Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A brazil válogatott gólfelelőse nem csak a zseniális gólokhoz ért, de a pályán kívül is példakép

Németh Dániel

Frissítve 06/12/2022 - 19:02 GMT+1

Richarlison évek óta tudatosan szólal fel különböző ügyek mellett, legyen szó szegénységről, emberi jogokról vagy környezetvédelemről. Nehéz és veszélyes gyerekkorát követően felnőttként is megmaradt benne a szociális érzékenység, és úgy érzi, nagy nyilvánossággal rendelkező sportolóként használnia kell a rendelkezésére álló eszközöket.

Karneváli hangulat és hatalmas brazil buli - Brazília parádés első félidővel a nyolc között

Időbe telt, mire megtalálta a hangját, de ma már rendszeresen szólal fel különböző ügyek mellett.
A brazil választások előtt rengeteg cikket lehetett azzal kapcsolatban olvasni, hogyan politizálódott át a labdarúgó-válogatott az utóbbi néhány évben. A válogatott sztárjai közül többen beszálltak a regnáló elnök, Jair Bolsonaro kampányába, köztük régi zsenik, mint például Ronaldinho és Rivaldo, valamint a jelen sztárjai, így Daniel Alves és Thiago Silva. A legnagyobb durranás azonban kétségtelenül Neymar szerepvállalása volt, aki már tinédzserként is hatalmas rajongótáborral rendelkezett.
Önmagában azonban nem a játékosok kisebb-nagyobb politikai szerepvállalása töltötte el félelemmel a másik tábor képviselőt, sokkal inkább a válogatott szimbólumainak kisajátítása. Az ikonikus kanárisárga mez például – és erre Bolsonaro az évek során egyre tudatosabban épített – a jobboldali populista politikus mozgalmainak jelképévé vált, és ennek megfelelően rendszeresen alkalmazták a tömegrendezvényeken is.
Azt talán felesleges külön hangsúlyozni, hogy a válogatott szempontjából miért nem szerencsés dolog, ha politikai színezetet kap a csapat sikeressége, sőt, önmagában az is, ha valaki magára ölti a Selecao 10-es mezét, rajta Neymar nevével. Így vagy úgy, de a brazil labdarúgó-válogatott a nemzet egységének szimbóluma, egy társadalmi csoportokon átívelő konszenzus, amelynek egészen a társadalom legmélyéig nyúlnak vissza a gyökerei.
Ez a világbajnokság sokat tehet azért, hogy újra mindenki magáénak érezhesse a válogatott sikereit, amelyben szerepe lehet a torna egyik sztárjának, Richarlisonnak is. A Tottenham futballistája nem ezen a vb-n hívta fel magára a figyelmet, hiszen 2017 óta a Premier League-ben szerepel, és három olyan szezonja is volt, amely során legalább 10 gólt jegyzett a bajnokságban. Ennyire széles közönség előtt azonban talán most mutatta meg először a képességeit, ráadásul igen látványos formában.
picture

Richarlison zseniális gólt szerzett Szerbia ellen

Fotó: Getty Images

Első vb-gólja klasszikus lesipuskás befejezés volt, a munka nagy részét Neymar és Vinícius Junior végezte el, a Spurs csatára pedig épp jókor volt jó helyen. A másodikra találata ellenben felejthetetlenre sikeredett; Vinícius Junior egy csel után külsővel középre ívelte a labdát, Richarlison ballal lekezelte, majd félollózós mozdulattal a kapuba lőtt. Dél-Korea ellen aztán ismételten egy zseniális gól főszereplője lett, amikor is a találat előtti akcióban háromszor ért hozzá fejjel a labdához.
Tite brazil válogatottja nem az önfeledt joga bonitóról szól, de a szervezett pozíciós játék azért nyomokban örömfocit is tartalmaz. Neymar cseleiben vagy épp Richarlison kapu előtti megoldásaiban egyaránt visszaköszönnek ezek az elemek, amely önmagában is erős szimbólummal bír az előző hónapok fejleményeinek fényében. Amíg Neymar a kiállása miatt valamilyen szinten a Bolsonaro-rendszer része lett, addig Richarlison sokkal közelebb áll a másik tábor képviselőihez.
A kezdőcsapat tagjai közül ő volt az egyetlen, aki nyíltan támogatta a baloldali Lula kampányát, az utóbbi években pedig egyre gyakrabban szólalt meg különböző társadalmi kérdésekben. „Amikor épp van egy fontos ügy, mindig meg fogom mutatni az arcom, és még inkább így lesz, mivel a brazil válogatottban és Angliában futballozom” – jelentette ki egy 2020-as interjúban. Az egyik brazil portálon összegyűjtötték, milyen ügyekben használta a nyilvánosságát a Tottenham támadója.
2021 júniusában egy interjúban megemlítette a 14 éves João Pedro halálát, akit egy rendőri intézkedés során lőttek agyon. „A rasszizmus egy olyan probléma, amelyhez mi, akik a favellákban nőttünk fel, hozzászoktunk már. Mindig is másképp kezeltek. Követtem João Pedro ügyét, a rendőrség hetvenszer találta el a házat. Akár én is lehettem volna. A lövöldözés régebben hozzátartozott a mindennapjaimhoz, és egy alkalommal összekevertek egy drogdílerrel.”
„A gyerekkori barátaim közül sokan börtönben vannak. Mások már halottak. Könnyen előfordulhatott volna, hogy én is erre az útra tévedek. Az emberek szarházinak vagy bajkeverőnek hívtak, amikor az utcákon sétáltam. Én azonban nem hallgattam a negatív hangokra” – árulta el 2018-ban. Saját bevallása szerint nagy hatással volt rá a nagybátyja, azonban mindent figyelembe véve a futball volt az, ami a helyes úton tartotta.
picture

Neymar és Richarlison a válogatottban

Fotó: Getty Images

Richarlison a világbajnokság előtt igencsak forró LMBTQ-témában is kapott kérdéseket, a támadó pedig nem futamodott meg. „Mindentől függetlenül tisztelnünk kell az embereket. Nem tudom, hogy mi történik majd. Fogalmam sincs, hogy felveszik-e a karszalagokat a játékosok, de a magam részéről támogatom az akciót. Veszélyes világban élünk, ahol nem lehet véleményünk, legyen szó rasszizmusról vagy az LMBTQ-emberek támogatásáról. Szóval minden mozgalmat támogatok.”
A brazil futballista a járvány alatt is fontosnak érezte, hogy tegyen a közjó érdekében, ezért novemberben részt vett egy oltásra buzdító kampányban. A Bolsonaro-kormány sokáig a járvány létezését is tagadta, emellett az elnöknek oltásellenes kijelentései is voltak, miközben az országban súlyos problémákat okozott a vírus. Richarlison többek között a közösségi oldalaira töltött fel olyan posztokat, amelyben arra kérte a brazil embereket, oltassák be magukat.
2020-ban pedig az Amapá régióban elektromos áram nélkül maradt emberek érdekében szólalt fel egy Uruguay elleni vb-selejtező után, hogy ezzel is megsürgesse a hatóságokat. „Szomorú, hogy Amapá lakossága nem láthatta a gólomat, mert két hete nincs náluk áram. Nehéz időszakot élnek át, remélhetőleg találnak rá megoldást. A mai gólomat az amapái embereknek szerettem volna felajánlani” – mondta el egy interjúban.
A futballista a környezetvédelem kapcsán is hangot adott a véleményének, például a több mint 4700 növény- és állatfajnak otthont adó Pantanal mocsárvidék aggasztó tűzeseteire felhívva a figyelmet. Richarlison személyesen is felkereste a régiót, ezen kívül szimbolikusan örökbe fogadott egy jaguárt. „Acerola a többi jaguárral együtt, szabadon él, azonban egy civil szervezet egy tanulmány keretein belül figyelemmel kíséri, a cél a viselkedésük megértése és a megőrzés” - írta.
A futballistához közel állók szerint Richarlison mindig is érzékeny volt a társadalmi témákban, amit arra lehet visszavezetni, hogy pontosan tudja, milyen érzés szegénységben felnőni. Sokat elmond róla az a történet, amit az Athletic osztott meg vele kapcsolatban egy két évvel ezelőtti portrécikkében. E szerint, amikor életében először új felszerelést kapott az egyik sportszergyártótól, összegyűjtötte az összes régi ruháját, bepakolta egy bőröndbe, és a hajléktalanoknak ajándékozta azokat.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés