Ralf Rangnick munkája nyomán az egyik leginnovatívabb klubmodellt alakították ki az évek során. Egyre többen próbálják követni a példájukat.

Erling Haaland, Sadio Mane, Timo Werner, Dayot Upamecano, Naby Keita - szinte a végtelenségig lehetne sorolni azoknak a tehetségegnek a nevét, akiket ilyen-olyan formában a Red Bull rendszere fedezett fel magának. Kis túlzással mindegy, hogy a Leipizigről, a Salzburrgról, a New Yorkról vagy a Bragantinóról van szó, mert a világ különböző pontjain lévő klubok ugyanazt a víziót kínálják játékosaiknak.
Ha tehetségkutatásról vagy játékosmegfigyelésről van szó, nehéz lenne a Red Bullénál hatékonyabb gépezetet felmutatni; nem csoda hát, hogy egykori alkalmazottaik közül jó néhányan topkluboknál találták meg számításaikat. Az AC Milantól a Chelsea-ig bezárólag, a Monacótól a Southamptonon át szinte valamennyi klubnál érződik a Red Bull-hatás, nem kivétel ez alól a holland élvonalbeli Vitesse sem.
Labdarúgás
Mezt cserélt Messi és Ferenc pápa
2 ÓRÁJA
A klub sportigazgatója, Johannes Spors a Leipzig egykori vezető játékosmegfigyelője, számos red bullos kollégáját magával vitte Hollandiába. Sok más edzőhöz és sportigazgatóhoz hasonlóan a modern német futball atyjának tekintett Ralf Rangnick elveit tekinti irányadónak. Aki két minőségben, edzőként és sportigazgatóként is komoly örökséget hagyott maga mögött a lipcsei klubnál.
"Ralfnak nagyon világos elképzelései vannak a játékstílusról, csakúgy mint az általa fejlesztett edzőknek. Így terjed a stílusa, Németországban és Európában sokan dolgoztak vele. Olyanok is vannak, köztük én magam, akik több szerepet is betöltöttek nála, ők mindannyian meggyőződéssel hisznek a rendszerében. Jelentős fejlődés volt, ami fontos a futballnak. Végtére is az az ötletek háborúja, ez is csak egy a sok közül."

Rangnick és Ancelotti.

Fotó: Imago

"A klubépítés Ralf egyik nagy erőssége. Ő vitt engem a Red Bullhoz [miután együtt dolgoztak a Hoffenheimnél], miatta mentem hozzájuk. A német másodosztályból a Bajnokok Ligájáig jutottunk. Együtt figyeltük meg és gyűjtöttük össze a játékosokat, például Timo Wernert, Upamecanót és Naby Keitát. Sokat tanultam a vele végzett intenzív munkából. Mindig ő ül a volán mögött, mindenkitől sokat vár, miközben ő dolgozik a legtöbbet."
A filozófia elsőbbsége a lényeg. Ez nagyon fontos, egyben a nagy különbség, ami megkülönbözteti a Red Bullt a többi klubtól. Kulcsfontosságú a sikerhez, hogy innovatívak legyünk, minden egyes területen."
Mire Spors elfoglalta helyét a Vitesse vezetőségében, olyan játékosok leigazolásában vállalt kulcsszerepet, mint Werner vagy Upamecano - őket 95 millió euróért értékesítette a lipcsei klub. A siker persze nem véletlen, mindkét igazolást hosszas megfigyelői munka előzte meg, és csak azt követően vázolták a játékosoknak a klub vízióját. Hasonló volt a helyzet Haaland esetében is, akit manapság a világ egyik legjobbjaként tartanak számon.
"Timo Werner volt az egyik kiszemeltünk, aki épp akkor esett ki a másodosztályba a Stuttgarttal. Miért döntöttük a leigazolása mellett? Mert volt rá egy világos strarégiánk. Volt egy, az ő profiljának megfelelő helyünk, amely poszton beférhetett. Ez a jó minőségű scouting lényege: kiszúrni a potenciált, és megteremteni azt a környezetet, amelyben a játékos fejlődhet."

TImo Werner ma már a Chelsea-t erősíti.

Fotó: Getty Images

"A fiatal játékosokat Németországban gyakran csak a karrierjük eleje miatt igazolják le. Ugyanez a helyzet a Vitessénél. Azt szoktam mondani a frissen igazolt játékosaimnak, hogy négy év múlva már nem akarom őket itt látni. Az a célom, hogy megtegyék a következő lépést, és eljuttatom őket odáig. Egy fiatal játékos esetében a játékidő a kulcs. Annyi időre van szüksége, ami elegendő a fejlődéshez, de azért ne legyen sok."
"Ezért is annyira jó példa Haaland. Egészen biztos vagyok benne, hogy akár közvetlenül eligazolhatott volna egy nagycsapathoz, viszont meg kell teremteni 17-20 évesen az alapokat olyan meccsekkel, amelyek magas színvonalúak, ám nem túlságosan magas a léc. Ez történt Haalanddal Salzburgban. Tudta, hogy játszani fog, és még ha nem is megy neki a játék, akkor is pályára fogják küldeni."
"Arra is emlékszem, amikor Upamecano megérkezett a Lepizighez, és az első két meccsén félidőben vagy még korábban lecserélték. Aubameyanggal szemben védekezett, kapott egy sárgát, majd elkövetett egy második szabálytalanságot, és Hasenhüttl kénytelen volt lehozni őt. Persze nem ölte meg azért, mert hibázott vagy mert majdnem hibázott. Egyből visszatette őt, és most láthatjuk, mennyit fejlődött."
A hollandiai szerepkörében Spors valamelyest lejjebb került a táplálkozási láncban, egyúttal viszont a felelőssége is nagyobb lett. Habár ismert, hogy a Chelsea-vel szoros kapcsolatot ápol a klub, valójában a Vitesse is ambiciózus terveket vázolt a jövőre. Az egyik cél, hogy az európai kupameccseken keresztül fejlődhessenek, ehhez viszont csökkenteni kell az Ajaxhoz hasonló gazdagabb klubokkal szembeni lemaradást.

Nehéz dolga van az Ajax ellen a Vitessének.

Fotó: Getty Images

"A Vitesse remek ajánlatot tett, logikus lépés volt, hogy sportigazgató legyek náluk, hiszen ismét egy innovatív környezetben találtam magam. Olyan sportigazgatót kerestek, aki egyértelmű víziót és statrégiát fektethetett le, úgy éreztem, megfelelő teret kapok arra, hogy hatással legyek a klubra. Ilyen háttérrel abból indulok ki, hogy a stílus és a filozófia az első. Ezt tanultam meg Ralf Rangnicktól."
"Ez egy innovatív klub, amelynek a fiatal játékosok fejlesztése a célja, a teljes szervezeten keresztül. Szeretnénk Európába jutni - leginkább az Európa-ligába vagy a Konferencialigába - ha őszinték vagyunk magunkkal szemben, a BL nem opció. A bajnoki cím megszerzése nem reális cél, masszív lemaradásban vagyunk büdzsé terén az Ajaxszal, a PSV-vel, a Feyenoorddal és még az AZ Alkmaarral szemben is. Szeretnénk csökkenteni a különbséget."
Ebben az idényben már kupadöntőben vagyunk, ebben a sorozatban mindig nyerni akartunk. A bajnokságban viszont még sok munka vár ránk, hogy közelebb kerüljünk."
Africa Cup of Nations
Védőt állítottak a kapuba, emberhátrányba kerültek, de így is megszorongatták Kamerunt
17 ÓRÁJA
Premier League
112 napig tartott a Ranieri-éra Watfordban
20 ÓRÁJA