Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tavaly ilyenkor a másodosztályban szenvedett, most megmentheti a németek világbajnokságát

Németh Dániel

Frissítve 28/11/2022 - 17:53 GMT+1

Niclas Füllkrug nevét mostanáig leginkább a Bundesligában jártas szurkolók hallhatták, a 2022-es világbajnokságon azonban szélesebb közönség előtt is bemutatkozhatott. Ráadásul nem is akárhogyan, hiszen a Spanyolország elleni mérkőzésen fontos gólt szerzett a német válogatottnak. Sokan már a kezdőbe követelik a Lücke becenévre hallgató futballistát.

Foci-vb: Teljes csapattal edzhettek a németek

Egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy Niclas Füllkrug nevével kezdődjön a német válogatott összeállítása. Costa Rica ellen azonban ott lehet a pályán az első perctől kezdve.
„Amennyiben szükség lesz valakire az utolsó 20 percben, aki a tizenhatoson belüli csatárként játszik, és mindig jó egy gólra, akkor természetesen őt is számításba vesszük” nyilatkozta még október végén Danny Röhl, a német válogatott másodedzője. „Nem kizárt, hogy elviszünk egy olyan játékost, aki előtte egy percet sem játszott, ugyanakkor az nem lenne rossz, ha legalább egy mérkőzés lenne mögötte.”
A kérdés arra vonatkozott, van-e esélye a Werder Brememben kiváló szezont futó Niclas Füllkrugnek bekerülni a katari világbajnokságra utazó keretbe. Amint az Röhl nyilatkozatából is kiderült, a 29 éves csatárt korábban nem vették számításba a német válogatottnál, a címeres mezben csak utánpótlásszinten játszott. Ott egyébként egyáltalán nem volt rossz: az U19-es és U20-as csapatokban 16 mérkőzésen 8-szor volt eredményes.
Toni Kroos is amellett érvelt, hogy a német válogatottnak szüksége lehet egy hozzá hasonló játékosra. „Szerintem a jelenlegi formák alapján figyelembe kellene venni. Tudom persze, hogy Hansi képben van a német játékosokkal. Azt is pontosan tudja, milyen típusú futballistái vannak és milyen típusúak nincsenek. Füllkrughoz hasonló profillal jelenleg senki sem rendelkezik” – elemezte a helyzetet a Real Madrid középpályása.
Ami azt illeti, szinte mindig volt egy hozzá hasonló játékosunk Miro (Klose) vagy Mario Gomez személyében. Szerintem ők pontosan azok a futballisták, akik ki tudnak segíteni bizonyos helyzetekben. Ezért vagyok nagyon-nagyon biztos abban, hogy Hansi is gondolkozik rajta.
Kroos a 2014-es világbajnokságon személyesen is megtapasztalta, mennyire fontos tud lenni egy, a tizenhatoson belül hatékonyan dolgozó játékos. Joachim Löw elsősorban a technikásabb, mozgékonyabb játékosokra építette a válogatott játékát, ugyanakkor benevezte a keretbe a vb-gólrekorder Miroslav Klosét is, akit aztán előszeretettel dobott be a pályára bizonyos helyzetekben. A három legfontosabb mérkőzésen pedig már kezdőként számított rá.
picture

Toni Kroos

Fotó: SID

A német válogatottra évek óta jellemző, hogy nincs vérbeli befejező csatára, és akik esetleg szóba jöhettek ezen a poszton, többnyire csak a Kroos által is említett szituációs játékosok voltak. A Nationalelf játéka elsősorban a kreatív, mozgékony támadókra épült, és akkor jutott hely a centereknek, amikor nagyobb jelenlétre volt szükség az ellenfél tizenhatosán belül. Manapság pedig nagyítóval kell keresni a Kloséhoz hasonló, fox in the box típusú játékosokat a németeknél.
Füllkrug 2022-es világbajnoki részvételéhez is a csillagok szerencsés együttállása kellett. Mármint a Werder Bremen csatárának a szemszögéből szerencsés, hiszen a kimagasló szezonja mellett Timo Werner, Florian Wirtz és Marco Reus sérülése nyitotta meg számára az utat a válogatotthoz. A bemutatkozás mindenesetre jól sikerült, a világbajnokság előtt Ománnal lejátszott felkészülési mérkőzésen épp a csereként beálló Füllkrug találatával nyertek a németek.
Néhány héttel később a Werder Bremen centere még fontosabb gólt szerzett, ami könnyen lehet, hogy nagyon sokat jelent majd a németek számára. Az 1-0-s német hátrányban pályára lépő Füllkrug hét perccel a rendes játékrész vége előtt irgalmatlan nagy gólt lőtt Unai Simon kapujába, kegyetlen erővel vágta a jobb felsőbe a labdát. Szimbolikus, hogy épp attól a Jamal Musialától vette el a labdát, aki nem sokkal korábban gyenge lövéssel zárt le egy hasonló helyzetet.
„A futball pont az ilyen sztorik miatt tud még mindig szórakoztató lenni” – írta értékelésében a Der Spiegel. A lap nem csak arra utalt, hogy Füllkrug világbajnoki szereplése még pár héttel ezelőtt is kérdőjeles volt, mert önmagában az egész Füllkrug-jelenség figyelemreméltó. A center pályafutásában semmi sem utalt arra, hogy 2022-ben ő lehet a német válogatott hőse egy vb-csoportmeccsen – tavaly ilyenkor még a Bundesliga 2-ben szerepelt, ráadásul meglehetősen nagy gödörben volt.
Kilenc fordulót követően még nem volt gólja a német másodosztályban, és annyira frusztrált volt a Darmstadtól elszenvedett vereség után, hogy összebalhézott Clemens Fritzcel, a Werder labdarúgó szakosztályának vezetőjével, amiért el is tiltották egy mérkőzésről. Novembertől kezdve azonban fokozatosan összeállt Füllkrug és a Werder játéka is, és sikerült kiharcolni a feljutást, amelyhez a csatár 19 góllal és 8 gólpasszal járult hozzá.
picture

Niclas Fullkrug a csapattársakkal ünnepli a németek gólját

Fotó: Getty Images

Kiváló formája a 2022/23-as idényben is kitartott, 14 mérkőzés során 10-szer volt eredményes, két találatot pedig ő maga készített elő. A Bundesliga góllövői között ezzel a második helyen áll Szoboszlai Dominik lipcsei csapattársa, a 12 gólos Christopher Nkunku mögött, a kaput eltaláló lövések terén pedig csak Marcus Thuram előzi meg. A karriercsúcsa egyébként 14 gól a 2017/18-as szezonból, amit nagyon jó eséllyel megdönthet ebben az idényben.
A spanyoloknak lőtt gólja után a közösségi oldalakon futótűzként terjedt a minimalista Wikipédia-oldala, amelyen olyan fun factek derülnek ki róla, minthogy az Eye of the Tigert hallgatja a meccsek előtt motiváció gyanánt. Egyszer pedig kórházba kellett szállítani, mert a Werder edzésén az egyik csapattárs foga belefúródott a homlokába. A Lücke (Hézag) becenevet azonban a saját fogsoráról kapta, a felső sorban látható résre utalva, aminek szintén megvan a külön története.
Fiatalon ugyanis fogszabályozót viselt, hogy a hézagot kiszélesítsék, helyet csinálva ezzel egy implantátumnak, de a beavatkozás végül elmaradt, amikor Füllkrug hivatalosan is elkezdte a profi pályafutását. „Az emberek pozitívan álltak hozzá. És ilyen volt akkor is, amikor megismertem a feleségemet. Ő pedig így is szeret” – nyilatkozta Hézag. Vagy Rés? Luk? Esetleg Híjas? No de mire találták fel a szavazás funkciót, ha nem erre?!
Mi legyen Niclas Füllkrug magyar beceneve?
Japán meglepő vereségével Németország viszonylag kényelmes helyzetből várhatja a világbajnokság utolsó csoportmeccsét Costa Rica ellen. Hansi Flick csapatának egy nagyarányú győzelemre lenne szüksége, hogy biztosan ott legyen a legjobb tizenhat között (amennyiben a spanyolok megverik a japánokat, egy sima egygólos is megteszi), Füllkrug formáját látva pedig több szakértő már a kezdőbe követeli a játékost. A korábbi német válogatott Holger Badstuber is erről írt a német Eurosportnak.
„A német csapatnak figyelnie kellene arra, hogy jobban védekezzen a széleken, ezen kívül a saját erősségeire kellene építenie. Ez nyilvánvalóan Niclas Füllkrugra is vonatkozik. Costa Rica ellen ő lenne a megfelelő választás a kezdőbe, teljes mértékben készen áll rá. Győzelemre lesz szükségünk, amihez kell egy vérbeli támadó és az ő góljai. Füllkruggal a kezdőben világos lenne, hogy van egy valódi kilences, aki akarja a labdát, és aki megmutatta, mennyire veszélyes.”
Flick egyelőre nem foglalt határozott állást a kérdésben. „Korai lenne megmondani, kezdeni fog-e, mindenesetre örülünk annak, hogy megmutatta az elszántságát. Sokat tesz a csapathoz, és nem csak a góljaival. Nagyon jó srác, a helyén van a szíve” – mondta a mérkőzés után a kapitány. Egy dolog azonban már most biztos: így vagy úgy, de nagy szerep hárulhat még a Werder támadójára a 2022-es világbajnokságon.

Próbáld ki az Eurosport foci-vb tippjátékát, jósold meg, ki nyeri a világbajnokságot!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés