2026-ban biztosan 48 résztvevője lesz a labdarúgó-világbajnokságnak, és Gianni Infantino FIFA-elnök azt szeretné, ha már 2022-ben is a bővített létszámmal rajtolna el a torna. Ebben az ügyben leghamarabb júniusban várható döntés, viszont a katari szervezők egyelőre úgy készülnek, hogy 32 válogatott vesz majd részt a világeseményen.


"Úgy döntöttünk, hogy 32-ről 48-ra növeljük a világbajnokságon részt vevő csapatok számát. 2026-ban ez meg fog történni. És, hogy mi a helyzet 2022-vel? Ismernek engem. Ez is egy lehetőség. Miért ne? Megvalósítható. Jelenleg is tárgyalásokat folytatunk katari barátainkkal, illetve a környező országokban lévő barátainkkal. Abban reménykedünk, hogy meg tudjuk ezt csinálni. Mindig próbálkozni kell" - nyilatkozta Infantino az Ázsiai Labdarúgó-szövetség éves kongresszusán, még tavaly októberben.
Infantino 2017-ben azzal az ígérettel került a FIFA élére, hogy bővíteni fogja a világbajnokság mezőnyét. Ígéretét teljesítette, azonban 2019-ben ismét elnököt választ a nemzetközi szövetség, Infantino esélyeit pedig javítaná, ha már a 2022-es vébére sikerülne ráerőltetni az elképzelést. Szándékosan használtuk a ráerőltet szót, mert lényegében erről lenne szó: Katar az előkészületek során - például az infrastruktúra fejlesztésénél - 32 fős világbajnokság megszervezésére készült, vagyis módosítani kellene a terveken.
Euro 2012
HIVATALOS – Deschamps ledobta az atombombát, Benzema újra a francia válogatottban!
2 ÓRA
A tervezettnél is hamarabb jöhet a 48 csapatos labdarúgó-világbajnokság | Hosszabbítás
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino szerint elképzelhető, hogy a tervezettnél négy évvel korábban, már 2022-ben bevezetik a 48 csapatos formátumot a világbajnokságon. A katari szervezők nem zárkóztak el a javaslattól, azonban az elképzelés még számos ponton elbukhat.
Katar nyolc stadionnal készült a 32 csapatos vb kapcsán, állítólag ez elegendő lenne a 48 fős változatnál is. Azonban a bővített forma esetén több meccsel kellene számolni, 64 helyett 80 találkozót kellene bepréselni. Ráadásul mindezt a klubszezon közepén, hiszen az időjárási viszonyok miatt novemberben és decemberben bonyolítják majd a vébét. Felmerült, hogy szomszédos országok besegíthetnének, azonban meglehetősen feszült a viszony a felek között, így egy igen kényes geopolitikai vita kellős közepén találná magát a FIFA.
Nasser Al-Khater, a szervezőbizottság vezérigazgatója elmondta, vizsgálják a bővítés lehetőségét, egyelőre azonban a 32 csapatos tornára készülnek. "Még folyamatban van a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, emellett egy konzultációs folyamat is zajlik. Amint ennek vége, be fogjuk mutatni, mire jutottunk. A döntést mi, a katari állam hozzuk meg. Mi felelünk a világbajnokság lebonyolításáért, és egyelőre a 32 csapatos terveken dolgozunk. Júniusban már tudni fogjuk, melyik irányba megyünk el, de jelenleg a 32 csapatos vb a cél."
Egy világbajnokság alatt általában igen jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztanak el a meccsekre kilátogató nézők, ami szintén érdekes kérdés lehet Katarban. "Tisztában vagyunk vele, hogy bizonyos helyeken a kultúra része az alkoholfogyasztás. Az alkohol nem tiltott Katarban. Más országokhoz képest korlátozottabb a hozzáférés, de elérhető. A világbajnokság alatt lehetővé tesszük, hogy legyenek olyan helyek, ahol az emberek élvezhetik az italaikat" - magyarázta Al-Khater a várható alkoholszabályokkal kapcsolatban.
via goal.com
Labdarúgás
Flick után a másodedző és Klose is távozik a Bayern Münchentől
9 ÓRA
Labdarúgás
Szinte már minden játékos koronavírusos a River Plate-nél
12 ÓRA