Amikor tavaly októberben kiderült, hogy Moise Kean kölcsönben a Paris Saint-Germainbe igazolt, nem csak Carlo Ancelotti legendásan rugalmas szemöldöke szaladhatott a magasba. Az olasz támadó viszont csattanós választ adott a kétkedőknek, szép csendben a párizsiak egyik leghatékonyabb gólszerzője lett, és beverekedte magát a tavalyi BL-döntős kezdőcsapatába.


Kean valódi szupertehetségként robbant be a köztudatba, és nem túlzás azt állítani, hogy az első pályára lépése óta folyamatosan döntögeti a rekordokat. Csupán 16 éves volt, amikor bemutatkozott a Serie A-ban, amivel a Juventus történetének legfiatalabb debütánsa lett. Nem kellett sokat várnia az első Bajnokok Ligája-mérkőzésére sem, ezt a 2000-es születésű játékosok közül neki sikerült először elérnie, 2017 májusában pedig az első topligás találatát is megszerezte. Talán mondani sem kell, hogy a korosztályában ezzel is ő volt az úttörő.
Világos volt, hogy a világsztárokkal telezsúfolt Juventusban legfeljebb csak epizódszerepre számíthat, ezért a 2017/18-as idényre kölcsönadta klubja a Hellas Veronának. Bár ideiglenes csapata csont nélkül kiesett az élvonalból, Kean egyénileg jól szerepelt, 20 mérkőzésen négy gólt jegyzett, amivel házon belül Giampaolo Pazzinivel holtversenyben a veronaiak legeredményesebb játékosa lett. A következő idényre a Juventus már nem is adta kölcsön, így többek között Cristiano Ronaldo társaságában készülhetett.
UEFA Bajnokok Ligája
Erősebb csapat a Liverpool, de a Realt eddig sem zavarta, ha lefocizták a pályáról
32 PERCE
Ez is eljött: bemutatkozott a 2000-ben született szupertehetség | Eurosport
Történelmi pillanatnak lehettek tanúi azok, akik szombaton megnézték a Juventus-Pescara mérkőzést, hiszen a négy nagy bajnokság közül elsőként a Serie A-ban mutatkozott be olyan játékos, akinek kettessel kezdődik a születési dátuma. A fiatalember nem más, mint Moise Kean, aki a 84. percben állt be Mario Mandzukic helyére.
Az olasz támadó tavaszra remek formába került, és a lehetőséget is megkapta Massimiliano Allegritől, ennek nyomán volt egy olyan sorozata, amikor egy hónap alatt hat alkalommal volt eredményes. Kiváló teljesítménye ellenére a Juventus idény végén túladott rajta, és az Evertonhoz került, amely 27,5 millió eurót fizetett a tehetséges támadóért. Az üzlet papíron mindkét oldalról ígéretesnek tűnt: Kean számára rendszeres játéklehetőséggel kecsegtetett, az Everton pedig abban bízott, hosszabb távon az olasz léphet Romelu Lukaku helyére.
Nem így történt. Kean leginkább csak epizódszerephez jutott - hiába lépett pályára 29-szer, alig 300 perccel játszott többet, mint előtte a Juventusban - és két ízben volt eredményes. 2019 decemberében még az a csúfság is megesett vele, hogy az Everton ideiglenes menedzsere, Duncan Ferguson 19 perc után lecserélte a 70. percben csereként beküldött támadót. Sokan reménykedtek abban, hogy Carlo Ancelotti jobban szót ért majd a fiatal tehetséggel, ám a remek formába lendülő Dominic Calvert-Lewin mellett esélye sem volt kezdőbe kerülni.
Várható volt, hogy Kean - még ha csak ideiglenesen is - új klubot keres magának, ahol már tényleg a tehetségének megfelelő türelemben részesíti az edzője és jóval több játéklehetőségre számíthat. Ebből lett végül a Juventusnál is nagyobb sztárparádét felvonultató, egyébként is fejnehéz Paris Saint-Germain.
Az üzletet mindkét oldalról kritizálták. Párizsi oldalról Kean inkább tűnt klasszikus pánikigazolásnak, mintsem jól átgondolt stratégiának, a támadónak pedig ismét világsztárokkal kellett a játékpercekért küzdenie - azok után, hogy az Evertonba sem fért be. Kean leginkább abban bízhatott, hogy Edinson Cavani távozása és Mauro Icardi sérülése miatt könnyebb lesz bekerülnie a csapatba azokon a meccseken, amikor a PSG játékához szükség volt középcsatárra. Az olasz piacot jól ismerő Leonardo pedig pontosan látta a Keanben rejlő potenciált.
Az év sztorija lehetne, ehelyett a rasszista szurkolók botrányától hangos a sajtó | Eurosport
Kedden ismét csúnyább arcát mutatta az olasz labdarúgás, miután a Cagliari-szurkolók egy csoportja rasszista bekiabálásokkal fogadta a Juventus fiatal támadóját, Moise Keant. Az esetet követően ismert labdarúgók álltak ki a 19 éves tehetség mellett, Massimiliano Allegri örökös eltiltást javasolt a rasszista szurkolókkal szemben, Leonardo Bonucci viszont úgy látta, Kean is felelős a történtekben.
Az olasz válogatott támadó már októberben megkezdte a gólgyártást, a Dijon ellen 4-0-ra megnyert mérkőzésen duplával köszönt be, ami szemmel láthatóan jót tett az önbizalmának. A mostani szezonban 22 mérkőzésen 13-szor volt eredményes, ami nem csak azt jelenti, hogy egyénileg messze a legjobb teljesítményt hozza, de mindent egybevetve a PSG-nek is ő a legeredményesebb játékosa. Kylian Mbappé és Neymar ketten együtt 16-szor talált be a kapuba, az olasz támadó tehát meghatározó szerepet tölt be a párizsi támadóegységben. 
Az egészpályás szólókat és a látványos gólokat nem feltétlenül tőle kell várni - még szerencse, hogy a PSG-nek erre megvannak az emberei - cserébe viszont a tizenhatoson belül állandó veszélyt jelent. Kiváló csatárösztöneit kihasználva könnyedén kerül helyzetbe, ráadásul a befejezéseknél is rendkívül precíz: a francia bajnokságban 6,81-es xG-re rúgott 9 gólt, vagyis aktuális edzői váratlan megoldásokat is várhatnak tőle. Ráadásul fontos pillanatokban is fel tudott lépni: öt alkalommal az ő találata döntötte el a mérkőzést.
Nem meglepő, hogy a PSG már keresi a lehetőséget, hogyan láncolhatná végleg magához a 20 éves tehetséget. "Remek tapasztalatokat gyűjthet a Paris Saint-Germainnél" - jegyezte meg Carlo Ancelotti, az Everton edzője. "Rengeteg gólt szerez, emellett a képességeit is megmutatja. Ő a mi játékosunk, aki júniusban vissza fog térni. Mindig figyelembe kell venni, hogy mit gondolnak a játékosok, mert ők is emberek, ekként is kell kezelnünk őket. Ha vissza szeretne jönni, boldogan fogadjuk. Ha maradni szeretne, arról pedig beszélni fogunk velük."
20 évesen a PSG-ben talál magára a Liverpoolban lesajnált csodagyerek | Eurosport
A Juventusban tinédzserként parádézott, a Premier League-ben túl fiatalnak és gyengének tartották, a PSG-nél ismét szárnyalhat. Jelenleg úgy tűnik, nem lesz Mario Balotelli 2.0 Moise Keanből. Nem egy tehetség pályafutása kezdődik hasonlóan meseszerűen, mint Moise Keané indult a Juventusnál.
Kean - szintén nem annyira meglepő módon - elégedett a franciaországi helyzetével. "Nagyon boldog vagyok, hogy a PSG-nél futballozhatok" - mondta decemberben. "Keményen dolgozok, hogy 100%-ot nyújthassak a szurkolóknak és a csapattársaknak. Neymarhoz és Mbappéhoz hasonló kiválóságokkal dolgozhatok, sokat tanulok mellettük. Az is jó dolog, hogy a világ egyik legnagyobb klubjánál játszhatok. A teendőimre kell koncentrálnom, hogy jó mérkőzéseim legyenek, és győzelemhez segítsem a csapatot. Ami a jövőmet illeti, azt majd meglátjuk."
Egyelőre tehát mindegyik fél rendkívül diplomatikus, ám azt azért kijelenthetjük, hogy a mostani helyzet alapján mindenki elégedett lehetne az üzlet véglegesítésével.  
Az Everton egy ideje a saját játékospolitikájának a rabja. Mivel általában drágán vásárolnak, kevés üzletből tudnak profittal kiszállni, emiatt évek óta egy helyben toporognak. Keanből viszont pénzt csinálhatnak a liverpooliak - talán 10-15 millió eurós plusszal is számolhatnak -, dacára annak, hogy az olasz nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A párizsiak így is viszonylag kedvező áron juthatnának hozzá egy olyan támadóhoz, aki remekül kiegészíti Neymart és Mbappét, Kean pedig ismerős környezetben fejlődhetne tovább. Win-win, nem igaz?
via goal.com
Labdarúgás
Távozik a brazil közönségkedvenc a Ferencvárostól
10 ÓRÁJA
Serie A TIM
A csőd széléről a váratlan bajnoki címig: így állt talpra három év alatt az AC Milan
TEGNAP 17:32