Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Foci-vb: Marokkó tizenegyesekkel búcsúztatta Spanyolországot és negyeddöntős

Eurosport Magyarország

Frissítve 06/12/2022 - 19:17 GMT+1

A marokkói válogatott története legnagyobb sikerét elérve a legjobb nyolc közé jutott a katari labdarúgó-világbajnokságon, mivel a keddi nyolcaddöntőben gól nélküli rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyesekkel 3-0-ra legyőzte a spanyol együttest.

Gavi nélkül edzett a spanyol válogatott a németek ellen elért döntetlen után

Az első félidő spanyol mezőnyfölényt és kevés helyzetet hozott, a még alacsonyabb iramú második pedig még kevesebb lehetőséget vonultatott fel.
A torna második hosszabbításos meccsén a ráadásban már igyekeztek döntésre jutni a felek, de a helyzetek kimaradtak.
Az idegek harcában a spanyolok egy tizenegyest sem értékesítettek, Marokkó viszont hármat is, így második nyolcaddöntős fellépésén első sikerét aratta a kieséses szakaszban.
Az utolsóként talpon maradt afrikai válogatott a szombati negyeddöntőben a kedd (ma) esti Portugália-Svájc párharc továbbjutójával találkozik.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A két csapat ezt megelőzően háromszor csapott össze: az 1961-es világbajnoki pótselejtezőn idegenben és otthon is a spanyolok győztek, míg a négy évvel ezelőtti, oroszországi vb-n 2-2-es döntetlent játszottak egymással a csoportkörben.
Az ibériaiaknál Sergio Busquets 17. vb-találkozóján lépett pályára, ezzel beérte a spanyol csúcstartó Iker Casillas, Sergio Ramos duót. Ugyancsak a futballstatisztikákkal foglalkozó Opta adatai szerint a 18 éves és 123 napos Gavi lett a legfiatalabb kezdő futballista kieséses vb-mérkőzésen azóta, hogy Pelé 17 esztendősen és 249 naposan játszott az 1958-as fináléban.
Tapogatózó játékkal és spanyol mezőnyfölénnyel indult a találkozó, Luis Enrique együttesének rövid passzokra épülő játéka azonban nem tudott mit kezdeni a jól tömörülő afrikai riválissal.
Huszonöt percet kellett várni az európai együttes első ígéretes lehetőségeire, noha kaput akkor nem találtak a spanyolok. Ezt követően a marokkóiak átlövésből és fejesből is veszélyeztettek, a szünetig azonban nem esett gól.
Az amúgy sem túl magas iram a második játékrészre még inkább visszaesett, a spanyolok meddő labdabirtoklása a pálya közepén többször is huzamos füttyszót váltott ki a nézőtérről.
Marokkó egyértelműen a biztos védekezést helyezte előtérbe, ellenfele pedig nem tudta helyzetekre váltani mezőnyfölényét: a második 45 perc legnagyobb lehetősége Álvaro Morata alapvonalról keresztbelőtt labdája, illetve egy kapu elé érintés nélkül beívelt szabadrúgás volt...
A katari tornán így másodszor következhetett hosszabbítás, amelyben a spanyolok egyre inkább beszorították a fáradó marokkóiakat, akik előtt kontrából így is adódott esély a vezetés megszerzésére. Hiába igyekeztek döntésre vinni a továbbjutás kérdését a felek, Pablo Sarabia a 123. percben éles szögből a kapufát találta el, ezért a döntés a tizenegyesekre maradt.
Négy éve a spanyolok a nyolcaddöntőben tizenegyesekkel kaptak ki a házigazda oroszoktól, ezúttal pedig egy lövést sem tudtak értékesíteni. Így a története legnagyobb sikerét elérő Marokkó - Kamerun, Szenegál és Ghána után - negyedik afrikai csapatként jutott nyolc közé, elődjeihez hasonlóan rendes játékidőn túl.
MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés