Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lomha, ötlettelen játék, Foden mellőzése – éles kritikákat kapott az angol kapitány

Kálmán Laci

Frissítve 26/11/2022 - 15:15 GMT+1

Anglia a sziporkázó első fordulós győzelem után visszafogottabb teljesítményt nyújtott a másodikban, és 0-0-t ért el az Egyesült Államok ellen a katari vb-n. A kapitány Gareth Southgate természetesen kapott-hideget meleget a korábbi angol kiválóságoktól. Volt, aki szerint egész egyszerűen borzalmasan játszottak, mások a kreativitást, illetve konkrétan Phil Foden pályára lépését hiányolták.

Az angolok a meccs után

Fotó: Getty Images

Mégis mit keresett Phil Foden a kispadon 90 percen keresztül?
Számtalan kritika érte az angol válogatott teljesítményét az amerikaiak elleni döntetlen után. Elsősorban nyilván a kapitány Gareth Southgate került célkeresztbe, konkrétan az, hogy finoman szólva is vitatható döntéseket hozott a mérkőzés során.
Southgate elismerte, hogy visszaesett a válogatott játéka a találkozó utolsó harmadában, ugyanakkor megvédte azt a döntését, hogy miért nem küldte pályára Phil Fodent.
„Hogy kifütyültek volna minket? Nem, nem hiszem, hogy az nekünk szólt” – kezdte értékelését a kapitány. „Én egyébként nem vagyok teljesen elégedetlen, kőkemény ellenfelet kaptunk, és a védelem remekül helyt állt.”
„Egy jó meccs után mindig nehéz újra hozni ugyanazt az energiaszintet és színvonalat. Nehéz volt áttörni a védelmüket, és valódi esélyeket kiharcolni, főleg a mérkőzés utolsó harmadában. Ezen a meccsen más oldalunkat kellett kidomborítani, harcolni kellett, küzdeni és védekezni.”
Anglia így sem áll rosszul a csoportban, hisz, ha nem kap ki Walestől 4-0-ra, biztos továbbjutó. Southgate büszke arra, ahogy a csapat kiharcolta a pontot az amerikaiak ellen, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy ott vannak a legjobb 16 között.
picture

AL KHOR, QATAR - NOVEMBER 25: Harry Kane of England applauds the England support following the FIFA World Cup Qatar 2022 Group B match between England and USA at Al Bayt Stadium on November 25, 2022 in Al Khor, Qatar. (Photo by Alex Livesey - Danehouse/Ge

Fotó: Eurosport

„Ahhoz, hogy egy csapat sikeres legyen egy nagy világversenyen, többféle arcát is meg kell tudni mutatnia, mi ezt most megtettük. Azért ritka az, amikor egy válogatott kilenc ponttal jut tovább a csoportjából.”
„Hogy miért nem játszattam Phil Fodent? Ha a négy támadónk közül bármelyik nem lép pályára, és nem nyerünk, akkor én ugyanígy itt ülök, és megkapom a kérdést, hogy az illető miért nem játszott. Philt is beküldhettem volna, ő egy szuper játékos, talán a dolgok másként is alakultak volna, de mi most így döntöttünk.”
Southgate ezen döntésén azonban nem lépett túl mindenki ilyen könnyedén. Gary Neville, a SkySPorts szakkommentátora óriási hibának tartja, hogy nem Foden kezdett az amerikaiak ellen.
„Nehéz jól fogalmaznom, mert nagyon tisztelem Gareth Southgate-et. Többet ért el, mint bármelyik korábbi szakvezető Sir Alf Ramsey óta. De több nagy tehetség is ott ült végig a kispadon, például Trent Alexander-Arnold és Phil Foden.”
„Rendkívül csalódott voltam, hogy Foden nem volt ott a pályán. Akkora tehetség, hogy olyat én még nem is láttam. Finoman szólva is érdekes, hogy nem kezdett, de még csak be sem cserélte őt Gareth. Ők ketten a braziloknál, a spanyoloknál vagy a franciáknál biztos, hogy ott lettek volna a kezdőben.”
„A drukkerek is azt kiabálták, hogy jöjjön be Foden. Csalódottak voltak, amikor Henderson jött be Bellingham helyére. Nem értették, miért egy védekező középpályás érkezik, amikor a győzelem megszerzése volt a cél.”
picture

Phil Foden of England reacts in the dugout prior to the FIFA World Cup Qatar 2022 Group B match between England and USA at Al Bayt Stadium on November 25, 2022 in Al Khor, Qatar

Fotó: Getty Images

„De túl erős kritikát sem szabad megfogalmazni Southgate-tel szemben, hisz az elmúlt időszakban sikereket értünk el vele. És ne felejtsük el, hogy Anglia még mindig a csoport élén áll. Ugyanakkor, ha így játszunk továbbra is, nem mi emeljük majd a magasba a trófeát.”
Roy Keane is mérhetetlenül csalódott volt, hogy hiába várta, Foden pályára lépését. Ráadásul ő sokkal sarkosabban fogalmazott, mint Neville.
„Ültünk a tévé előtt, és csak azt vártuk, hogy Foden bejöjjön a pályára. A csapat lomha volt, ötlettelen, és borzalmas teljesítményt nyújtott.”
Ian Wright is Fodent hiányolta. Szerinte a Manchester Citynél szerzett tapasztalatai alkalmassá tették volna őt arra, hogy áttörje az amerikaiak védelmét.
„Tökéletes lett volna, hogy kijátssza az amerikai védőket. Persze mondjuk el azt is, hogy az amerikaiak kiválóan megoldották hátul a feladatukat.”
via eurosport.co.uk, skysports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés