Sűrű időszak elé néz a magyar bajnokság. 9 nap alatt 3 forduló vár a 12 csapatra. Az élen 10 ponttal álló Ferencváros például akár újabb komoly lépést tehet a zsinórban harmadik bajnoki cím felé.

MTK Budapest – Puskás Akadémia, szombat 12:30

Előző meccsek: Budafok-MTK 2:2, Felcsút-Ferencváros 1:1
Serie A TIM
Összejött minden idők legnagyobb összegű téli igazolása az olasz élvonalban
EGY ÓRÁJA
A volt MTK válogatott játékos, az Aranycsapat szövetségi kapitányának, Sebes Gusztáv halálának 35. évfordulóján a Puskás Akadémiát fogadják a budapesti kék-fehérek. Az idei naptári év első fordulójában mindkét csapat döntetlent játszott, de micsoda különbséggel! Amíg az MTK az utolsó 10 percben már emberhátrányban játszó Budafok ellen nem tudott győzni, addig a felcsútiak a Ferencvárostól loptak el otthon két pontot. És noha a meccs hajrájában sikerült egyenlíteni, nagyon nem állt messze a hazai csapat a győzelemtől sem, Dibusz Dénesnek bőven akadt dolga.
A két csapat egymás elleni meccsét októberben azonban nagyon könnyen nyerte az MTK (idegenben 0:3). A felcsútiak persze most fogadkoznak a revanssal, ilyen arányú győzelemben azért nem, de három pontban reménykedhetnek. A budapestiek új igazolása, Varga Roland már az első meccsen sikert hozott, nyilván hazai pályán is erre készül. A meccs abból a szempontból mindenféleképpen éles, hogy mindkét csapat harcban van a nemzetközi kupaszereplésre feljogosító 3. helyért. Bár valószínűleg kevés az esély az akár egy körön való túljutásra is, ez valamiért mégis presztízsértékű.

Mezőkövesd – Újpest, szombat 14:45

Előző meccsek: Kisvárda-Mezőkövesd 0:0, Újpest-Fehérvár 0:5
Noha egyik csapat sem kezdte győzelemmel a tavaszi szezont, a közelmúlt mégis a hazaiaknak kedvez. A Mezőkövesd ugyanis az elmúlt három hazai mérkőzését megnyerte a bajnokságban, utoljára november 21-én győzött itt az MTK. Pintér Attila csapatából, aki szerint a magyar játékosok megfizethetetlenek, a héten újabb hazai futballisták távoztak. A középhátvéd Jagodics Márk a Budafok, az októberben Fehérvárról kölcsönbe érkezett Berecz Zsombor pedig a Vasasba távozik.
A borsodi csapat még így is esélyesebb a múlt héten méretes zakóba szaladó Újpestieknél, bár Pintérék hazai pályán sosem tudták legyőzni a lila-fehéreket. Michael Oenning bemutatkozása tehát rosszul sikerült. Az Újpest természetesen támadó focit szeretett volna játszani, de ahogy ő fogalmazott:
„Ez egészen a 7. percig tartott, amikor bekaptuk az első gólt, és innentől ez a tervünk ugrott. (...) de nem lehet úgy játszani, hogy kizárólag a támadójátékra összpontosítsunk, és elfelejtjük, hogy mi van az utolsó, a védekező harmadban.”
Hiába érkezett a szezonban 7 (hét!) hátvéd, az utolsó harmadról gyakran elfeledkezik az Újpest, így pedig tavasszal továbbra is kiesési gondjaik lesznek. Mezőkövesden is bajba kerülhetnek, hacsak nem egy olyan eseménytelen 0:0 lesz a vége, mint a hazaiak múltheti, kisvárdai vendégszereplése volt.

Ferencváros - Kisvárda, szombat 17:00

Előző meccsek: Budafok-Fradi 0:3, Kisvárda-Fehérvár 2:1
A hét közben lejátszott, őszről elhalasztott meccsek két résztvevője játszik most egymás ellen, ráadásul mindkét csapat győzelemmel zárta a ráadásmeccset. A Ferencváros megköszönheti a Kisvárdának, hogy segített lerázni a fehérváriakat, pedig ha valamikor, az FTC két botlása után lehetett volna tapadni a bajnoki címért. Így viszont a Kisvárda tapad, a 3. helyen áll, 5 pontra a 2. Fehérvártól.
Hogy tűzközelben maradjanak, biztos, ami biztos, a Kisvárda albán középhátvéddel „erősített”, ezzel a második legkevesebb hazai játékost foglalkoztató csapat. Az idei szezon játékperceinek 29,5 %-át kapják hazai játékosok. Részben ezért talán a legkevésbé népszerű NB1-es alakulat. Ennél rosszabb arány (22 %) már csak a legkedveltebb magyar csapatnál, a Ferencvárosnál tapasztalható.
Túl sok magyar hangot ne várjunk a szombat délutáni mérkőzésen.
Ezen kívül viszont szinte borítékolható a hazai győzelem. A két csapat eddigi tíz találkozójából csak a legelsőn, 2017 októberében tudott nyerni a szabolcsi csapat, azóta 8 győzelem és 1 döntetlen az arány minden pályán. A Fehérvár szerdai botlása után pedig a Ferencváros valószínűleg heteken belül szeretné elintézni a bajnoki cím kérdését. Gól mindenesetre nehezen fog születni. Nemcsak azért, mert egymás ellen is 1, legfeljebb 2 gólos meccseket játszanak, hanem mert a bajnokság két legjobb védelme találkozik. Az is igaz, hogy amíg a Fradi 9, addig a Kisvárda 19 gólt kapott, holtversenyben azonban még ezzel is a második helyen áll. 17 forduló után.

MOL Fehérvár FC - Honvéd FC, szombat 19:30

Előző meccsek: Kisvárda-Fehérvár 2:1, Honvéd-Zalaegerszeg 2:2
Mindenképpen otthon kell tartani a három pontot a székesfehérvári csapatnak, ha nem szeretné, hogy a bajnoki címért folytatott verseny helyett a második helyért folyó versengésben vegyen részt. Márpedig a Kisvárda és mások a nyakukra léphetnek. A Fehérvár az idei évben rapszodikus: simán átléptek az Újpesten idegenben, majd nyöszörgős vereség Kisvárdán, ahol 2 helyett a játék képe alapján akár 5 gólt is kaphattak volna. Az új szerzemények beépítése nehezen megy, Márton Gábor alatt pedig kezd inogni a kispad.

Fehérvári gólöröm, 2020. december

Fotó: Eurosport

Noha más céljai vannak a nemrég kieső helyen edzőt váltó Honvédnak, éppen ezért számukra minden apró pont siker. Innen nézve a karácsony előtti budafoki győzelem és a múlt heti, némileg stabilabb focit játszó ZTE elleni döntetlen is sokat számít a végelszámolásnál. A csapat nem lélegezhet fel, de az ideiglenesből nyárig állandóvá minősített Pisont István nyugtató jelenléte érezhető a csapatnál. Ő azonban mégsem elégedett. A Zalaegerszeg elleni mérkőzés után ezt nyilatkozta:
„Hiányérzet és csalódottság is van bennem. A decemberi teljesítményünket meg sem közelítettük, értetlenül állok a mai meccs előtt.”
Az mindenesetre biztos, hogy nem Fehérváron kell gyűjtögetni azt a kevés pontot, ami elég lehet a bennmaradásra.

Zalaegerszeg-Paks, vasárnap 14:10

Előző meccsek: Honvéd-Zalaegerszeg 2:2, Paks-Diósgyőr 2:1
A zalai csapat azon kevesek egyike, amelyik se nem az éremért folyó harcba nem tud beleszólni, de komolyabb kiesési gondjai sincsenek. Jelenleg 6 pontra áll a harmadik Kisvárdától és 5-re a kieső helyen lévő Budafoktól. Ez persze mindkét esetben két meccsnyi különbség, de a ZTE komolyabban egyik helyen sincs emlegetve.
A zalai csapat játéka folyamatosan változó. November óta például átálltak 3-5-2 felállásra, és a nagy csapatokon kívül nagyjából nem is kapnak ki. További furcsa újítás volt például az általában balszélső középpályás Bedi Bence jobbszélre helyezése. Be is került a hét csapatába, és gólt lőtt a kispestiek ellen.
Ugyanígy befért Pakson a legjobbak közé a Bognár György irányítása alatt már hátvédet játszó Böde Dániel is. A három decemberi vereség után az évet győzelemmel kezdő tolnai csapat vezetője azonban a győzelem ellenére nem volt elégedett. Meccs utáni nyilatkozatai élményszámba mennek.
Noha a Paks egy kicsit közelebb van ellenfelénél a dobogóhoz, a vasárnap kora délutáni összecsapás mégis leginkább háromesélyes. Vagy mondjuk legyen kettő! A két csapat egymás elleni találkozóin utoljára 2010 márciusában született vendég győzelem. Ezen talán most is meglepődnénk.

Diósgyőri VTK - Budafoki MTE, vasárnap 16:15

Előző meccsek: Paks-Diósgyőr 2:1, Budafok-Fradi 0:3
Kiesési rangadóval zárul a hétvége. Mindkét csapat két meccsen van túl már az idei évben, hiszen mindketten a Ferencváros ellen az európai kupaszereplés miatt elhalasztott őszi meccset pótolták. Amíg a Diósgyőr 20-án nyert idegenben, addig a Budafok hazai pályán kapott ki szerdán. A miskolciak azonban nem tudták megerősíteni a hirtelen jött meglepő győzelmet.
A Budafok nyeretlenségi sorozata már-már páratlan, legalábbis ebben a szezonban biztosan.
Az eddigi „listavezető” Honvéd 8 meccses sorozata már a múlté, az újonc csapatnak a Ferencváros elleni vereség volt a 10. meg nem nyert csata a szezonban, mivel október 25-én Zalaegerszegen szereztek utoljára 3 pontot. Bármennyire is szimpatikus, Csizmadia Csaba fiatal, főleg magyar játékosokra építő kerete, az elmúlt hónapokban kevésnek bizonyulnak az első osztályhoz.
A Diósgyőr azonban még rosszabbul áll a bajnokságban. Előnye azonban vasárnap a Ferencváros elleni győzelmen túl, hogy a jelentős átalakulás ennél lejjebb biztosan nem viszi a tabellán. Legalábbis ebben a szezonban biztosan, hiszen az utolsó helyen álló miskolciakhoz egy fél csapatnyi játékos érkezett az új vezetőedző, Zoran Zekic korábbi klubjából, Eszékről, most pedig az új testvércsapat Puskás Akadémia küldte át a cseh David Vaneceket. A két klub újdonsült összefonódásáról itt írtunk.
Fradi-MTK csere, érkező Dárdai és egyéb érdekességek - így indul az NB1 tavaszi szezonja | Eurosport
A szokásosnál korábban, már január 23-án visszatér az NB1, az alábbi cikkben összefoglaljuk az egy hónapos szünet legfontosabb kérdéseit. A koronavírus-járvány miatt kicsit megcsúszott őszi szezon az átlagosnál később ért véget, a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság miatt pedig korábban kezdődik a tavaszi, bármilyen furcsa is leírni ezt a szót jelenleg, az év leghidegebb napjaiban.
Ebből a szempontból tehát a Diósgyőr tűnik esélyesebbnek, különösen, hogy 13 megszerzett pontjukból 10-et nyertek hazai pályán. Idegenben a januári Ferencváros elleni győzelem előtt egyetlen pontot sem gyűjtöttek. Annak idején, októberben Budafokon sem.
Labdarúgás
Cristiano Ronaldo letiltotta az egyik focis portált, mert úgy érezte, alulértékelték őt
2 ÓRÁJA
World Cup Qualification CONMEBOL
Kukásmellénnyel integetett a zászlót otthon hagyó partjelző egy VB-selejtezőn
7 ÓRÁJA