Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ma a foci-vb-n: Katar után Németország lehet a következő kieső

Eurosport Magyarország

Frissítve 27/11/2022 - 09:34 GMT+1

Úgy tűnik, a címvédő átka egyelőre nem éri utol Franciaországot, a kettővel ezelőtti világbajnok azonban könnyen kieshet a csoportkörből. A torna második, immáron teljes vasárnapján azt is meg tudjuk, tovább robog-e a spanyol expressz. Végre megtalálja-e igazi formáját Belgium, vagy igaz-e, hogy nincs Kevin de Bruyne-nek méltó játszótársa a négy évvel ezelőtti bronzérmes csapatban?

Németország 88 éven keresztül sosem esett ki vb-csoportból. Most négy év alatt másodszor fordulhat elő.

Fotó: AFP

Furcsa időzavarba kerülünk ilyenkor, hiszen még fel sem ocsúdtunk a (tv-n nem látott) nyitóünnepségből, lassan már a második forduló is véget ér a csoportkörben.
Vasárnap négy kontinens képviselteti magát az E és F csoportban.
Előbbiben a múlt, öt világbajnoki címmel, utóbbiban a közelmúlt, vagyis az előző torna ezüst- és bronzérmese. Más kérdés, hogy a négy csapatból egyedül Spanyolország vitézkedett az első fordulóban.

Japán – Costa Rica, 11.00

Az előző forduló talán legboldogabb és legszomorúbb csapata találkozik egymással. Való igaz, eléggé más előzményekkel érkeznek. Japán a torna (második?) legnagyobb meglepetését hozta össze a németek elleni 2-1-gyel. A győzelem pikantériája, hogy a csapat belső poszton játszó játékosai a Bundesligában edződnek hétről hétre.
Ezzel szemben Costa Rica a torna eddigi legnagyobb verését szenvedte el, hiszen egy hetest kaptak a rendkívül fiatal és tehetséges spanyol csapattól. Úgy tűnik, ez nem az a Costa Rica, amely nyolc évvel ezelőtt szétcincálta a halálcsoportban Angliát, Olaszországot és Uruguayt.
Mindkét csapat abban a rendkívül szerencsés helyzetben van, hogy semelyik játékosa nem sérült meg az első meccsen, Japánnak az előzmények után azonban nagyobb esélye van az újabb győzelemre, ami már szinte biztos továbbjutást érne.
Várható kezdőcsapatok:
  • Japán (4-2-3-1): Gonda, Sakai, Itakura, Yoshida, Nagatomo; Endo, Tanaka; Ito, Kamada, Doan; Asano.
  • Costa Rica (5-2-3): Navas, Fuller, Waston, Duarte, Calvo, Oviedo; Borges, Tejeda; Campbell, Contreras, Bennette.

Belgium-Marokkó, 14.00

Az oroszországi világbajnokságon bronzérmes Belgium az első meccsen még nem mutatta igazi formáját. Vagy a csapatkapitány Kevin de Bruyne-nek van igaza: ez a belga válogatott nem a Manchester City…
Igaz, aki a végjátékig szeretne menni, annak nem most kell csúcsformában lenni. De vajon lesz-e még csúcsformában ez a generáció? Mert Kanadát is csak nehezen sikerült legyőzni (ne felejtsük, Alphonso Davies büntetőt is hibázott), Marokkót még nehezebb lesz. Főleg, ha Romelu Lukaku még mindig a nézőtéren tölti a 90 percet.
Marokkó sem a legjobb előjellel érkezik a meccsre, az első fordulóban Horvátország ellen a torna talán leggyengébb színvonalú összecsapását mutatták a felek. Ráadásul Noussair Mazraouit hordágyon vitték le. Noha a sérülés nem tűnik súlyosnak, kérdés, ott lesz-e a pályán a vasárnapi meccsen.
Várható kezdőcsapatok:
  • Belgium (3-4-3): Courtois, Dendoncker, Alderweireld, Vertonghen; Meunier, Tielemans, Witsel, Castagne; De Bruyne, Batshuayi, Hazard.
  • Marokkó (4-3-3): Bounou, Hakimi, Aguerd, Saiss, Attiyat Allah; Amrabat, Ounahi, Amallah; Ziyech, En-Nesyri, Boufal.

Horvátország-Kanada, 17.00

Különös módon ellenkező érzelmi előjellel érkeznek a csapatok ebbe a mérkőzésbe. Horvátország nem épp jó játékkal szerzett egy pontot az egyébként elég erős összeállítású Marokkó ellen, Kanada pedig kvázi újoncként (36 éve volt utoljára világbajnokságon) kis híján pontot csent a 2018-as bronzérmes Belgium ellen.
picture

Ivano Balić is megirigyelné ezeket a mozdulatokat - Modricék mókáztak a horvátok edzésén

A józan ész mindezek ellenére azt mondatná, hogy a bronzérmes behúzza az újonc elleni meccset, és Horvátország nagy lépést tesz a továbbjutás felé.
Ezen a tornán azonban már láttunk annál nagyobb meglepetést is, mint hogy ez akár fordítva legyen. A horvátok biztos védelme megvolt Marokkó ellen is, az előrejátékkal azonban voltak gondok. Egy jól szervezett kanadai védelem megzavarhatja őket. Horvátországnak azonban tudnia kell, ha nem győz, Belgium ellen kell biztosítani a továbbjutást.
Mindezek mellett pedig Kanada biztosan búcsúzik egy esetleges újabb vereséggel.
Várható kezdőcsapatok:
  • Horvátország (4-3-3): Livakovic, Juranovic, Lovren, Guardiola, Sosa; Brozovic, Modric, Kovacic; Pasalic, Livaja, Perisic.
  • Kanada (3-4-3): Borjan, Johnston, Vitoria, Miller; Laryea, Hutchinson, Eustaquio, Davies; Hoilett, David, Buchanan.

Spanyolország-Németország, 20.00

Különös gálán van túl a - nagyrészt a Barcelona ifjú játékosaiból álló - spanyol válogatott, hiszen az első fordulóban 7-0-ra verte Costa Ricát, a németek pedig a skála másik végén állnak, hiszen 2-1-es vereséget szenvedtek Japántól.
A németeknek óriási a tét: ha a spanyolok ellen is kikapnak, Japán pedig nem kap ki Costa Ricától (mindkét eredményre valós esély van), kiesnének a csoportból. Ráadásul zsinórban másodszor, amire 2018 előtt egyszer sem volt példa.
Mindezek mellé ideális helyzetben érkezik a spanyol csapat erre a meccsre. Könnyű mérkőzésen van túl, ahol a 69. percig bevetette mind az öt cserét, Luis Enrique szövetségi kapitány számos kulcsjátékosát pihentetni tudta. Hansi Flick viszont kényszerűen cserélte le Thomas Müllert, akiben bármikor benne lehet a gól. Már ha pályára tud lépni...
A német válogatott ráadásul az első meccs előtt tiltakozott a Katarban érvényben lévő kirekesztő és a szabadságot korlátozó törvények ellen. Az 1990-es világbajnok Lothar Matthäus szerint ez elvonta a csapat figyelmét a feladatokról. Hogy most jobban tudják-e követni a taktikát, vasárnap este kiderül.
  • Spanyolország (4-3-3): Simon, Azpilicueta, Garcia, Laporte, Alba; Rodri, Pedri, Gavi; Asensio, Torres, Olmo.
  • Németország (4-2-3-1): Neuer, Kehrer, Rudiger, Schlotterbeck, Raum; Kimmich, Gundogan; Gnabry, Musiala, Sane; Havertz.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása