Két újabb edző mutatkozik be az NB1 22. fordulójában. A rég nem látott rossz formát mutató Fehérvár mellett a Honvéd padjára új szakember. Mindezek mellett két olyan meccs is lesz a hétvégén, és ami a dobogóért zajló harcban lehet fontos állomás.


MTK - Mezőkövesd, péntek 20:00

Előző meccsek: Fehérvár - MTK 1:2, Mezőkövesd - Fradi 2:2
Tokyo 2020
A házigazda Japán tizenegyesekkel verte Új-Zélandot - Összefoglaló
TEGNAP 14:01
Két középcsapat találkozik, ahol a legfontosabb kérdés a következő pár fordulóban, hogy az éremért zajló harcban vesznek részt, vagy beszorulnak a bennmaradáson gondolkodók közé. Jelen formája alapján és elnézve a többi csapatot, nyilván nem ők fognak kiesni májusban, de elég egy közepesen hosszú rossz sorozat ahhoz, hogy ez mégis téma legyen. A Mezőkövesd például olyan rossz helyzetben volt még ősszel, hogy hosszú veretlensége sem elég a hetediknél jobb helyhez jelenleg. Mindenesetre a Ferencváros elleni döntetlen értékes pontot hozott a konyhára, ezzel a csapat megőrizte december 5. óta tartó veretlenségi sorozatát. Hiába azonban a 2 gól a múlt heti fordulóban, támadásban továbbra is gyenge Pintér Attila együttese. 23 góljuknál csak a Kisvárda rúgott kevesebbet. A borsodi csapat mindenesetre az utolsó pillanatban még leigazolta a megyei rivális csatárát, Rui Pedrót.

Nagy skalp.

Fotó: Eurosport

A bajnokság egyik legstabilabb védelmének azonban Így is nehéz gólt lőni. Az MTK-nál Csak a Fradi és a Fehérvár kapott kevesebb gólt, ráadásul a csapat utolsó téli szerzeménye a 20 éves szerb balhátvéd, Filip Antonijevics. Elől továbbra is remekel Varga Roland, a Fehérvár ellen is egy gól és egy gólpassz volt a mérlege. Mindezek ellenére az MTK nagyon rapszodikus. Hazai vereségek után idegenbeli győzelmek váltják egymást, így az egyik legkiszámíthatatlanabb csapat a mezőnyben. A két együttes őszi mérkőzésén idegenben nyert 1:0-ra a budapesti klub, de azóta a Mezőkövesd csak egyszer kapott ki, ráadásul az MTK furcsa módon idegenben játszik jobban idén ebben a szezonban, sőt, 2021-ben hazai pályán két vereség van a nevük mellett. A Mezőkövesd azonban annyira gyenge idegenben (10 mérkőzésen 9 pont), hogy könnyen lehet: most fog megszakadni hosszú veretlenségi sorozata. Veresége óta Budafokon Kisvárdán és Fehérváron járt idegenben, kinéz egy ezeknél kellemetlenebb házigazda.

Zalaegerszeg - Újpest, szombat 14:45

Előző meccsek: Kisvárda - Zalaegerszeg 2:1, Újpest - Diósgyőr 1:0
Az elmúlt néhány hétben szerepet cserélt ez a két csapat. A karácsonyi szünetben még a zalaiak voltak a pillanatnyi lélegzetvételt jelentő 7. helyen, az Újpest pedig szezonbeli mélységeit élte, edzőváltáson esett túl, és sok mindent nem csinált az átigazolási időszakban. Azóta azonban a Zalaegerszeg 6 meccses nyereségű sorozatban van, és összesen két pontot szereztek. A Honvéd otthonában elért 2:2 és a Paks elleni őrült hazai 4:4 már a múlté, azóta zsinórban három bosszantó vereség, még akkor is ha a Felcsút és a Kisvárda valóban jobb csapat Boér Gábor egyesületénél. Különösen a kisvárdai lehetett volna győztes találkozó – vagy legalább egy pontot érő -, hiszen a várdaiak is albérletet kerestek Újpesten, így nehéz volna azt mondani, hogy élvezték a hazai pálya előnyeit.
Az Újpest viszont élvezte, hiszen magabiztosan nyerte a kiesési rangadót, így a némileg, ideig-óráig fellélegzést jelentő 8. helyre jött fel, és ami még fontosabb: zsinórban két bajnokit nyert egymás után. Ilyenre ebben a szezonban még nem volt példa. A lila-fehérek az utolsó pillanatban még csatárt igazoltak kölcsönbe: a guineai válogatott Victor Kantabadouno leginkább Perosevic és a múlt heti kiállítása miatt öt meccses eltiltást kapó Tallo vetélytársa lehet. Az igazolás vesztese Bacsa Patrik, aki december 23. óta így sem tudott pályára lépni. Ezzel nagyon könnyen tovább csökkenhet az egyébként is kevés hazai játékos foglalkoztató Újpest magyar játékperceinek száma.
Éppen azon a decemberi napon pótolták a két csapat őszről elhalasztott mérkőzését, akkor 3:2 nyert hazai pályán az Újpest. A Zalaegerszeg egyébként otthon eddig 10 meccsből 11 pontot ért el, éppen annyit, amennyit az Újpest idegenben. Egykönnyen sejtet döntetlen végeredményt.

MOL Fehérvár FC - Diósgyőri VTK, szombat 17:00

Előző meccsek: Fehérvár - MTK 1:2, Újpest - Diósgyőr 1:0
Két különösen rossz formában lévő csapat keresi a fogást szombat késő délután a másikon, miután mindketten vereséggel érkeznek a 22. fordulóra. A fehérváriak csúszása már olyan mértékű, hogy a nemrég még a bajnoki címért versengő csapat már a harmadik helyen áll, és intenzíven támadja az MTK és a Kisvárda.

A múlt heti hazai vereség az ezzel jelenleg legnagyobb riválissá váló MTK ellen edzőváltásba torkollott, hétfői elbocsátásával a júniusban kispadra Márton Gábor a nyolcadik távozó NB 1-es edző ebben az évadban. A 12 csapatos elsőosztályban...

Utódja egyelőre nem ismert. A goal.com szerint a Budapesten élő Thomas Doll, a Ferencváros bukott szakvezetője a leginkább esélyes. Egyelőre annyi biztos, szombaton Szalai Tamás pályaedző ül Márton helyére ideiglenesen.
A Diósgyőrnél elült a vihar, szépen lassan – és itt inkább a „lassan” szón van a hangsúly – beindul az eszéki gépezet. Az elmúlt 5 meccs alatt megszerzett 4 pont azért még nem elég arra, hogy a csapat elmozduljon az utolsó helyről. Diósgyőrben továbbra is a védelem stabilizálódhat leghamarabb, hiszen oda érkezett annyi horvát légiós, akik akár egy az egyben átvehetnék a korábbi szerepet. Támadásban pedig a legújabb szerzeménytől, a korábbi Bundesliga játékos, a Rijekával horvát bajnok jobb szélső támadó, Rakéta becenévre hallgató Odise Roshitól várnak a legtöbbet Miskolcon. Hogy mire megy a fehérvári védelemmel, hamarosan kiderül – ha egyáltalán pályára lép -, a hazaiaknak azonban mindenképpen „illene” megnyerni a találkozót a sereghajtó ellen. A fehérvári rossz szereplés egyébként valószínűleg a fejekben dől el – a játékoskeret nem indokolná ezt a formát -, ilyenkor némi változás, akár a kispadon ülő személyében sokat lendíthet a csapaton. Az Újpest tavaly nagyjából egy hasonló váltásnak köszönhette a bennmaradást.

Ferencváros - Honvéd FC, szombat 19:30

Előző meccsek: Mezőkövesd - Ferencváros 2:2, Honvéd - Budafok 2:3
Újabb fővárosi derbi vár a kispestiekre, a fehérváriakhoz hasonlóan új edzővel. A Honvéd edzőkérdésében egyetlen biztos dolog van: a bizonytalanság. A tavaly decemberben leváltott Bódog Tamás helyére először az év végéig, ideiglenes jelleggel nevezték ki Pisont Istvánt, akivel a csapat még májusban, szintén ideiglenes kinevezése alatt, Bódog előtt még megnyerte a Magyar Kupát. Decemberben aztán ideiglenes megbízatása végén az elnökség az év végéig kinevezte Pisontot, majd néhány 2021-es forduló után ismét leváltották. Helyére Horváth Ferenc érkezett.

A futball magyar vándora 2017-ben pontegyenlőséggel éppen, hogy bent tartja a Diósgyőrt, majd 2018-ban a Balmazújvárost, 2019-ben pedig a Haladást vezeti ki az NB 1-ből.

Pisont István nyolc bajnoki mérkőzésen ült a kispadon. Távozása azért is furcsa, mert ennek az időszaknak eredményei alapján a Honvéd a hetedik helyen állna a bajnokságban megelőzve olyan, kétségtelenül jobb csapatokat, mint a Paks vagy a Kisvárda.
Horváth Ferenc mindenesetre korábbi csapata ellen mutatkozik be a Honvéd kispadján, de a Ferencváros számára, amelyik a hátralévő meccseket már félgőzzel fogja végigrobogni, nem jelenthet komoly problémát. Az persze elképzelhető, hogy a Fradi megteheti: a hétközi kupaforduló miatt egy-két poszton pihenteti játékosait. A már szinte biztosan megnyert bajnoki cím mellett időről-időre a kupafordulókra érdemes összpontosítani. A Fehérvár elleni hazai kupa nyolcaddöntő egy meccsen dől el. És noha nemrég bajnoki mérkőzésen könnyen győzték le őket, a Fehérvár még mindig jobb csapat, mint a Honvéd.

Budafok - Puskás Akadémia, vasárnap 14:30

Előző meccsek: Honvéd - Budafok 2:3, Felcsút - Paks: 3:2
Mindkét csapat pozitívan érkezik a közös összecsapásra, miután a múlt heti fordulóban mindkét meccsen változatos, sok gólos győzelmet arattak, a Budafok ráadásul rendes játékidő után, idegenben szerezte meg a győzelmet. Ezzel feljöttek a kilencedik helyre, némileg levegőt vehetnek. Miután három hónapos nyeretlenségi sorozat szakadt meg február elején, jobb formában van a csapat: az elmúlt 5 mérkőzés alapján 7. helyen állna a tabellán. Az is igaz, a Zalaegerszeg és a Honvéd elleni győzelem közé csúnya vereség szaladt Pakson. Hosszútávon tehát mégis látszik, hogy a fiatal, nem első osztályhoz szokott keret folyamatos jó teljesítményre nem képes. Ez pedig kijöhet a Jelenleg legjobb formában lévő Puskás Akadémia ellen.
A felcsútiak ugyanis elmúlt négy találkozójukat zsinórban megnyerték. Ráadásul amíg a Diósgyőr és a Zalaegerszeg ellen annyira azért nem kellett meg erőltetni magát a csapatnak, most a Paks valódi ellenállást jelentett. Jó védekezésre volt szükség, és csak a hajrában tudod győzni hazai csapat. Van tehát még ebben a felcsúti klubban, ezért nem is valószínű, hogy az elmúlt öt forduló alapján tabellavezető klub most fog kikapni. A két csapat első egymás elleni mérkőzésén, novemberben Felcsúton sima 3:0-s hazai győzelem született, bár akkor volt jelentős mélypontján a budafoki klub.

Paks - Kisvárda, vasárnap 17:00

Előző meccsek: Felcsút - Paks: 3:2, Kisvárda - Zalaegerszeg: 2:1 legalább valaki félig puska Sali vagy magyar
A fordulónyitó MTK - Mezőkövesd összecsapáshoz hasonlóan ez a meccs is leginkább arról szól, ki legyen a dobogó alsó két fokának fő kihívója a jelenleg ott álló Puskás Akadémia és Fehérvár mellett. A találkozó egészen valószínű módon a kisvárdai kapu előtt fog eldőlni. A Paks sok gólt lő de sokat is kap, a vendégeké viszont az egyik legjobb védelem.Kevés rúgott gól mellett keveset is kaptak. Formáját illetően mindkét csapat közepes, az elmúlt 5 meccsen a Paks 8, a Kisvárda 7 pontot gyűjtött, és úgy általában mindkét csapatra jellemző a hullámzó teljesítmény. Bravúrgyőzelmek és megmagyarázhatatlan vereségek váltják egymást. Nagyon egyenlő szinten van a két csapat, a leginkább döntő faktor a Paks mellett a hazai pálya lehet, ahol egyébként is jól teljesít. A bajnokság első két hazai meccsén az Újpesttől és a Mezőkövesdtől ugyan még kikapott a tolnai zöld fehér-klub azóta azonban csak a ferencvárost tudott nyerni Pakson. Valószínűleg a Kisvárdának sem fog sikerülni.
Tokyo 2020
Mexikó 6-3-mal intézte el Dél-Koreát a negyeddöntőben - Összefoglaló
TEGNAP 13:52
Tokyo 2020
Labdarúgás: Brazília - Egyiptom - Összefoglaló
TEGNAP 13:26