Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hatalmas, bátor szív viheti sikerre a németeket a spanyolok elleni élet-halál meccsen

Kálmán Laci

Frissítve 26/11/2022 - 10:05 GMT+1

Azzal, hogy a német válogatott elvesztette első csoportmérkőzését a katari foci-vb-n Japánnal szemben, finoman szólva is nehéz helyzetbe került. Záporoztak is a kritikák bőséggel, arról azonban, hogy ezek mennyire voltak jogosak, lehet vitatkozni. A németek igenis legyőzhetik a spanyolokat, még annak ellenére is, hogy azok Costa Rica ellen meggyőző teljesítményt nyújtottak.

Németország

Fotó: AFP

A németek vasárnap élet-halál-meccsre készülnek a spanyolok ellen.
Luis Enrique, a spanyol válogatott szakvezetője nem akarta túl gondolni a Costa Rica elleni 7-0-ás győzelmet.
Minden, amiből pozitív energiát nyerhetünk, fontos a számunkra, de holnap folytatjuk tovább az edzéseket, hogy felkészüljünk a Németország elleni összecsapásra” – értékelt a kapitány. „Az, hogy ellenfelünk az első meccsét elvesztette, semmit sem változtat azon, mennyire tiszteljük őket, ahogy azon sem, hogyan állunk majd a találkozóhoz.”
Enrique nyilván senkit nem becsül alá ezen a vb-n, pláne nem a nagy rivális németeket.
„Nyilván rengeteg dicséretet kapunk majd az első meccsünk után, de a dicséret könnyen elgyengítheti az embert. Mi azonban nem hagyjuk, hogy a szép szavak elaltassanak minket, továbbra is koncentráltan készülünk.”

A németek sokáig kontrollálták a japánok elleni meccset

A németeknek persze nincsenek olyan gondjaik, hogy mit kezdjenek a sok dicsérettel, főleg, hogy zsinórban a harmadik nagy tornájukat is vereséggel kezdték. Negatív kritikát viszont kaptak bőven.
Holger Badstuber szerint túl gyengén, Andreas Möller szerint túl puhán, Bastian Schweinsteiger szerint egyszerűen csak rosszul fociztak. Leon Goretzka úgy látja, hogy következetlenül, Didi Hamann pedig, hogy néha már-már arrogánsan játszottak.
A németeknek ezt a meccset nem lett volna szabad elveszíteniük. A két japán gól előtti hibák is elkerülhetőek lettek volna. Ráadásul a helyzetkihasználás katasztrofális volt, hisz összesen 26-szor lőttek kapura.
picture

Japán csoda Németország ellen

Fotó: AFP

Lehet, hogy Hansi Flick szövetségi kapitány nem a megfelelő felállásban játszatta a csapatát, például Niklas Sülét jobboldali védőként, és az is lehet, hogy rosszul cserélt, amikor lehozta Ilkay Gündogant, Thomas Müllert és Jamal Musialát, de ettől még nyerniük kellet volna.
Mivel a németek 70 percen át uralták a meccset, mindenképpen kellemetlen a 2-1-es vereség.

Sülét középre, Kehrer a helyére

Németország nem azért kapott ki, mert a csapat nem vezetett jól szervezett támadásokat, vagy mert az egész játék ne állt volna össze. Úgyhogy teljesen más a helyzet, mint 2018-ban, az oroszországi vb-n volt.
„A játékunk több, mint 70 percen át rendben volt” – mondta Flick. Mindez jól mutatja, hogy a csapat nem jár rossz úton, nem ez a probléma.
Ettől függetlenül a kapitány nyilván végrehajt majd néhány változtatást. Az, hogy Süle jobboldali védőt játszott, nem volt túl szerencsés. Thilo Kehrer sokkal alkalmasabb lenne azon a poszton, Süle pedig középen, ahol jóval komfortosabban érzi magát.
Sőt, Joshua Kimmich neve is felmerült a jobboldali védő helyére, amire Flick a következőképpen reagált.
picture

Németország

Fotó: AFP

„Nyilván átbeszélünk minden lehetőséget. Ezt megtesszük minden meccs előtt. Az a feladatunk, hogy mindig a lehetséges legjobb összeállítást küldjük pályára.”

Kimmich maradjon a középpályán

Bár Flick BL-t nyert úgy a Bayern Münchennel, hogy Kimmich volt a jobboldali védője, valószínűtlen, hogy visszakerüljön a védelembe. Jó ideje középső középpályást játszik a Bayernben és a válogatottban is, kiváló teljesítményt nyújt.
Nem biztos, hogy jó döntés lenne, ha Flick a játékosokat számukra szokatlan posztokon játszatná. Ezt jól mutatja Süle példája, de Musialát is idevehetjük. Így aztán komoly változtatások nem várhatóak a németek összeállításában. Flick azokra számít majd a spanyolok ellen, akik a klubjaikban jól teljesítenek.
„Hiszek a tapasztalat fontosságában. A Japán elleni kezdő tizenegy minden játékosa szerepel a Bajnokok Ligájában.”
Ez megmagyarázza miért nem kezdett sem Youssoufa Moukoko, sem Niclas Füllkrug, és még kevésbé valószínű, hogy ott lesznek a kezdőben egy élet-halál meccsen a spanyolok ellen.
picture

Marco Asensio of Spain celebrates with teammates after scoring their team's second goal during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group E match between Spain and Costa Rica at Al Thumama Stadium on November 23, 2022 in Doha, Qatar.

Fotó: Getty Images

A Bayern játékosainak van a legtöbb tapasztalata

Fontos megjegyezni, hogy a spanyolok, akik szeretik a sokpasszos játékot, és szeretik nagy százalékban birtokolni a labdát, teljesen más ellenfél lesznek, mint a japánok voltak. Ez azt jelenti, hogy kevesebbszer lesz ugyan a németeknél a labda, ám ez még előny is lehet a számukra.
„Egy olyan ellenfél, mint Spanyolország, fekszik nekünk” – mondta Stefan Effenberg. „Sokkal többet támadnak majd, mint a japánok, próbálják irányítani a játékot. Ez lehetőséget ad nekünk, hogy védekező pozícióból induljunk meg, és kiharcoljunk lehetőségeket a középpályán.”
A spanyol középpálya három Barcelona-játékosból áll majd, Sergio Busquets, Pedri és Gavi személyében. A Bayern játékosai kétszer is megütköztek velük a BL-csoportkörben, és 2-0, illetve 3-0 arányban nyertek.
Kimmich, Leon Goretzka, Musiala és Serge Gnabry, valamint az egész Bayern erőt demonstrált az egy hónappal ezelőtti barcelonai összecsapáson. Ők tudják, hogy vegyék el Busquetsék kedvét a játéktól, és mindez működhet a vasárnapi meccsen is.
picture

Hansi Flick

Fotó: AFP

Flick teljes egységet vár el

Lehet vitatkozni a taktikáról és a felállásról, de a németeknek egy esélyük van, és azt muszáj megragadniuk.
„Akkor nyerhetünk, ha teljes az egység, és 90 percen át maximális intenzitással nyomjuk” – mondta Flick.
A németeknek meg kell zavarniuk a spanyolokat, el kell venni tőlük a játék örömét, és támadniuk kell, ez lehet számukra a kulcs a sikerhez.
„Bátornak és agresszívnek kell lennünk az első perctől kezdve. Kérlelhetetlenül mennünk kell előre, és hinnünk kell magunkban. Kell a szív és a szenvedély, akkor menni fog” – mondta Thorsten Frings, korábbi válogatott középpályás.
via
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés