Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Wenger: „Azok a csapatok voltak jobbak, akik nem a politikával foglalkoztak”

Minich Réka

Publikálva 04/12/2022 - 19:14 GMT+1

Arsene Wenger sok vihart kavaró nyilatkozatot adott Katarban; szerinte azok a csapatok rosszabbul teljesítettek a világbajnokságon, akik politikai üzengetéssel foglalkoztak. Wenger Németországot hozta fel példának, de érdekes módon nem említette a torna előtt komolyan tiltakozó Ausztráliát, akik meglepetésre tovább tudtak menni a csoportjukból, és még Argentína dolgát is megnehezítették.

Tiltakozással indította a foci-vb-t a német válogatott - CNN Show

Arsene Wenger a FIFA technikai bizottsági tagjaként vett részt egy médiaeseményen Katarban, ahol a vitatható kijelentéseket tette.
Arsene Wenger 2018-ban hagyta el az Arsenalt, azóta pedig a FIFA kötelékében dolgozik a labdarúgás fejlesztésén. Emellett szakértőként szokott közreműködni a katari székhelyű beIN Sports csatorna fociközvetítéseiben.
Wenger most kiemelte, hogy Franciaország, Anglia és Brazília már az első meccsen jó teljesítménnyel tudott kezdeni, viszont ez nem volt elmondható a németekről.
„Ha egy világbajnokságon játszol, akkor az egyik legfontosabb dolog, hogy megnyerd a nyitómeccset. A tapasztalat persze sokat segít ilyenkor, ez látszott a brazil, francia és angol válogatottaknál. Készen álltak mentálisan a tornára, nem úgy, mint mások, akik inkább a politikával foglalkoztak.”
Wenger szavai valószínűleg csak további vitákat fognak gerjeszteni a katari rendezés kapcsán. A világbajnokság előtt egyre inkább a középpontba kerültek az emberi jogi sértések, amiket az arab állam követett el, többek között a stadionok építésén dolgozó vendégmunkások és a szexuális kisebbségek ellen.
Az utóbbi csoportok elleni kiállás jeleként több válogatott tervezte, hogy a One Love szervezet által készített szivárványos csapatkapitányi karszalagban fog pályára lépni, de végül a FIFA fenyegetése miatt elálltak a szándékuktól. Németország a Japán elleni nyitómeccsük előtt eltakart szájjal állt össze a csapatfotóra, ezzel jelezve, hogy a FIFA döntése miatt kénytelen hallgatni.
Végül a németek remek első félidőt produkáltak, de a kihagyott helyzetek visszaütöttek és két komoly védelmi hiba után Japán fordított ellenük, innen kezdve pedig már lépéshátrányban voltak. A Spanyolország elleni döntetlen lehetőséget adott a spanyoloknak, hogy kiejtsék a németeket, ami kis szerencsével össze is jött nekik.
Wenger szavaival részben összecseng Thomas Hitzlsperger véleménye, aki szerint a német válogatott teljesítménye miatt a tiltakozásuk éppen az ellentétes hatást váltotta ki.
„Pofáraestünk, ezt be kell vallani. Én is rábeszéltem a srácokat, hogy álljanak ki a véleményük mellett, hogy adjunk hangot az olyan embereknek is, akik nem tudnak magukért kiállni. Most már rájöttem, hogy az egész nem ért semmit, Katar és a FIFA döntött mindenről.
Az, ha már egy esetleges sárga is eltántorít minket, akkor semmi eredménye nem lehet a tiltakozásunknak. A jövőben minden játékos maga fogja eldönteni, hogy mit akar tenni, nincs jogunk nyomást helyezni rájuk, hiszen ők vannak a pályán.
Tudom, hogy a srácoknak túl sokat kellett foglalkozniuk a politikai kérdésekkel, ami biztos nem használt. Ennek ellenére büszke vagyok rájuk, hogy senki nem akart ezzel takarózni a kiesés után.”
Forrás: eurosport.co.uk, eurosport.de
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés