Mino Raiola nemrég személyesen tárgyalt a klub elnökével, ami érdekes fordulat annak fényében, hogy a katalánok úsznak az adósságban.

Április 1-je az egyetlen nap az évben, amikor az olvasók kellően kritikus módon állnak az interneten olvasott tartalmakhoz. Elsőre a Haaland-Barcelona pletyka is inkább tűnt tréfának, mintsem komolyan vehető hírnek. Azok után, hogy nyilvánosságra került, mekkora adósságot halmozott fel a klub, minimum érdekes fejleménynek tűnik a katalánok érdeklődése. Mindettől függetlenül tény: Mino Raiola és Haaland édesapja, Alf-Inge találkozott Laportával.
Elméletben nem zárható ki, hogy a Barcelona képes előteremteni a szükséges összeget, inkább az a kérdés, milyen módon és milyen áron teheti ezt meg. Josep Maria Bartomeu elnöksége alatt a klub 1,2 milliárd eurós adósságot halmozott fel, amiből 500 millió eurót szűkös határidőn belül, június 30. előtt vissza is kell fizetni. Ide önmagában a fizetéscsökkentés és a játékoseladás nem elegendő, a Barcelonának külső segítséget kell igénybe vennie.
UEFA Európa-liga
A Manchester United a Barcelonával csap össze az El nyolcaddöntőért
07/11/2022 - 12:48
Ezen a ponton került képbe a Goldman Sachs, amely egy 30 éves, 800 millió eurós kölcsönt folyósítana, hivatalosan az Espai Barcelona projektre. Ennek része a klub edzőközpontjnak felújítása, a Camp Nou és a környék átalakítása, irodák és egyéb létesítmények felépítése. Ezt a kölcsönt még Bartomeu alkudta ki, vagyis a klub új vezetőségének, köztük Laportának is jóvá kell hagynia - nincs tehát garancia arra, hogy végül élnek ezzel a lehetőséggel.

Laporta a napokban Haaland ügynökével, Raiolával tárgyalt.

Fotó: Getty Images

Eredetileg az Espai Barca kiadásait 600 millió euróra becsülték, a költségeken pedig a klub és a külső befektetők közösen osztoztak volna, kiegészítve a Camp Nou névhasználati jogának értékesítésével megszerzett összeggel. A klubtagok közül sokan attól tartanak, hogy a Barcelona szervezeti felépítése kerülhet veszélybe, amennyiben egyetlen vállalat fizetné a projekt teljes, immáron 815 millió eurós költségét.
Októberben Marc Ciria közgazdász, nem mellesleg Laporta egyik bizalmasa, egy interjúban azt állította, a klub a Goldman Sachs-féle kölcsönt fizetésekre akarja fordítani. "Ezzel a banknak nincs problémája, mert nagyjából három-négy százalékos kamattal számolnak. Ha ezt nem fizeti ki a Barcelona, akkor a Goldman kopogtatni fog. Az a kérdés, hogy a ki nem fizetést hogyan hajtják végre. A klub értékeivel? A stadionnal?"
A befektetési bankoktól felvett kölcsön feltételei szigorúbbak a hagyományos bankokénál.
Ciria az interjúban úgy vélekedett, hogy kétféle lehetőség van: átalakítják a klubot egy nyilvános sportvállalattá, vagy a befektetési csoport 70%-os tulajdonrészt kap a Barcelonában. Hasonló a közelmúltban előfordult a nemzetközi labdarúgásban, amikor az Elliott átvette az irányítást az AC Milan felett. Az olasz klub kínai tulajdonosai, élükön Younghong Livel, a hedge fundtól felvett hitelből finanszírozták a vásárlást, de az összeget nem tudták időben visszafizetni.

Még mindig sok a kérdés a Barcelona körül.

Fotó: Getty Images

Azóta az Elliott okosan menedzseli a Milan ügyeit, így még akár az is előfordulhat, hogy 2014 után ismét kvalifikálják magukat a BL-be. Barcelonában azonban valamelyest komplikáltabb a helyzet, ugyanis a klub a katalán identitás egyik sarkallatos pontja. Elméletben a Barcát a tagok birtokolják és irányítják, a cégek szóba sem jöhetnek, épp ezért sietett az immáron ex-alelnök Jordi Moix leszögezni, hogy a hitelből csak a fejlesztési tervre költenének.

Sokan mégis úgy tekintenek a megállapodásra, mint ami rövid távon a klub lelkének eladását eredményezné, hosszabb távon pedig egyéb problémákat kreálna.

Bartomeu a terv bemutatásánál még határozottan állította, hogy az Espai Barca projektet finanszírozó Goldman Sachs-hitelt gazdasági érdekek és különböző garanciák nélkül alkudták ki. Moix viszont januárban már elismerte, hogy azért bizonyos formában lennének garanciák, amelyek szerinte a klub mostani felépítésére semmilyen veszélyt nem jelentenek. Ma már ott tartunk, hogy a tagok sem feltétlenül tudják, mit higgyenek, ezért volt annyira váratlan Raiola felbukkanása.
Haaland kivásárlási árát és a Barcelona anyagi problémáit figyelembe véve valószínűtlen, hogy a norvég futballista Messiék éktársa lesz a következő idénytől. Laportának most elsődlegesen az adósságrendezésre kell előteremtenie a pénzt valahonnan - elképzelhető, hogy ez hasonló megoldáson keresztül sikerülhet, mint amit a befektetési bank kapcsán vázoltak. Valószínűbb tehát, hogy a Raiola-Laporta tárgyalás inkább PR célokból valósult meg.

Raiola Barcelonában.

Fotó: Twitter

A páros egyébként is nagyon jóban van - 2009-ben Raiola Zlatan Ibrahimovic és Maxwell klubváltásában egyaránt közreműködött - a mostani találkozójukból pedig úgy is profitálhatnak, ha semmi esély nincs az üzlet megkötésére. Raiola most indította el európai turnéját, az így generált médiaérdeklődés pedig komoly licitháborút indíthat el a Haalandra leselkedő klubok között. Laporta szempontjából már a tárgyalás puszta ténye is komoly eredményként értékelhető.
Habár a klubtagoknak szimpatikus volt a La Masia-befolyás növelésének ígérete, nyilvánvalóan azt is jó szemmel nézik, ha az átigazolási piac egyik legkapósabb játékosa felmerül a Barcelonánál. Laporta népszerűségének egy ilyen helyzet csak jót tehet. A találkozó tehát egyértelműen nem csak egy áprilisi tréfa volt, de azért jobb a földön maradni: ami túl jónak hangzik, hogy igaz legyen, az általában az is.
Forrás: goal.com
La Liga
Az FC Barcelona szobrot emel Messinek
10/10/2022 - 11:31
UEFA Bajnokok Ligája
Xavi szerint felháborító, ami történt a BL keddi játéknapján
05/10/2022 - 07:17