A játékos ügynöke, Mino Raiola már kijelentette, hogy a Dortmund szándéka ellenére célja, hogy Haaland csapatot váltson a nyáron, így érdemes utánajárni, leendő csapatának hogyan is térülhetne meg a sztár brutális költsége.

„Nem engedhetjük meg magunknak. Ilyen árral lehetetlen. Nem fog megtörténni. Minden klub szenved most anyagilag, mi sem vagyunk kivétel.”
Ha valakiről Pep Guardiola, a világ egyik leggazdagabb csapatának, a Manchester Citynek menedzsere nyilatkozik így, akkor sejthető, hogy az adott játékosnak bizony alaposan megkérik az árát. Ebben az esetben nincs is tévedés. A City katalán mestere ugyanis Erling Haaland lehetséges átigazolásáról válaszolt így az újságírói kérdésekre, akinek nyári klubváltása a Borussia Dortmund BL-kiesésével szinte biztosra vehető, de akiért minden kérőnek borsos árat kell majd fizetnie.
Premier League
Haaland állapota javul, de közel sem tökéletes
09/11/2022 - 08:49
Raiola már kijelentette, hogy ügyfelével nettó évi 30 milliós fizetésben gondolkodnak, ez viszont brit adókkal számolva (márpedig a spanyol csapatok adósságai miatt a legesélyesebb kérők mind angolok) heti 1 millió fontjába kerülne egy csapatnak. Vagy átszámolva napi 142 ezer fontba, plusz az apró.

Haaland és Stones

Fotó: AFP

A szigetországban soha senki, még a múlt héten új szerződést aláíró Kevin De Bruyne sem került közel sem ennyibe, csak Lionel Messi évi 60 milliós fizetése vehetné fel a versenyt ezzel a bérrel. Emellett persze ott van a Dortmund által kért potenciális 150 millió, plusz az ügynöki díjak és gyorsan ott tartunk, hogy Haaland ára egy 5 éves szerződés esetén nagyjából 400 millió font. A járvány sújtotta piacon vajon kinek érné meg ennyit rászánni?
Hiszen bárhogy is, de az új klubja vélhetően az üzlet megtérülésével számol. Ennek Kieran Maguire pénzügyi szakértő szerint több módját láthatják a csapatok, elsősorban azonban nyilván az eredmények számíthatnak:
A különbség a csoportból való továbbjutás és a győzelem között a BL-ben nagyjából 50 millió font, köszönhetően a díjazásnak. Emellett ott vannak a szponzorok által fizetett bónuszok, az extra meccsbevételek és az Európai Szuperkupa. Ha Haaland 1-2 sikert szállít, azzal a befektetés egy nagyobb része már megtérül. A Manchester City például biztosan ebben gondolkodik.”
Haaland értéke viszont a játéktudása mellett legalább annyira rejlik az életkorában. A norvég júniusban lesz csak 21 éves, minden számítás szerint még legalább egy évtizede lehet a csúcson. Vele szemben a jelenlegi kor szupersztárjai, mint Messi és Cristiano Ronaldo lassan kiöregedőben vannak, Neymar is 30 fölött jár, egyedül Kylian Mbappé szolgálhat hasonlóan biztos befektetésként.
Ami viszont a csatár reklámértékét illeti, Dan Haddad szakember szerint fontos, hogy az új klubja türelemmel kezelje a norvég beérését ezen a piacon:
A reklámértéke a leigazolásának, mivel jelenleg talán nincs világszerte ismert szinten, nem lenne rögtön megtérülő. Azzal az árral, amibe a nyáron kerülni fog, nehéz lenne amellett érvelni, hogy egyből hasznit hoz majd.

Haaland

Fotó: AFP

Ha viszont nagy hatást gyakorol a csapat teljesítményére, később visszajön ez az ár. Szóval egy öt éves szerződés esetén talán az első évben nem látod tőle a növekedést, de ha sikeres a csapattal, akkor a reklámérték növekedés vele jár majd.
A szakértő szerint fontos látni, hogy Haaland még nincs Messi és Ronaldo szintjén, ami a személyes brandjét illeti, így leigazolása nem lenne olyan azonnali hatással a csapatra, mint mondjuk utóbbi Juventushoz kerülésekor. A mezeladások szintén nem termelnének profitot, azzal a nagyjából 5 font haszonnal, amivel egy klub ebből részesül, konyhamatekkal is kijön, hogy heti 200 ezer eladással lehetne állni a csatár fizetését.
Ami viszont különösen értékessé teszi Haalandot, az a fiatal generációk körében kialakulóban lévő népszerűsége. Tisztán látszik, hogy a norvég igazi Z-generációs példakép, míg a 25 év felettiek körében csak a 12. legnépszerűbb beszédtéma, addig ez alatt a kor alatt ő az abszolút kedvenc.
Úgy tűnik, ő a TikTok-korszak tökéletes szupersztárja. A megmozdulásai tökéletesek videóba összevágva, a meccs utáni interjúi pedig egy snaphez és egy megosztáshoz. Ami érdekes, hogy egyedi mértékben nő a közösségi médiás követőinek száma. Hasonlót korábban csak Mbappé esetében láttunk, ő pedig 20 éve korára három bajnoki címet és vb-t nyert. Szóval valakitől, aki „nem nyert semmit” ez elég kimagasló teljesítmény.” – mondta el Owen Laverty, a Fan Intelligence reklámügynökség igazgatója.
A norvég megítélésén tovább javíthat a fiatalok körében, hogy válogatottja színében kiállt a katari világbajnokság bojkottja mellett. Hasonló gesztusok Laverty szerint fontosak az új generációs rajongóknak.
Mivel a rajongók új generációja tisztában van a társadalmi igazságosság, a konzervativizmus és az emberi jogok fogalmaival, kíváncsiak, ő hol áll ezekben a kérdésekben. Az olyanok, mintMarcus Rashford ráéreztek erre és emiatt rajongókat szereznek olyan piacokon, ahol korábban nem volt feltétlenül nagy az elérésük. Ha többet beszél ezekről a számára fontos ügyekről – megértve a rajongók igényeit – akkor a pályán kívül is új szintre léphet és szupersztár lehet.

Haaland

Fotó: AFP

Látható tehát, hogy a teljes csomagot szemlélve, a BL-győzelmet érő góloktól kezdve a reklámértéken át a fiatal rajongók megszólításáig, Haaland számos módon megérheti az új csapatának. Maguire szerint vannak is klubok, akik jelenleg is megengedhetik maguknak a norvég megvételét, összességében mégis szkeptikus az üzlettel szemben:
A Chelsea és a ManCity két csapat, akik reálisan megengedhetik maguknak a leigazolását. A Manchester United szintén ez a kategória, ahogy a Tottenham is, de ők valójában nyilván nem fogják. A Liverpool tulajdonosai inkább a profitban, mint a trófeákban érdekeltek, az Arsenal pedig most le van maradva. Anglián kívül nem látok valós célpontot.
„Ha viszont 30 milliós éves fizetést szeretne, az a klubnak évi 50 millióba kerül. Nem látom, hogy ezt most bárki kifizetné. Ez messze meghaladja (az összegeket) amiket most látunk.
Végső soron tehát Guardiolának talán igaza volt, a City jelenleg – minden más csapattal egyetemben – esélytelen Haaland megszerzésére. Raiola azonban a fejébe vette, hogy nyáron eladja ügyfelét, az átigazolási szezonok nagyágyúja ellen pedig még egy pénzügyi válság közepén sem szívesen fogadnánk.
Forrás: The Athletic
Labdarúgás
"Mit képzeltek, kik vagytok ti?" Ibrahimovic beszólt Mbappé szüleinek, sőt, Guardiola egójának is
04/11/2022 - 08:10
UEFA Bajnokok Ligája
Guardiola Manchester Cityje a csapat büntetőproblémája miatt hasalhat el idén is a BL-ben?
27/10/2022 - 12:45