A világ legfiatalabb érmes válogatottja a foci vb-k történetében Horvátország. Az alig néhány éve létező ország Davor Suker gólkirály vezetésével végül harmadik helyig jutott annak ellenére, hogy az előző világbajnokságon az ország még csak FIFA-tag sem volt. A legutóbbi, 2018-as tornán még ezt is megfejelték: szintén kikaptak ugyan a franciáktól, de ezúttal már a döntőben, így ezüstéremmel zártak.
Szerbia válogatottjának, noha nyugati szomszédjához hasonlóan számtalan kiemelkedő képességű játékos alkotja, az eddigi négy alkalomból csak egyszer sikerült továbbjutnia a csoportból. Siniša Mihajlovićék a franciaországi, 1998-as tornán végül a 10. helyen végeztek.
Kiemelkedő játékosok alkotják a szlovén, a bosnyák vagy más kisebb volt jugoszláv tagállamok válogatottjait is, itt viszont együttvéve nincs annyi világbajnoki részvétel, mint az előző nemzeteknél külön-külön.
Foci-vb
Hidegrázós öltözői jelenet, ami a foci-vb legnagyobb fordulatát hozta – videó
2 ÓRÁJA

Davor Suker

Fotó: AFP

Eljátszottunk tehát a gondolattal, mi lenne, ha ezen válogatottak – Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Montenegró, Koszovó és Észak-Macedónia – legjobbjait gyúrnánk össze egy válogatottba. A kérdés persze merőben teoretikus. A volt Jugoszlávia szétesése körüli sportkövetkezményekről itt írtunk korábban, aminek helyén önálló nemzetállamok alakultak.

A védelem

A kapuban a szlovén Jan Oblak állna, aki kicsit kopott már régi fényéből, de valaha a világ legjobb hálóőrének bizonyult. Az Atlético Madrid kapujában azért még hétről hétre megállja a helyét a világ egyik legerősebb bajnokságában.
A védelem baloldalán Joško Gvardiol szerepelne. Az RB Leipzig hátsó sorában gyakran belső védőt játszik Willi Orbán mellett, de nem ritka a balszélen sem. A jobbszélen a szerb válogatott és a Fiorentina kiválósága, Nikola Milenković játszana. A modern foci követelményei szerint gyakran tart a támadásokkal is, a legutóbbi három meccsén kétszer is betalált. Könnyen lehet, hogy jó formáját Katarban is megtartja.

Joško Gvardiol és Willi Orbán az RB Leipzig – Real Madrid BL-csoportmeccsen 2022. október 25-én

Fotó: AFP

A két képzeletbeli belső védő az olasz és a francia élvonalban, illetve a Bajnokok Ligájában is edződik. A koszovói Amir Rrahmani magasabban jegyzett válogatottba is beférne, nem csoda, hiszen a Napoli védelmében szerepel napról napra. Mellette Sead Kolašinac testesíti meg a tapasztalatot. A 29 éves bosnyák belső védő korábban az Arsenal, jelenleg a Marseille játékosa. Kis híja volt, hogy négy évvel ezelőtt nem jutottak ki az oroszországi világbajnokságra, de Bosznia most sincs itt. Az összjugoszláv válogatottba azonban talán beférne.

A középpálya

Ha van a válogatott válogatottjának csapatkapitánya, az egész valószínűleg Luka Modrić. A Real Madrid horvát középpályásának neve mellett egy aranylabda, öt Bajnokok Ligája-cím és egy világbajnoki döntő szerepel Franciaországgal szemben. Könnyen lehet, hogy minden idők legjobb jugoszláv válogatottjába is beférne. A szintén horvát Marcelo Brozovic Modriccsal Batman és Robin stílusú párost alkot. A csapat védekező középpályása az Inter megkérdőjelezhetetlen tengelye, az ő kvalitásai mindenkinek hasznára válnának.
A balszélen focizóIvan Perisic már a 2018-as világbajnokságon is sztárjátékos volt három góllal és egy assziszttal,
aminek köszönhetően a Franciaország elleni döntőbe vitte Horvátországot, gólt szerzett az Anglia elleni elődöntőben és magában a döntőben is. A középpálya egyetlen nem horvát tagja a spanyolországi születésű, de szerb Sergej Milinković-Savić lehetne. Hét éve a Lazio játékosa, a játék irányításában pedig komoly szerepe lenne.

Milinkovic-Savic

Fotó: Getty Images

Gólvágók: a sztár és az utánpótlás

A támadó páros egyik tagja egy sajnálatos kimaradó lenne. A szlovén Benjamin Sesko pedig igazán említésre méltó. Még csak 19 éves, de már egy ideje az Red Bull Salzburg játékosa. Tavaly és idén is játszott a Bajnokok Ligája összes csoportmeccsén, nyártól pedig az RB Leipzig játékosa lesz, ahová 24 millió euró összegért igazolt. Legutóbbi, Svédország elleni Nemzetek Ligája-gólja még inkább ráirányította a reflektorfényt.
Valószínűleg nem csak szlovén társának, de az egész csapatnak motiváció lenne a szerb DušanVlahović jelenléte. Nagy játékossá a Fiorentina keretében eltöltött négy éve tette, sztár viszont az elmúlt egy évben lett, miután 81 millió euróért igazolta őt a Juventus. Győzni akarása mindenkit megnyert klubjában is. És a vezetése valószínűleg összehozná a különböző etnikumú közönséget is, hogy együtt álmodjanak.
Foci-vb
Ma a foci-vb-n: a Neymar nélküli (?) Brazília és a CR-rel szereplő Portugália is tovább robogna
3 ÓRÁJA
Foci-vb
Foci-vb: Egy szinte ismeretlen cserecsatár mentett pontot a németeknek
11 ÓRÁJA