Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Primitív emberek” – reagált a horvát drukkerek gyalázkodására a szerb származású kapus

Kálmán Laci

Frissítve 28/11/2022 - 18:02 GMT+1

Milan Borjan, Kanada szerb származású kapusa kapott hideget-meleget a horvát szurkolóktól a katari foci-vb vasárnapi játéknapján. Visszaéltek a telefonszámával, egy hatalmas transzparenst feszítettek ki a meccsen, amellyel azon gúnyolódtak, hogy annak idején gyerekként menekülnie kellett a családjával Horvátországból. Borjan primitívnek minősítette ezt a fajta szurkolói magatartást.

Foci-vb: Modricék edzése Kanada kiejtése után

Milan Borjan 2500 gyalázkodó üzenetet kapott azt követően, hogy nyilvánosságra került a telefonszáma. Mint elmondta, még a találkozó előtt kiszivárogtatták a számát, így aztán érkeztek dögivel a származását becsmérlő üzenetek a telefonjára.
Borjan 1987 októberében szerb szülők gyermekeként látta meg a napvilágot az akkori Jugoszláviában, a mai Horvátországhoz tartozó kisvárosban, Kninben. A település szerb bázisnak számított egészen addig, amíg a horvátok el nem foglalták azt a függetlenségi háborújuk során 1995-ben.
Ebben a régióban a mai napig feszült a légkör, többek között a Krajinai Szerb Köztársaság volt elnöke, a horvátországi szerb politikus, Milan Martic által elkövetett háborús bűnök miatt.
A temérdek gusztustalan üzenet ellenére Borjan nem állt bele a gyalázkodásba, és minden jót kívánt Horvátországnak.
„Ez mindent elmond azokról az emberekről… Én azonban minden jót kívánok Horvátországnak.”
A meccs során, amelyet egyébként Kanada 4-1 arányban elbukott, és ezzel a továbbjutási esélyeit is elvesztette, Borjant egyfolytában fütyülte egy nagyobb horvát szurkolói tömeg. Közben a közösségi médiában keringett egy videó, amelyen a drukkerek azt kiabálják, ’Borjan egy Usztasa’.
Az Usztasa egy horvát szélsőjobboldali mozgalom volt az 1930-as években, amely szerbeket, zsidókat és romákat gyilkolt később, a második világháborúban. A videóban skandáló drukkerek fejében tehát némi történelmi zavar volt megfigyelhető, hisz ez egy horvát szervezet volt, Borjan pedig szerb.
„Ez mutatja, mennyire primitívek ezek az emberek. Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni. Egyértelműen magukba kellene nézniük, mert jól láthatóan elég sok frusztráció van bennük, amit itt eresztenek ki magukból” – mondta Borjan.
picture

Milan Borjan

Fotó: AFP

A drukkerek alaposan felkészültek a meccsre, ugyanis egy transzparenst is kifeszítettek, amellyel a Vihar Hadműveletre tettek utalást, ami a horvát háború döntő ütközete volt, és egyértelmű horvát győzelemmel zárult. Ennek nyomán a horvátok kiűzték az országuk területéről a szerb kisebbséget.
Borjan és családja is menekülni kényszerült Kninből, traktorokon, szekereken, pótkocsis autókon. Nem véletlen tehát, hogy a horvát drukkerek épp egy John Deere-es reklámszlogent írtak át, és azzal gúnyolták Borjant, és tulajdonképpen az összes akkor menekülni kényszerülő szerbet.
A transzparensen egyrészt ott állt, hogy ’Knin 1995’, másrészt pedig a ’Semmi sem fut úgy, mint egy Deere’ szlogent lecserélték arra, hogy ’Semmi sem fut úgy, mint Borjan’.
A régióban meglévő feszültség miatt minden nyilatkozat számíthat. Távol álljon tőlünk, hogy a horvát drukkerek védelmére keljünk, de egy korábbi Borjan-mondat hozzájárulhatott az indulatos viselkedésükhöz.
„Mindig büszke leszek a szülőhelyemre. Amikor 1987-ben megszülettem, a Krajinai Szerb Köztársaságban jöttem a világra. Erre mindig büszke leszek” – mondta Borjan még áprilisban.
Mindenkinek joga van másként gondolkodni. Utálhatnak, szerethetnek, de nem fogják tudni megváltoztatni a hovatartozásom, és a szülőhelyem.
A gyűlölködés szerencsére nem terjedt tovább a horvát játékosokra, ami részben Borjan visszafogott reakciójának köszönhető, részben pedig annak, hogy a horvát válogatott egyik tagja, Bruno Petkovic, megvédte őt.
„Én magam is sokszor voltam az ellenfelek drukkereinek célkeresztjében, és ez nem jó dolog. Ez a foci sötét oldala, amin keresztülmegyünk a karrierünk során” – mondta Petkovic.
picture

Milan Borjan

Fotó: AFP

Borjan azt mondta, hogy a horvát játékosok úriemberhez méltóan viselkedtek ebben a helyzetben, éppen ezért nem is tervez semmilyen hivatalos lépést az ügyben.
„Semmi szükség rá. Gyerekekről beszélünk, akik megmutatták, hogy fogalmuk sincs arról, mi, hogy történt, és ez mindent elmond róluk.”
„A horvát játékosoknak pedig jár az elismerés, úriemberként viselkedtek.”
részben via Daily Mail
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés