Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Marokkó csoportelső, nyugdíjba ment a belga aranygeneráció

Eurosport Magyarország

Frissítve 01/12/2022 - 18:13 GMT+1

Belgium kiesett a katari labdarúgó-vb-ről, miután 0-0-ás döntetlent játszott Horvátországgal az utolsó fordulóban. Marokkó nyert Kanada ellen, így csoportelső.

Kevin de Bruyne

Fotó: AFP

Az afrikai együttes a négyes csütörtöki zárófordulójában 2-1-re verte Kanadát, és mivel a legutóbbi világbajnokság ezüst- és bronzérmesének, azaz a horvát és a belga csapatnak az összecsapásán gól nélküli döntetlen született, első helyen lépett a nyolcaddöntőbe. Belgium és Kanada búcsúzott a további küzdelemtől.
A legutóbbi vb ezüst- és bronzérmesének összecsapásán óriási lendülettel kezdtek a négy évvel ezelőtt döntős horvátok és már 10 másodperc elteltével veszélyeztették a 100. válogatottságát ünneplő Thibaut Courtois kapuját.
A belgák túlélték a kezdeti horvát rohamokat - bár szerencséjük is volt, hiszen a videobíró (VAR) megmentette őket egy büntetőtől - és kijöttek a szorításból, azonban kapura szinte teljesen veszélytelenek voltak.
A szünetben pályára lépett a sérüléséből visszatérő Romelu Lukaku, aki a 60. percben kis híján megszerezte a vezetést, de közeli lövése a bal kapufán csattant.
A horvátok csak az eredmény őrzésével voltak elfoglalva, míg a belgák az életben maradásért rohamoztak. A hajrában Lukaku negatív hőssé vált, ugyanis kétszer is közvetlen közelről - mindkét esetben az ötösön belülről - hibázott.

Marokkó - Kanada

A gyors marokkói gól után - amit óriási kapushiba előzött meg kanadai részről - az afrikai csapat visszahúzódott, és megelégedett a zárt védekezéssel, amelyből azonnal váltott gyors támadásra, amint alkalom kínálkozott rá.
Egy ilyen akcióból aztán a félidő közepén megduplázta előnyét. A kanadai együttes a második gól után percekre elveszítette addigi lendületét, bár sok veszélyt az ellenfél kapujára azelőtt sem jelentett.
A szünet előtti hajrában viszont Marokkó beszorult a saját térfelére, védelme sokszor vállalt be rizikós passzt, bár a szépítés végül nem egy ebből eredő hibából, hanem egy öngóllal jött össze Kanadának.
A második félidőben Marokkó a kapujától 30 méterre visszazárt, és mezőnyjátékosai a tizenhatosuk előtt tömörültek, így Kanada hiába birtokolta jóval többet a labdát, kevés veszélyt jelentette a kapura. Azt is csupán beívelésekből, mert akciói a mezőnyben rendre elhaltak a fegyelmezett marokkóiakon.
A 72. percben járt a legközelebb Kanada az egyenlítéshez, akkor szöglet után válogatottsági rekorderük, a korelnök cserejátékos, Hutchinson fejese a lécről a gólvonalra vágódott, de miután a labda csak félig jutott azon túl, az eredmény nem változott.
Ennek a csoportnak a továbbjutói a nyolcaddöntőben az E csoportból kapnak ellenfelet.
Az F csoport végeredménye:
1. Marokkó 3 2 1 - 4-1 7 pont
2. Horvátország 3 1 2 - 4-1 5
3. Belgium 3 1 1 1 1-2 4
4. Kanada 3 - - 3 2-7 0
MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés