A Liverpool továbbra is a trófeanégyesről álmodik (Premier League, Bajnokok Ligája, FA-kupa, Ligakupa), és a hétvégén behúzott egy új strigulát.

Egy szétlövés, ami már idő előtt eldőlt?

A hétvégén tartották az FA-kupák történetének 150. döntőjét, ahol néhány héttel a Ligakupa végjátéka után ismét a Chelsea találkozott... ismét a Liverpoollal.
Labdarúgás
A gyári melósok panaszkodjanak, ne ők – üzente Kloppnak és Guardiolának az UEFA elnöke
TEGNAP 12:19
A rendes játékidőben nem esett gól, de ez még nem jelenti azt, hogy a mérkőzés ne tartogatott volna érdekességeket. A Liverpool végig többet kezdeményezett, annak ellenére, hogy egyik kulcsembere, a középpálya „sátorfájának” számító Fabinho sérülés miatt kimaradt – helyét Jordan Henderson vette át. A Chelesa maradt a szokásos háromvédős felállásánál, elöl Romelu Lukakuval, ám a két csapat egymásra való „matricázása” egész érdekes fordulatokat hozott. Taktikailag ez 3 lépésben összefoglalható:
https://i.eurosport.com/2022/05/16/3373862.png
  • 1) Mohamed Salah és Luiz Diaz nagyon magasan és szélesen helyezkedtek.
Önmagában ez még nem egy innováció, viszont az őket kísérő Trent Alexander-Arnold és Andry Robertson lejjebb maradtak, hogy kicsalogassák a Chelsea szárnyvédőit, Marcos Alonsót és Reece Jamest. Ezzel a lépéssel a Chelsea arra kényszerült, hogy a belső védőit kihúzza a szélre, hogy lekövessék Salah és Diaz kimozgásait. A Pool ezért előszeretettel küldte fel a 30-40 méteres labdákat Virgil Van Dijktól a szélső támadóit célozva.
  • 2) Lukaku úgy próbálta megzavarni a Liverpool kihozatalait, hogy Hendersont vette ki a játékból.
Ez ideig-óráig ment is, ami azt jelentette, hogy a Liverpool belső védőinek kellett magasabbra felcieplnie a labdát, ám Lukaku egy idő után fent ragadt, nem tudott mindig visszazárni, így egy idő után Henderson szabadon maradt. A Lukaku-biztosíték nem tudott egész meccsen működni.
  • 3) A Liverpool folyamatosan húzta vissza az embereit a középpályára.
Hol Naby Keita lépett le egy fokot labdákat felvenni, hol Sadio Mané mozgott vissza a hamis kilences pozícióból. Az eredmény: Kovacicnak és Jorginhónak olykor hol 3, hol 4 embert kellett levédekeznie. Thomas Tuchel emiatt csavart egyet, és Pulisic és Mount helyezkedését keskenyebbre vette. A Chelsea hirtelen úgy védekezett, ahogy a magyar válogatott szokott: 5-2-3-ban, ahol a felső öt ember egy kört alkotva zsúfolja szét a középpályát. A Chelsea tehát belül masszív lett, de ezzel feladta a széleket. Tuchel ezután csavart egyet: öt védőről négyre váltott, ahol Christian Pulisic lett a csatár mögött „10-es” és Marcos Alonso helyezkedett egészen magasan a balon. A váltás logikus volt, és működött is egy ideig, Alonso olykor Mounttal kombinált ügyesen, a végeredmény mégis 0-0 maradt és a hosszabbítás sem változtatott rajta.
És onnantól egy új meccs kezdődött.
Amint arra Geir Jordet hívta fel a figyelmet, a lefújás és a tizenegyespárbaj között eltelt 5 percet teljesen másképp töltötte ki a két csapat. Jürgen Klopp és Thomas Tuchel minden másodpercét kielemezve rendkívül érdekes következtetésekre jutott.
Kezdjük a Liverpoollal. A lefújást követő 60 másodpercben Jürgen Klopp már pontosan tudta, hogy kik fogják elvégezni a tizenegyesrúgásokat. Mindenkihez személyesen odament és lazán, kedvesn, mosolyogva, a téthez képest felszabadultan beszélgetett. Mire végzett a rövid beszélgetésekkel, Thomas Tuchel még a jegyzeteit forgatta.
A Chelsea edzője – lehet, hogy az ellenfelet látva, lehet, hogy eltervezett szándékkal – ekkor körbevette magát a játékosaival és a kör közepén állva elkezdte felírni a lövők névsorát. Jordet arra hívja fel a figyelmet, hogy Gareth Southgate is hasonlóan járt el a 2021-es Európa-bajnokság döntőjében, és bár az eredmény (Anglia végül veszített) nem mindent igazol, a módszer valószínűleg nem túl célravezető: ha ugyanis mindenki hallja egymás reakcióját arra a kérdésre, hogy „akarsz lőni?”, akkor a csoportnyomás terhe alatt az is igennel válaszol, aki akkor éppen idegileg kimerült. A végeredmény: az edző kényelmetlen helyzetet teremt a játékosnak, a játékos pedig félrevezeti az edzőjét.
Amíg a Chelsea-nél még egyezkedtek, Klopp folyamatosan nyugtatta és bíztatta játékosait, könnyed légkört teremtett és ellenfelét megelőzve a középkörhöz küldte őket. A Liverpool a kispadokhoz közelebbi ponton sorakozott fel, hogy közelebb álljanak a stábhoz.
Természetesen ezek a részletek önmagukban még nem jelentik a siker receptjét, viszont visszatükrözik Klopp azon szemléletét, hogy minden járulékos, 1%-os javulással óriási hasznokat lehet felhalmozni. Klopp a meccs után kiemelte, hogy kapcsolatban állnak a németországi neuro11 nevű idegtudományi céggel, mellyel már 1 éve dolgoznak együtt. A Liverpool eddigi szétlövéseit tekintve az elmúlt 18 próbálkozásaiból 17-et értékesített, ami egyelőre két trófeát ért.

Ami tetszett

  • Thomas Frank, a Brentford edzőjének elemzése a The Coaches' Voice-ban, ahol elmeséli, hogy a kedvenc helyzetei a kirúgások, és hogy milyen kockázatokat számol, amikor a védőivel gazdálkodik.

  • Théo Hernandez csodagólja. Tizenhatostól-tizenhatosig 12 másodperc.

  • A Vfb Stuttgart 93. percben lőtt gólja, amivel biztosították, hogy jövőre is maradhatnak a Bundesligában.

Nem tetszett

  • Luiz Suarez búcsúja a Wanda Metropolitanótól.

Statisztika

  • Mateo Kovacic, a Chelsea középpályása talán napjaink egyik legalulértékeltebb középpályása. Nemcsak, hogy a védelmi mutatóiban kimagasló (sikeres becsúszásokat tekintve abszolút elit), de labdával is rengeteget kezdeményez, fellép, cipel, kioszt, irányít.

Nyilatkozat

A köszönőbeszédemben a hálámat közvetítettem azok felé, akikkel együtt dolgoztam. Három évvel ezelőtt elkövettem azt a hibát, hogy a ceremóniánál a szerződésemről beszéltem, nem kellett volna. Nem ez a megfelelő hely. Részt akartam venni az ünnepélyen és meg akartam élni a sikert. Tisztelettel fordulok mindenki iránt. Nagyon hamar a tudtukra fogom adni a döntésem, szinte már vége is a történetnek.
Kylian Mbappé, aki közel egy évet töltött el úgy, hogy ne mondjon semmit a lejáró párizsi szerződéséről, és aki vasárnap megkapta a legjobb francia játékosnak járó UNFP-trófeát. Van még bárkinek is kételye arról, hogy hamarosan érkezik a Nagy Real Madrid-bejelentés…?

Anekdota

Ha nem lenne ismerős a Premier League 2 fogalma, semmi gond: ez a tartalékos angol bajnokságot takarja, vagyis pontosabban az U23-as csapatok bajnokságát. Azt gondolnánk, hogy egy Leeds U23-as csapatát nagyjából annyian követhetik, mint egy magyar bajnokit, de a helyzet viszont az, hogy az átlagos nézőszám nem kevesebb, mint 6800 fő. A Leeds ráadásul nemrég a Manchester City tartalékosait fogadta, akitől 3-1-re kikapott, és a világoskékeknél betalált a brazil Kayky, az angol ifjúsági tehetség Cole Palmer, valamint Liam Delap, Rory Delap fia.
Premier League
Újabb százmilliós bukta jelzi, hogy a Chelsea-nél valami gond van a csatárokkal
23/06/2022 11:45
Premier League
Felbomlik a legendás támadótrió, Liverpoolban azonban már le is fektették az új alapokat
20/06/2022 18:03