Mindenki életében vannak nehéz és feszült pillanatok.
Amikor tudod, hogy óriási a tét, amikor összenyomja a válladat a teher, amikor érzed, hogy rajtad a világ szeme, és muszáj teljesíteni.
Egy focista életében ilyen, amikor tizenegyest kell lőni. Vagy védeni. Még ennél is nehezebb, amikor ez a pillanat a világbajnokság egyenes kieséses szakaszában omlik rád. Pláne úgy, ha házigazdaként a legjobb 16 között fenyeget a kiesés veszélye és öt büntetőn múlik minden.
Labdarúgás
Ferguson büszke a United jótékonysági akcióival kitűnő focistájára
5 ÓRA
A szombati Brazília-Chile nyolcaddöntő tizenegyes párbaja alatt próbáltam beleképzelni magam a brazilok helyzetébe. Elsőként az a kérdés merült fel bennem, hogy ilyenkor kinek a helyében lennék inkább?
Kapus lennék, akit az egész világ figyel, és aki a mennybe mehet két jó védéssel?
Igen, azt hiszem, inkább kapus lennék. Mert soha nem a hálóőrön múlik, ha egy csapat elbukja a büntető párbajt. Ahogy mondani szokták, tizenegyest nem lehet védeni, csak rosszul lőni. A legnagyobb védések mindig abból születnek, hogy a veled szemben nekifutó játékos nem találja el tökéletesen a labdát.
Hogy lehet elviselni azt a pillanatot, amikor a szövetségi kapitányod felírja a nevedet arra az ötös listára, amely végső soron dönt a továbbjutásról? Amikor óhatatlanul is felmerül benned, hogy miattad eshet ki a hazád csapata. Amikor lelki szemeid előtt lejátszódik, hogy fölé lövöd azt a tizenegyest, amit edzésen százból százszor hibátlanul megoldasz.
Mindig figyelem az arcokat ilyenkor. Van, aki oda sem mer nézni. Van, aki folyamatosan spanolja a társait és a kapust, szuggerálva őket, hogy biztosan sikerülni fog – mintha ezen múlna. Van, aki térden állva imádkozik. Mindig az jut eszembe, hogy vajon ilyenkor odafenn mi alapján segít az Úr a továbbjutásban, ha mindkét oldalon huszonketten fohászkodnak hozzá? Vajon a szurkolói imák is számítanak?
Az olasz válogatott sorozatban három világbajnokságon (1990, 1994, 1998) kapott ki tizenegyes párbajban - pedig náluk még a focistáknak is van külön védőszentjük. A precíz németek bezzeg 1982 óta négy különböző vébén is nyertek büntetőkkel, míg az argentinok 1990-ben két győztes párbaj után jutottak el a döntőig.
Melyik a könnyebb helyzet? Amikor egy jó büntetővel továbbjuthatsz, vagy amikor kiesel, ha kihagyod? A statisztika egyértelműen megmutatja, hogy mennyivel könnyebb a győzelemért nekifutni a labdának: az elmúlt 32 év világbajnokságain a továbbjutásért lőtt büntetők 93%-a sikeres volt. Amikor viszont a kihagyott büntető a kiesést jelentette egy csapatnak, csak 44%-ban lett belőlük gól.
Persze nem könnyű a szurkolóknak sem. Főleg Brazíliában, egy régóta várt világbajnokságon. A hírek szerint a szombati párbaj alatt két brazilt is kórházba kellett szállítani szívpanaszokkal.
Mert hát ezek a dolgok végső soron a szívben dőlnek el.

Fotó: Eurosport

Serie A
Még maradt esélye a Juvénak a BL-re
5 ÓRA
The Emirates FA Cup
Először nyert FA Kupát a Leicester
5 ÓRA