Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mbappé megállíthatatlan volt a vb-n, de a lengyelek védője szerint Angliának megvan rá az ellenszere

Németh Dániel

Frissítve 06/12/2022 - 13:37 GMT+1

A lengyel válogatott jobbhátvédje, Matty Cash négy napon belül Lionel Messivel és Kylian Mbappéval is megküzdhetett. A posztjából kifolyólag számára a franciák klasszisa okozta a nagyobb fejtörést, ám hiába elemezte kitartóan a játékát, a pályán így is beleszaladt néhány meglepetésbe. Ettől függetlenül úgy gondolja, hogy Angliának megvan a fegyvere ahhoz, hogy hatástalanítsa a PSG sztárját.

Foci-vb: Biztos továbbjutásuk tudatában edzettek a franciák

Matty Cash elárulta, milyen volt szemtől szemben megküzdeni Kylian Mbappéval.
5 gól, 2 gólpassz - Kylian Mbappé ezen a világbajnokságon is elszabadult, innentől kezdve pedig valamennyi potenciális ellenfelének ugyanazzal a nyugtalanító kérdéssel kell szembenéznie: hogyan lehet megállítani a világ jelenlegi legjobb játékosát? A mondat elején is idézett számok jelzik, Katarban még nem sikerült a helyükre illeszteni a kirakós darabkáit, a franciák sztárja kis túlzással azt csinált az ellenfelekkel, amit csak akart.
Ha a franciák szempontjából vizsgáljuk a kérdést, akkor azt mondhatjuk, hogy a szerencsétlennek tűnő sérülések kapóra jöttek Mbappénak és a címvédőnek. Kidőlt Karim Benzema, az aktuális aranylabdás? Gond egy szál se, ott van Olivier Giroud, a tökéletes mezőnycsatár, aki mindig is remek párost alkotott Mbappéval. 10 perc után megsérült Lucas Hernández? Így legalább pályára léphetett a jóval támadóbb felfogású Theo, aki kezdettől fogva zseniálisan egészíti ki a PSG sztárjának játékát.
Az Mbappé vezette támadósor megállítása a negyeddöntőben az angol válogatott feladata lesz, néhány nappal ezelőtt azonban még egy másik angolnak, a lengyel válogatott színeiben futballozó Matty Cashnek okozott álmatlan éjszakákat. Cash – aki a nagyszülei révén szerepelhet Lengyelország csapatában – a Guardiannek adott interjúban beszélt arról, hogyan próbált meg felkészülni Mbappé játékából, és aztán miben tértek el a személyes tapasztalatai a várakozásaitól.
Egy egész délutánt szántam arra, hogy a felvételeit néztem, és tisztában voltam vele, hogy kemény feladat lesz, de amikor hozzá kerül a labda, ő pedig megáll, és újra mozgásba lendül, a leggyorsabb játékos, akit valaha is láttam.
De mi is a legfőbb különbség az elemzés és a valós játék között? „A videókat az ágyban fekve nézegettem” – felelte egy nevetés kíséretében Cash. „A valóságban pedig égtek a lábaim – ez a legfőbb különbség. És ez azért egy elég lényeges különbség. Amikor feláll veled szemben, majd mozgásba lendül, azt valami piszok jól csinálja. Leereszti a vállait, elindul a rövidre, aztán a hosszúra. Volt pár futóversenyünk, és megálltam a helyem. Hátranézel a vállad felett, és máris látod, hogy ott van.”
picture

Matty Cash

Fotó: Getty Images

A többség nyilván találkozott azzal a hírrel, miszerint Giroud megdöntötte a francia válogatott gólcsúcsát, Thierry Henry rekordját átadva a múltnak. Látva Mbappé teljesítményét, vélhetően csak idő kérdése, mikor előz meg mindenkit a PSG sztárja, aki 33 találatnál jár – ebből ráadásul kilencet a világbajnokságokon szerzett. Ezzel egyébként már önmagában eljutott egy jelentős mérföldkőig, mindezt ugyanis még 24 éves kora előtt érte el, amivel egy bizonyos Pelét sikerült túlszárnyalnia.
Cashnek ezen a világbajnokságon Mbappé mellett egy másik korszakos egyéniséget, Lionel Messit is volt szerencséje közelebbről megismerni, és ha csak innen nézzük, már akkor megérte elfogadni a lengyel válogatott ajánlatát. „Az, hogy négy napon belül Messi és Mbappé ellen is játszottunk, a tanulási folyamat része. A srácok arról álmodoznak, hogy a nagy nemzetközi tornákon pályára léphessenek a hozzájuk hasonló játékosok ellen, és esetleg a mezüket is megszerezzék.”
2014-ben, amikor Messi már ünnepelt világsztár volt, Cash még egy ruhaboltban dolgozott ötórás hétvégi műszakokban. Az volt a feladata, hogy segítsen eligazodni a vásárlóknak, de ha épp úgy hozta, akkor a raktárban is feltűnt a termékek címkézésében segédkezve. „Hogy gondoltam-e volna akkoriban, hogy egyszer profi futballista leszek? Egyáltalán nem. Esélytelennek tűnt. Természetesen ez volt a célom, de még iskolába jártam.”
Casht – hivatalosan pénzügyi okokból – a 2014-es szezonban kidobták az angol negyedosztályban szereplő Wycombe Wanderers utánpótlás-csapatából, ami nehéz helyzetbe hozta a fiatal játékost. Az iskolai eredményei ugyanis nem feltétlenül nyitottak más lehetőségeket az életében, mert – ahogyan ő fogalmazott – hiába volt iskolában, ha fejben máshol, valahol a futballpályán járt. A Sportbible-nek adott interjúban elárulta, még az osztályfőnöke is próbálta jobb belátásra bírni.
Mondtam, hogy nagyon szeretnék futballista lenni, amin csak nevetett. Azt mondta: Matty, más dolgokra is koncentrálnod kellene, mert a millióból csak egy lesz futballista.
Casht végül a FAB Academy karolta fel, majd a Nottingham Foresthez került, ahol elég meggyőzően teljesített, hogy megkapja élete első profi szerződését. Innentől beindult a karrierje, a Nottingham Forrestnél 129 mérkőzésen lépett pályára, 2020 szeptemberében pedig az Aston Villa tett érte visszautasíthatatlan ajánlatot. A jobbhátvédért, akinek hat évvel korábban kis híján véget ért a pályafutása, 16 millió fontot fizettek a birminghamiek.
picture

Matty Cash négy napon belül Lionel Messivel és Kylian Mbappéval is farkasszemet nézett

Fotó: AFP

Leigazolásakor az Aston Villa akkori vezetőedzője, Dean Smith az egyik „legfényesebb angol tehetségként” jellemezte, ám balszerencséjére az ő posztján jó pár klasszisa van a válogatottnak. Valószínűleg ez is szerepet játszott abban, hogy végül elfogadta a lengyelek ajánlatát, akik elég kitartónak bizonyultak, ugyanis három éven keresztül figyelték a játékát. „Éveken át fontolgattuk a családommal ezt a döntést. Hatalmas dolog a pályafutásomban, hogy nemzetközi szintre léphettem.”
Cash azóta 12-szer lépett pályára a lengyel válogatottban, a világbajnokságon pedig valamennyi mérkőzést végigjátszott. (Ami a hosszabbítások mértékéből kifolyólag jócskán több játékidő, mint a hivatalosan feltüntetett 360 perc.) Lengyelország számára a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, de a riválisokat figyelembe véve elégedettek lehetnek az eredménnyel, Cash számára pedig igazából nem ért véget a torna, hiszen a negyeddöntős angolok sikeréért még szoríthat.
Az Aston Villa védője szerint, ha van játékos, aki képes Mbappét is megállítani, az épp az angolok jobbhátvédje, Kyle Walker. „Nincs szükségük tippekre. Ott van Kyle Walker, aki tud jobbhátvédként játszani, és valószínűleg van olyan gyors, mint Mbappé. Tudja, hogy csodálatos játékosról van szó, de Kyle Anglia legjobb jobbhátvédje. Ha van játékos, aki képes megállítani, az pont ő" - mondta a védő, aki a vb előtt még Sterlinget tartotta a legkeményebb ellenfélnek, akivel a pályán találkozott.
„Ha Sterling gyors, akkor Mbappé villámgyors. Nem igazán tudtam eldönteni, mikor érdemes messzebbről követni, mikor kellene rá kilépnem, és amikor közelebb voltam hozzá, egyszerűen csak lefordult rólam. Mindent megtettem. Azt gondoltam, hogy egy az egy ellen jól teljesítettem, nem futott át rajtam. De aztán voltak helyzetek, amikor terület nyílt az ellentámadásra, és ő ilyenkor veszélyes igazán, a második gólt is pont így szerezte.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés