Antonio Mateu Lahoz, a híres-hírhedt spanyol bíró beszélt stílusáról, a játékosokhoz való viszonyáról, az El Clásico előtt elszenvedett sérüléséről és az ajánlatról, melyet hajbeültetésre kapott.

Magyarországon szokatlan, hogy egy játékvezető nyilatkozhasson, legyen szó könnyedebb témáról vagy egy-egy ítéletről – utóbbi abszolút tabu, szövetségi szinten tiltják a bíróknak, asszisztenseknek. Ezért is üde színfolt egy világszerte ismert FIFA-játékvezető gondolatait olvasni: Mateu Lahoz a COPE és a Radio Marca vendége volt.
A 44 éves játékvezető igyekszik minden játékost a nevén szólítani, ami elmondása szerint az alacsonyabb osztályokban azért nehezebb feladat.
Champions League
Neymar akár meg is halna a pályán a PSG BL-sikeréért
03/05/2021 16:35
Mbappét Kyliannak szoktam szólítani. Tökéletesen beszél spanyolul, így remekül megértjük egymást. A labdarúgásban különlegesnek számít az anyanyelvem, mert a focis szlenget szinte bárki megérti. Neymart mindig másképpen hívom: ha mérges vagyok rá, Neymarnak, egyébként Neynek.
Mateu Lahoz elárulta, nincs olyan játékos, akit nem kedvel, bár van, akinek nem érti a viselkedését – azt ugyanakkor elfogadja, ha valakinek nem tetszik egy-egy döntése, mert „sok energiát fektetnek a futballba”.

Lahoz, Neymar, Mbappé

Fotó: AFP

Bár volt olyan sportoló, aki elkérte tőle a mezt, nem adhatta oda, mert kétévente kapnak egyet-egyet a rövid-, illetve a hosszúujjúból, többféle színben.
„Volt, hogy gyorsan ki kellett mosnom az egyik szettet, aztán gyorsan betenni a szárítóba, nehogy leázzanak róla a feliratok. Olyan is akadt, hogy kérnem kellett egy pótdresszt, de az kivételes alkalom volt.”

Az elvesztett El Clásico

Hogy a játékvezetők számára sem veszélytelen a futball, Lahoz esete is bizonyítja: a Bayern München – PSG Bajnokok Ligája-negyeddöntőn megsérült, így bár eredetileg ő volt kijelölve, nem tudta vállalni a Real Madrid – Barcelona spanyol klasszikust. Bár a BL-meccs alatt, rendesen bemelegedve nem érezte a fájdalmat, az később annyira erőssé vált, hogy másnap tudta, egy ideig nem vezethet mérkőzést.
Fájt, hogy nem tudok vezetni Madridban, de a televízióban azért láttam a rangadót. Egyébként is, ha nem én fújok, és időm engedi, leülök a meccseket megnézni.
„Ott, a pályán, a kilencven perc alatt nem nagyon van idő ápolásra, annyit tehettem, hogy a szünetben is folyamatosan mozogtam Münchenben. Egy ilyen találkozót megtiszteltetés vezetni, nem adhattam fel, mert élveztem az összecsapást. Régen nem volt így, de mára eljutottam odáig, hogy jól érezzem magam a pályán. Meg kellett találnom az érzelmi egyensúlyt: szórakozni, de nem elveszteni a felelősségtudatot.”

A sporik unalmas WhatsApp-csoportja, a mobilozás és a VAR

„A játékvezetőknek nemzeti és nemzetközi szinten is van WhatsApp-csoportjuk, de ez elég sótlan és protokolláris. Ha valaki elsüt esetleg egy poént, a többiek csak csendben maradnak. Régen egyébként a szünetben elővettem a mobilomat, hogy ellenőrizzek egy-egy ítéletet, de ma már nincs erre szükség, a VAR nagy segítséget jelent.”

Mateu Lahoz

Fotó: Getty Images

A videóasszisztenssel kapcsolatban azt is kiemelte, támaszkodik a VAR-szobában ülő kollégáira, de a végső döntés mindig az övé.
Ha úgy döntesz, hogy kimész a képernyőhöz, akkor mindig nyitott vagy saját magad felülbírálására. Senki nem olyan hülye, hogy kétszer hibázzon ugyanabban a helyzetben.
Stílusával kapcsolatban úgy fogalmazott, mindig igazodik az adott mérkőzéshez, de alapvetően saját elveire támaszkodik.
Végül elárulta, kapott egy ajánlatot az előtte/utána állapotról hajbeültetésre, amit fizetett is volna neki a cég, de családja azt mondta: „Antonio, úgy vagy jó, ahogy vagy”.
Champions League
"Nagyon könnyű Neymarral" - a PSG edzője nem változtatott stílusán a szupersztárok miatt
27/04/2021 18:32
Tokyo 2020
A legszebb olimpiai gólok
13/04/2021 12:31