Minden bizonnyal Katar lesz az utolsó esélye Neymarnak, hogy világbajnoki címet szerezzen Brazíliának.
„Úgy fogok játszani, mintha ez lenne az utolsó világbajnokságom. Minden meccsen úgy lépek majd pályára, mintha utoljára játszanék, mivel nem tudhatjuk, mit hoz a holnap. Nem tudom garantálni, hogy lesz még egy világbajnokságom. Őszintén nem tudom” – nyilatkozta Neymar az O’Globónak a katari vb-t megelőzően. A PSG klasszisa sokadjára utalt arra, hogy egyelőre csak a katari versenyig tervez a nemzetközi pályafutásával, a folytatás pedig minimum bizonytalan.
Neymar bizonytalanságára alighanem a sorozatos sérülései adják meg a választ, amelyek rendszeresen hátráltatták karrierje során, nem ritkán élete legfontosabb mérkőzései vagy versenyei előtt. Nyolc évvel ezelőtt a hazai rendezésű világbajnokságon súlyos gerincsérülés vetett véget a versenyének, ráadásul a Juan Zunigával való ütközésekor akár maradandó károsodást is szenvedhetett volna, az orvosok elmondása szerint néhány centin múlott, hogy nem bénult le.
Foci-vb
A brazil válogatott gólfelelőse nem csak a zseniális gólokhoz ért, de a pályán kívül is példakép
TEGNAP - 16:35
Rá négy évre eleve sérülten lépett pályára az oroszországi világbajnokságon, amely rányomta a bélyegét a teljesítményére és a játékstílusára. Neymar sosem félt újra és újra belemenni a párharcokba, akkor sem, amikor pontosan tudta, hogy annak jó eséllyel egy elkésett belépő lesz a vége, azon a tornán azonban a rásérüléstől való félelem, az újabb befejezetlen világbajnokság gondolata korlátok közé szorította a játékát.
Ez a legszomorúbb nap a pályafutásomban. Hatalmas a fájdalom, mert érzem, hogy megcsinálhattuk volna. Tudtam, hogy van esélyünk messzire jutni, történelmet írni… Ám ezúttal nem így kellett alakulnia.
- írta a 2018-as világbajnokságot követően Neymar az egyik közösségi oldalára.

Neymar a 2018-as világbajnokságon

Fotó: Getty Images

Tite válogatottját a belga aranygeneráció ütötte el az elődöntőtől, Roberto Martinez csapata – Casemiro hiányát és Marcelo védekezésbeli hiányosságait kihasználva – a tökéletességig kiélezett kontratámadásokkal meglepte Brazíliát. Neymar csalódottsága elsősorban abból az érzésből fakadt, hogy a Selecao lényegesen jobban felkészült a vb-re, mint a négy évvel korábbi versenyre, amelyen a hazai közönség elvárásai elviselhetetlen súlyként nehezedtek a vállaikra.
Ha 2018-ban azt érezte Neymar, hogy az már akár az ő versenyük is lehet, Katarban még nagyobb önbizalommal léphetnek pályára a brazilok. Tite a ’18-as vb keserű emléke ellenére folytathatta a munkáját, ezzel Telê Santana óta (1982, 1986) ő az első kapitány, aki két egymást követő világbajnokságon irányíthatja a brazilokat. A veretlenül megvívott selejtező (12 győzelem, 3 döntetlen) és a 15 meccse tartó veretlenségi sorozat is bizonyítja, Brazília remek formában várja a tornát.
Ezúttal az is nagy különbség, hogy – bár ma is Neymar a válogatott legnagyobb sztárja – időközben többen felnőttek mellette, így több lábon áll a Selecao. Tite-nek ezúttal inkább a bőség zavarával kellett megküzdenie, olyan klasszisokat hagyott otthon, mint a mostani szezonban kiválóan futballozó Roberto Firmino vagy Gabriel Magalhães. A rendelkezésére álló keret így is közel van a tökéleteshez, egyedül a védelem két szélén kerülhetnek bajba, beszédes, hogy a 39 éves, Mexikóban focizó Dani Alveshez kellett visszanyúlni.
Minden más posztra legalább két minőségi játékosa van a brazil csapatnak, vagyis messze nem Neymar lesz az egyetlen sztár, akire figyelni kell ezen a tornán. Pedig a PSG klasszisa talán élete formájában futballozik, minden sorozatot figyelembe véve 20 meccsen 15 gólt és 12 gólpasszt jegyzett. Életében először futhat úgy neki egy világbajnokságnak, hogy csúcsformában játszott a versenyt megelőző időszakban, ráadásul egy nagyon komoly erőkből álló csapat is van körülötte.
A brazilok klasszisa nem csak statisztikáit fújta fel erre az idényre, de egyéb kvalitásaival is meggyőzte a PSG mostani mesterét, Christophe Galtier-t. „Ő az egyik játékos, aki egyensúlyt biztosít a csapatnak. Nagylelkű a csapattal. Remek egyensúlyt biztosít számunkra. Képes visszazárni és ezen felül megvillantani a képességeit és a technikai minőségét. Nagyszerű a helyzetkialakításban, a viselkedése pedig kifogástalan.”

Lionel Messi és Neymar

Fotó: Getty Images

Utóbbit érdemes külön kiemelni, végtére is Neymar kapcsán talán nem ez az a tulajdonság, ami elsőként eszünkbe jut. A motivációját az évek során gyakran kérdőjelezték meg, egy tavalyi cikkben a FourFourTwo össze is gyűjtötte, milyen sérülések és eltiltások hátráltatták a klubcsapatában mondjuk a Riói karnevál idején. Olykor pedig a pályán is érződött, hogy nem feltétlenül teszi oda magát 100%-ban, ennek hatására a számai is visszaestek.
„Az én szememben Neymar egy hiteles srác. Mindig kifejezi az érzéseit. Ha boldog, akkor azt mutatja, hogy boldog. Ha feldúlt vagy szomorú, akkor ez jelenik meg az érzelmeiben. Nem rejt el semmit” – mondta róla korábbi edzője, Mauricio Pochettino. „Ahhoz, hogy kihozza magából a legjobbat, arra van szüksége, hogy mentálisan nagyon jó állapotban legyen. Most megfelelő állapotban van, nagyszerű pillanat a számára, hogy megmutassa a valós tudását és a vezetői készségeit.”
Pochettino szerint Neymar most már készen áll arra, hogy olyan vezére legyen a brazil válogatottnak, amit mindig is elvártak tőle. Ha valaki tisztában van azzal, mit jelentenek ezek az elvárások, az épp Neymar, akiben már akkor a brazil futball új megváltóját látták, mielőtt pályára lépett volna a profik között. A felhajtás azóta csak nagyobb lett, Neymarra immáron nem csak egy, a futball iránt megszállott ország, de az egész világ figyel – csoda, hogy egyáltalán meg tudta őrizni az ép eszét.
Ezen a világbajnokságon Neymar teljes öröksége is múlhat. Bár egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy sikertelen volt klubszinten (2015-ben Bajnokok Ligáját nyert, hogy csak egyet említsünk), mégsem futotta be azt a pályafutást, amit a 2010-es évek elején jósoltak neki. Egy világbajnoki címmel a zsebében – és pláne egy Brazíliának nyert világbajnoki címmel a zsebében – viszont örökre bebetonozhatná a helyét a sportág legendái között.

Próbáld ki az Eurosport foci-vb tippjátékát, jósold meg, ki nyeri a világbajnokságot!
Foci-vb
Neymar a végső győzelemről álmodik, a brazilok edzője rájött, mivel kerülhet közelebb a csapathoz
06/12/2022 - 08:31
Foci-vb
Foci-vb: Neymar góllal tért vissza, a brazilok iskolafocival szambáztak be a negyeddöntőbe
05/12/2022 - 21:09