt: hazai győzelem a Fehérvár, döntetlen a Ferencváros otthonában. Azóta viszont két vereség és 0:4-es gólkülönbség az MTK is a Diósgyőr ellen. Így lépéshátrányban vannak az európai indulásért.

Nem bírt a Kisvárda a szomszéd vár Diósgyőrrel.

Fotó: Eurosport

Az egész mezőny talán legnagyobb utazását követő meccsén valószínűleg azonban így is a hazaiak számítanak esélyesebbnek, ők nyertek a két csapat zalaegerszegi találkozóján is. A vendégeket az is hátráltatja, hogy csütörtök este még Tiszafüreden játszottak kupameccset. Egyelőre, jelen cikk írása közben kérdés persze, hogyan a nagy hideg miatt a kisvárdai pálya alkalmas-e a játékra, vagy csődöt mond a pályafűtés. A két csapat nagyon változatos mérkőzéseket játszik, egyik oldalon sem ritka a vendéggyőzelem sem. Egy viszont biztos: a Ferencváros után a Kisvárda kapja a legkevesebb gólt, a Zalaegerszegnél viszont csak a Ferencváros, a Fehérvár és a Paks rúgott többet eddig.

Honvéd FC – Budafoki MTE, szombat 19:30

Előző meccsek: Mezőkövesd – Honvéd 2:1, Paks – Budafok 4:1
Két vesztes csapat találkozik ezen a szombat esti mérkőzésen, azonban mindkét meccs olyan volt, ahol valóban nem volt reális esélyük a három pontra, de még az 1 is meglepetés lett volna. Nyilván egyik csapat sem szeretne feltett kézzel megérkezni Mezőkövesdre vagy Paksra, de jelenleg a Honvéd és a Budafok is a kiesés elkerüléséért harcol. Éppen ezért egymás ellen van keresnivalójuk.
A kispestiek 10 hazai meccsükből összesen 8 pontot szereztek, és csak egyszer nyertek, igaz, akkor kiakadt a gólmérő, a Diósgyőr kapott egy ötöst. Így is náluk a legrosszabb a hazai mérleg. Az is igaz, hogy utoljára november végén kaptak ki „hazai” pályán, már amennyire az MTK adta albérlet annak nevezhető.
A Budafok pedig idegenben nem teljesít jól, ugyanannyi meccs alatt eddig 9 pontra futotta, ráadásul az elmúlt öt alkalommal háromszor kikaptak. Ezért is nevezhető esélyesebbnek a Honvéd, meg mert egyébként is felfelé szálló ágban vannak. A múlt heti mezőkövesdi vereséget leszámítva csak az Újpest verte őket még tavaly karácsony előtt, Pisont István keze alatt azonban azóta formálódik a csapat. A találkozó ettől még kiesési rangadó, hiszen a Budafok jelenleg is kieső helyen áll, és egy esetleges győzelem után helyet is cserélne a közvetlenül előtte álló Honvéddal. Ezt azért ne tegyük meg Tippmixen!

Mezőkövesd – Ferencváros, vasárnap 14:30

Előző meccsek: Mezőkövesd – Honvéd 2:1, Ferencváros – Fehérvár 2:0
Az NB 1 jelenleg két legjobb formában lévő csapata találkozik, hiszen az elmúlt öt meccsből mindketten 11 pontot gyűjtöttek. Sőt mi több, a Mezőkövesd december 5. óta veretlen, akkor a jobb időket megélt Zalaegerszeg otthonában szaladtak bele egy triplába.

Akárhogy is számoljuk, ez egy 7 meccsen át tartó veretlenségi sorozat, ami jelenleg a legnagyobb az idei szezonban.

A Mezőkövesd jó formája vitathatatlan, hosszútávon azért csalóka. Vastag vereségei és szolid győzelmei miatt még így is negatív gólkülönbsége van, az elmúlt 5 meccsen 6 gólt lőttek, vagyis nem ritka az 1:0, 2:1-es győzelem, miközben megesnek a három gólos vereségek. Mint például a két csapat legutóbbi, ferencvárosi találkozóján.
Sok minden fog eldőlni tehát a mezőkövesdi kapu előtt: a Fehérvár ellen hengerlő Tokmac – Boli – Uzuni trió egyszerre biztos nem lesz a pályán, de ha erőik kétharmadát hozzák csak el, már az is gondot okozhat. Pintér Attila, a Ferencváros korábbi játékosa és vezetőedzője azonban bizonyára extrán motivált lesz. És azért valljuk be: 16 pont előnnyel a második helyezett előtt a Ferencváros kevésbé fogja összetörni magát minden egyes győzelemért.

MOL Fehérvár FC - MTK Budapest, vasárnap 17:00

Előző meccsek: Ferencváros - Fehérvár 2:0, MTK - Újpest 1:3
Hiába találkozik a tabella két előkelő helyén álló csapat, formájuk az utóbbi időben hagy némi kivetnivalót maga után. A hazai Fehérvár csupán 4 pontot szerzett az idei évben megrendezett öt fordulóban, csak a kiesési gondokkal küzdő Újpestet tudta legyőzni. A legutóbbi fordulóban kétséget kizáró módon maradt alul a Ferencváros otthonában, és ezzel hosszú idő után először már nincs a második helyen a tabellán.
Az MTK ellentmondásos focit játszik: idén két győzelem, egy döntetlen és két vereség a mérleg. Ráadásul a hazai vereségek között bravúros győzelem Kisvárdán. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a budapesti kék-fehérek formáján!
Vereség után győzelem jön – gondolhatjuk a kávézaccból való jóslás logikája alapján. Ennél nagyobb lehetőség azonban az MTK előtt a meggyengült fehérvári védelem: Rus a Ferencváros elleni kiállítás miatt nem lesz bevethető, Bolla Bendegúz pedig a Vasas elleni szerdai kupameccsen sérült meg. Varga Roland viszont továbbra is jó formában az MTK-nál, így a fehérvári védők akár hazai pályán is gondban lehetnek.
Premier League
Egy halom pénzt tapsolhat el játékosokra Conte, már megindultak a pletykák, milyen poszton erősítene
7 PERCE
UEFA Bajnokok Ligája
Erősebb csapat a Liverpool, de a Realt eddig sem zavarta, ha lefocizták a pályáról
EGY ÓRÁJA