• Már akkor, amikor a magyar labdarúgás még korántsem volt olyan válságban, mint amilyen válságba került azóta; már akkor, amikor mindössze annyi történt, hogy a szurkolók szerint Törőcsik és Nyilasi nem érte el Puskás és Albert szintjét, később pedig Détári maradt el Törőéktől, akkor is sűrűn lehetett hallani egy mondatot a lelátókon: Be kéne tiltani ezt az egészet!! Azóta annyi történt, hogy a válságból tényleg válság lett, éppen ezért a lelátókon az idézett mondatot akár kevésbé borgőzös torkokból is hallhatnánk, már ha maradt volna ott még valaki. Mármint a lelátókon. Ebben a jó harminc évben próbálkoztunk már jóformán mindennel, talán csak eggyel nem: Mi lenne ha megszüntetnénk a profi futballt Magyarországon? Tényleg, mi lenne? Ezt a kérdést próbáljuk körüljárni az elkövetkező hetekben!
Alapvetően azt hiszem, furcsa gondolatok következnek. Pláne valakinek a szájából, aki szentül hiszi, hogy a magyar futball jelenlegi állapota magára a közegre, annak velejéig romlottságára vezethető vissza, ergo ennek a közegnek a romlottsága, fertőzöttsége, egyetlen tollvonással orvosolható volna. Hiszen a közeg megszüntetésével nyilván odaveszne annak züllöttsége is. Mégis úgy hiszem, 2014-ben Európában nem lehet megszüntetni semmit, ami emberek szabad akaratából, önszerveződéssel jött létre, amennyiben ez az önszerveződés nem sérti a többi ember szabadságát, jogait és a többi.
És bármilyen fájó az, hogy Tattaratta Béla képtelen odapasszolni a labdát 3 méterre, illetve havi sok százezer forintos fizetése ellenére sem hajlandó megszakadni a pályán, sőt futni sem hajlandó egyáltalán, az nem elégséges indok a megszüntetésre. Nagyvonalúan átugranám a kérdést, hogy 2014-ben tényleg Európában vagyunk, hiszen könnyen lehet, hogy Oroszországban, Kínában, Szingapúrban és Törökországban meg lehetne hozni hasonló intézkedéseket. De úgy hiszem, hogy attól, aki a fent nevezett országokat nemrégiben jól teljesítőként megnevezte, kevés dolog áll távolabb, mint a profi labdarúgás magyarországi megszüntetése.
Euro 2020
Az Eb után búcsúzik a válogatottól az északmacedónok legendája
5 ÓRÁJA
Szóval szentül hiszem, hogy amiről beszélgetünk, az egy fikció, egy demokráciában nem lehet megtiltani a fityeházi hentesnek, hogy fizetést/munkaidő kedvezményt/felsálat adjon a csapat jobbszélsőjének, ha ő úgy látja, hogy az őnéki, mint hentesnek valamiért megéri. Vagy azért, mert látják a jobbszélsőt nála vásárolni, és bemennek még vele negyvenen, vagy azért, mert a győzelem után jobb kedvű a falu, így jobban fogy a hús, vagy bármi másért. Ha azonban a fityeházi hentes azért támogatja a csapatot, mert úgy gondolja, a polgármester szereti a focit, a polgármesterrel pedig szerencsés jóban lenni, hiszen a testületi ülésekre akár a konkurenciától is rendelhetné a fasírozottat, az már egy másik eset. Az már balhés, azt üldözni kellene tűzzel vassal, nem pedig elvárni.
De csak azért mert van aki csal, nem lehet valamit megtiltani másoknak, akik tisztességesen járnak el.
Magyarul a betiltás nem játszhat, úgyhogy inkább a jó henteseket kéne leválasztani a rossz hentesekről, ami korántsem egyszerű.

Fotó: Eurosport

Hiszen gondoljunk csak bele, például zsigerből - úgy hiszem - szinte mindenki elítélendőnek tartaná, hogy egy önkormányzat a labdarúgó csapatára áldozzon. Hiszen miért tolnak bele jópár millió forintot senkiháziak futkározásába a megye kettőben, amikor még az iskolának sincsen tornaterme, sőt, lehet, iskola sincs egyáltalán. A lélegeztetőgépekről már nem is beszélve.
Ámde mi a különbség aközött, hogy egy önkormányzat focicsapatot támogat, és aközött, hogy Franciaországban, egy pici vidéki önkormányzat sok millió eurót áldoz arra, hogy áthaladjon rajtuk a Tour de France? Vagy hogy egy Ostrava nevű város dollármilliókat tol bele évente egy atlétikai versenybe, csak hogy felkerüljön a világtérképre? Alapvetően azt gondolom semmi, amennyiben a kifizetett összeg és a várható haszon arányban áll egymással.
Magyarul ha megéri.
És a megéribe már elég sok minden belefér. Belefér az is, ha idegenforgalmi adóból visszajön a befektetett összeg java része, a norvég turisták által elfogyasztott sör pedig már szinte haszon, belefér az is, amit imázsnak szoktunk nevezni, és belefér sok minden más is. Ha nagyon megengedő vagyok, akkor talán még az is, hogy jobb kedvű legyen a falu, bár úgy hiszem, részben ez a mentalitás vezetett oda, ahol most vagyunk. Mármint, hogy Diósgyőr jobban termel, ha nyert a csapat a hétvégén, ha esetleg valaki nem élt volna akkor, amikor nagy divat volt az ilyesmi.
Szóval úgy hiszem, az alap a tisztességes üzletmenet lenne, még akkor is ha manapság ezek nem igazán kurrens gondolatok.
Ha annyi lenne a kiadás, amennyi a bevétel, ha bevétel rovatban csak jogtiszta tételek szerepelnének, ha nem lennének mesterségesen tupírozott televíziós jogdíjak, ha nem fehérednének ki fekete pénzek. Bár attól félek, ha ez összejönne, akkor a már emlegetett fityeházi hentes által biztosított szerény, ámde biztos javadalmazás egy ideig néhány osztállyal feljebb lenne általános.
De azért mégis meg kéne próbálni, mert ez lenne az igazi versenyelőny.
Hiszen jelen pillanatban egyetlen olyan ország van a földön, amelyik ezt meg tudta csinálni.
És ha jól figyeltem, ők lettek a világbajnokok.
Euro 2020
Ronaldónak parádés játékkal vágott vissza az Eb-n a német balhátvéd
7 ÓRÁJA
Euro 2020
Háromból három: Az olaszok az utolsó csoportmeccsüket is megnyerték
7 ÓRÁJA