A magyar válogatott angol és lengyel ellenfele miatt inkább a pótselejtezős lehetőségben gondolkodhat a katari vb-selejtezőt illetően. Ami viszont biztos: Budapestre jöhet jövőre Harry Kane és Robert Lewandowski is.

A magyar válogatott az I jelű hatcsapatos csoportba került Angliával, Lengyelországgal, Albániával, Andorrával és San Marinóval. Ebben a csoportban bravúrnak számít a csoport második helyének elérése, de hogy pontosan mik az esélyek, arról kicsit lejjebb.
Az előzetes kalapbeosztások alapján azt már lehetett tudni, hogy a sorsoláson 5 darab ötcsapatos és 5 darab hatcsapatos csoportot sorsolnak, így alakult ki az 55 csapatos mezőny. Az egymástól nagy földrajzi távolságra lévő csapatokat idén sem sorsolhatták össze, ahogy két északi csapat sem lehet egy csoportban a hideg időre való tekintettel. Volt még továbbá néhány mesterséges elkülönítés politikai okokból (orosz-ukrán, azeri-örmény konfliktus stb.), illetve a legutóbbi Nemzetek Ligája A-divízió csoportgyőztesei mindenképpen ötcsapatos csoportba kerültek, mert a jövő őszi négyes döntőt is világbajnoki selejtezős játéknapon rendezik.
Labdarúgás
Közel a BL-induláshoz a szezon meglepetéscsapata, az edző mégsem marad
6 ÓRA
A 2022-es katari világbajnokság negyvenes mezőnyébe 13 európai nemzet kap meghívót. Kissé furcsa: a legutóbbi világbajnokság 32 csapatos mezőnyében szintén 13 csapattal képviselte magát a legerősebb konföderáció,
vagyis a mezőny bővítése nem segíti az európai csapatok kijutását, miközben a legutóbbi vb legjobb négy csapata közé csak európai jutott. Ez a döntés semmiképpen sem javítja a torna színvonalát.
Minden csoport győztese automatikus repülőjegyet kap a világbajnokságra, a csoportmásodikok pedig pótselejtezőn vívhatják ki a részvételüket. A 10 csoportmásodik mellé három további csapat kerül a nemrég véget ért Nemzetek Ligája eredményei alapján. A csoportgyőztesek által A-tól D-divízióig sorba rendezett listáról azon két legjobb csapat kerül be a pótselejtezőbe, amely a vb-selejtezőn nem került csoportja két legjobbja közé. (Magyarország megnyerte a csoportját, de a B-divízió csapatai közül a legkevesebb ponttal, így a csoportgyőztesek közül jelenleg a nyolcadik helyen áll.) Az így kialakult 12 csapatot 3 darab négy csapatos csoportra osztják, amelyek győztesei elődöntő és döntő után szintén csatlakoznak a mezőnyhöz.

Akkor most kijutunk a vb-re vagy sem?


A remekül sikerült őszi szezon után menet közben jött meg a játékosok étvágya, és voltak olyan nyilatkozatok, hogy ha már megvan az újabb Eb-részvétel és a NL-csoportgyőzelem, a következő lépcsőfok lehet a vb-kijutás.
Noha a magyar válogatott a harmadik kalapból várta a sorsolást, lehetett volna olyan forgatókönyv, amely esetében reális cél a második hely. Az angol-lengyel-albán-andorrai-san marinói csoport nem feltétlenül az. És itt most nem csak arra gondolok, hogy
Andorra csúfos emlék, még a sorsolás helyszínén is elhangzott, hogy a legutóbbi selejtezősorozat volt a miniállam történetében az első, hogy két egymást követő meccsen nem kaptak gólt. Ugye tudjuk, részben kik miatt?
Mindezek mellett a csoport mögöttünk lévő felével valószínűleg nem lesz gond, de azért óvatosan kell menni még egy albán túrára is, különösen, ha már nézők is lehetnek a stadionokban. Az ilyen események sohasem a vendégszeretetről híresek a Balkán-félszigeten.

Kane, Maguire, Rashford: Budapesten is ünnepelnének.

Fotó: Eurosport

Az angol válogatottat persze nem kell bemutatni. Ha nem volna mindegy, mondhatnánk azt is, nincs valós összehasonlítási alap. A két ország utoljára 2010 augusztusában játszott mérkőzést, tétmeccset pedig az 1984-es Eb-selejtezőben, tehát majd’ 40 évvel ezelőtt. A lengyel válogatott sem gyakori vendég Magyarországon. Az elmúlt 15 évben két barátságos összecsapást játszottunk, a 2004-es Eb-selejtezősorozat idegenbeli meccse 0:0, a budapesti találkozó pedig 1:2-vel zárult. Más kérdés, hogy a tornára egyik csapat sem jutott ki.
Albánia ellen eddig 6 meccset játszottunk, 5 győzelem és egy döntetlen mellett 19 rúgott és 0 kapott gól a mérleg. Andorra és San Marino ellen is 4-4 mérkőzésünk van, az ominózus vereséget leszámítva minden meccset megnyertünk.

Képernyőfotó 2020-12-07 - 18.48.39.png

Fotó: Eurosport

Mi az esély a pótselejtezőre?


Mivel a csoport második helyezése sokkal inkább meglepetés volna, mintsem realitása, érdemes megvizsgálni, mennyi az esély arra, hogy a nemzetek ligája csoportgyőztesei közül a legjobb kettő kvóta nélküli csapat között legyünk. Franciaország, Belgium Olaszország és Spanyolország esetében nagy tétben fogadhatunk, hogy legalább a selejtezőcsoport második helyen végeznek, de inkább megnyerik azt. (Olaszországot mondjuk meglepheti Svájc és Észak-Írország, de a többi azért ennyire sem valószínű.)
Az ezután következő B-divíziós csoportelsők közül mindhárom előttünk végzett (mi csak 11 pontot gyűjtöttünk össze), Wales és Ausztria azonban a második kalapból került a vb-selejtezőbe. Mindenképpen szurkolni kell nekik, hogy meg is szerezzék a csoport második helyét, ezzel a NL-eredmények alapján Csehország és mi jussunk pótselejtezőre. Wales Belgiummal és Csehországgal találkozik, arra pedig szinte nulla az esély, hogy ne közülük kerüljön ki az első kettő. Ausztria Dániával és Skóciával kerül össze. Itt már nehezebb a helyzet, hiszen a dánok és a skótok sem nyerték meg csoportjukat, és ők végeznek az első két helyen (ami nem kizárt), Ausztria előttünk tart igényt a pótselejtezős helyre.

Mi a helyzet a többiekkel? 

A tíz kialakult csoportban nincsen különösebben kiemelkedően erős. Azért így is mindenképpen érdekes lesz egy olasz-svájci meccs, ahogy a címvédő, mégis selejtezőt játszó franciáknak nagyon nehéz dolga lesz a rendkívüli formában focizó ukránok ellen. Az is valószínű, hogy noha Izland csak a harmadik kalapból került a németek és a románok mögé, van esélye a kijutásra. A németek csoportelsősége eléggé valószínű, de a románok ellenében az idei őszi NL-rájátszásban mutatták meg, hogy jobb színvonalat képviselnek. Ez persze attól is függ, mennyire sikerül fiatalítani az igencsak idős kereten.

Viktor Tsygankov és a Dinamo Kijev többi fiatalja kiviheti Ukrajnát a vb-re.

Fotó: Eurosport

Az összes selejtező mérkőzés 2021-ben kerül megrendezésre, a csapatok márciustól novemberig összesen 8 vagy 10 meccset játszanak. A pótselejtezős országok 2022 márciusában döntenek a maradék három helyről. Maga a világbajnokság kivételesen később, 2022 decemberében zajlik, leginkább a térségben nyári kibírhatatlan meleg miatt.
Labdarúgás
Elhúzódó bajnokavatás, éleződő kiesési csaták
8 ÓRA
Labdarúgás
Fegyveres betörők rabolták ki az AS Roma sztárját
11 ÓRA