Az utóbbi hónapokban az a narratíva uralja a nemzetközi labdarúgást, hogy Kylian Mbappé és Erling Haaland lehet a következő évtized két legjobb futballistája. De szükség van-e egyáltalán arra, hogy két klasszis párhuzamos pályafutására szűkítsük le az előttünk álló időszakot a fociban? Ők lesznek a Messi-Ronaldo vetélkedés új kiadásai? Kinek áll ez érdekében?


Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi? De miért kellene feltétlenül választani? És miért csak kettejük közül? Ezek voltak a fő kérdések az elmúlt bő 10 évben. Mintha csak ez a két világklasszis határozta volna meg a 2010-es éveket. Arra kényszerített minket ez a hájp, hogy muszáj volt választani valakit CR és Messi közül. Ez a döntés arról is sokat elárult, hogy a válaszadó hogyan gondolkozik a labdarúgásról. E sorok írója ilyenkor inkább bedobta Andrés Iniesta nevét. A mögöttünk hagyott egy évben pedig felmerült a kérdés, hogy ki veheti át az ő helyüket a már megkezdődött hanyatlásuk, de még inkább a visszavonulásuk után?
Mi lesz a labdarúgással Ronaldo és Messi visszavonulását követően? | Eurosport
A modern labdarúgásban a fogyasztói szokások is átalakultak, és egyre gyakoribb, hogy a rajongói identitás nem egy klubhoz, hanem egy játékoshoz kapcsolódik. Lionel Messi esetében csak sejtjük, Cristiano Ronaldónál azonban biztosan tudjuk, hogy nézők tömegét képes átcsábítani egyik klubtól a másikhoz. Ezért is aktuális kérdés, hogy mi lesz a labdarúgással a két zseni visszavonulása után.
Labdarúgás
Messi és Cristiano Ronaldo közös képéről titkos részletek kerültek elő
EGY ÓRÁJA
Az elmúlt hetekben két népszerű hazai podcastban is foglalkoztak ezzel a témával. A Teljes Terjedelemben Bognár Domokos, a Spíler TV kommentátora vezette fel az ügyet:
"Megint előjött a kérdés: Messi és Ronaldo korszakának vége van-e? És az új lovagok Mbappé és Haaland lesznek-e, vagy ők az elsők? Bár ez nem kérdés, sokkal inkább az, hogy tagolnunk kell-e a korszakokat, vagy az nyilván adja magát, hogy szezononként bontjuk a focit, de szükség van-e arra, hogy meghatározzuk, hogy Ronaldo és Messi korszakának, amely 2007 körül elkezdődött, most vége? Kezdődjön-e egy új korszak, például Mbappéval és Haalanddal, talán még Sterlinget tudnám még ide sorolni, akik a stafétát átvehetik?"
Majd jött a műsor másik két résztvevőjének álláspontja, elsőként Kele Jánostól: "Számomra az a legnagyobb kérdés ebben, hogy miért kell vajon ilyen korszakokban gondolkozni föltétlenül?"
A
Spíler TV
műsorvezetője, kommentátora, 
Baumstark Tibor
ekkor közbevetette: "
A média azért akarja, mert sokkal egyszerűbb így narratívát találni." 
Majd
Kele Janek
így folytatta: "
A Messi és Ronaldo által uralt éra kezdete a közösségi média felfutásával esik egybe. Amikor a futballnak mint szórakozási lehetőségnek rengeteg alternatívája lett. Elképesztően erős a verseny a figyelemért, és az látszik, hogy kevesebben nézik a fontos futballmérkőzéseket, most már nem nő tovább a nézettség. A fiatal korosztály már nem tud megnézni egy 90 perces mérkőzést. Egészen már csatornákon kell figyelmet generálnia a futballnak és erre nagyon jók ezek a párharcok, a narratívák, és ebbe nagyon jól belesimult a Messi-Ronaldo páros. És ehhez nem is nagyon kellett meghajlítani a valóságot, hogy igaz legyen. Itt a következő, a Haaland-Mbappé, amiről még nem tudjuk egyelőre, hogy mennyire kell majd meghajlítani."
A Hot Topicban Bíró Dávid és kollégánk, Szabó Christophe is hosszabban beszélgetett a Haaland-Mbappé kettős őrségváltásról, illetve a címkézés szükségszerűségéről. A francia futball kiváló szakértője, Szabó Christophe legérdekesebb mondatait gyűjtöttük össze innen:
"Most egy kicsit hadd legyek az ördög ügyvédje. Egyébként amikor meghallom, én is azt mondom, hogy istenem, már megint miért kell narratívákat gyártani? A média persze erre épít. De ugyanakkor meg ez ad el, ezt el kell fogadni, egy szembenállás mindig sokkal értékesebbnek, érdekesebbnek tűnik, mint egy összefogás. Ez benne van. Nyilván ezért gyártják ezeket, amelyek a közösségi médiával ráadásul még jobban terjednek, minden mémesíthető, minden kiragadható.
Azt a fajta keretet, hogy Mbappét és Haalandot szembeállítjuk, igazából kettő dolog táplálja. Az egyik az, hogy ők majdhogynem egy korosztály, most kezdik el igazán átvenni a stafétát statisztikákban, mutatókban az eddigi riválisoktól. Itt jön be a képbe az egész Messi-Ronaldo téma.
Mi van, ha felzárkózik melléjük egy újabb tehetség, Foden, Sancho? Ami szerintem a legnagyobb ostobaság lenne itt, ebben az egész vitában, vagy szembenállásban, az az, hogy ha elkezdenénk egymás fölé rendelgetni egymás rovására ezt a két játékost."
Az elmúlt évtized egyik legkiválóbb középcsatára, az Atlético Madrid jelenlegi, a Barcelona, a Liverpool és az Ajax korábbi támadója, Luis Suarez minden bizonnyal nem látta ezt a Hot Topicot, különben megfogadta volna Szabó Chris felvetését, és nem mondta volna el, hogy szerinte a francia vagy a norvég-e a jobb jelenleg.
Amikor arra kérték a goal.com cikkében olvasottak szerint, hogy válasszon kettejük közül, a profi karrierje során már 500 gólt szerző uruguayi azt mondta, hogy neki Haaland felé billen a mérleg nyelve. 
"Nagyszerű játékos, látványos szinten van már most is. Csodálatos fizikai erővel rendelkezik. Ő a világ egyik legjobb 9-ese, meg fog határozni egy korszakot."Suarez hozzáfűzte nyilatkozatához az Mbappéról szóló véleményét is: "Még egy kicsit előnye van nálam Haalandnak, de Mbappé is nagyon magas minőséget képvisel."
És akkor még nem is beszéltünk többek között Phil Fodenről, Jadon Sanchóról, Nicolò Barelláról, Ansu Fatiról, Eudardo Camavingáról, Gio Reynáról, Pedriről, Jude Bellinghamről, Florian Wirtzről, Jamal Musialáról, Youssoufa Moukokóról, Amad Diallóról, Harvey Elliott-ról, vagy éppen Szoboszlai Dominikról, a 2020-as évek leendő világklasszisairól.
Gólokban kezdik beérni Messit, de még korai új királyt választani | Eurosport
A hegymászók 90%-a sikeresen eléri az Everest alaptáborát, közülük azonban már csak a legerősebbek és a legképzettebbek jutnak el a világ legmagasabb hegycsúcsára. Ugyanakkor az Everest alaptábora közel olyan magasságban fekszik, mint amekkora a Kilimandzsáró, négy teljes napba telik leereszkedni onnan. Mi ebből a tanulság? Az, hogy a kontextus nagyon is számít.
Foci-vb
Ma a foci-vb-n: Ronaldo száz százalékos lehet, Ghána visszavághat 2010-ért
2 ÓRÁJA
Foci-vb
Németország kiesett, Japán legyőzte a két nagyágyút és csoportelső
10 ÓRÁJA