Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az utolsó percekben dőlt el, ki jut tovább Messiék mellett a C csoportból

Eurosport Magyarország

Frissítve 30/11/2022 - 22:15 GMT+1

Az argentin labdarúgó-válogatott kétgólos győzelmet aratott a lengyel csapat felett a katari világbajnokság szerdai napján, így első helyen jutott nyolcaddöntőbe a C csoportból, míg riválisa - Mexikónál jobb gólkülönbségével - veresége ellenére a másodikként lépett a legjobb 16 közé.

Argentína 2-0-ra legyőzte Lengyelországot

Fotó: Getty Images

Az argentin és a lengyel labdarúgó-válogatott jutott nyolcaddöntőbe a katari világbajnokság C csoportjából.

A szerdai, utolsó forduló előtt a kvartett mind a négy tagja reménykedhetett a továbbjutásban.
Dohában a Copa America-győztes argentinok 2-0-ra verték a lengyeleket, míg Mexikó 2-1-re nyert Szaúd-Arábia ellen, de a közép-amerikai gárda számára ez nem volt elég a nyolcaddöntőhöz, mert rosszabb gólkülönbségével a lengyelek mögé szorult.
Ezzel az is eldőlt, hogy szombaton Argentína Ausztráliával, míg vasárnap Lengyelország a címvédő Franciaországgal találkozik a negyeddöntőbe kerülésért.

Lengyelország passzív volt, végül nem fázott rá

A torna egyik legnagyobb favoritjának tartott argentin csapat az első perctől támadólag lépett fel, a lengyelek teljesen beszorultak a kapujuk elé, csak a védekezésre összpontosítottak, támadásépítésre nem maradt erejük. Az előző két meccsen is remekül védő Szczesnynek már a 10. percben nagyot kellett védenie Messi lövésénél, de ezt leszámítva azért inkább csak meddőnek bizonyult a dél-amerikai gárda fölénye.
A szünet előtti negyedórában azonban fokozódott az előző két meccsen mutatottnál sokkal kreatívabban futballozó argentinok nyomása, ezáltal a lengyel kapusnak egyre több védenivalója volt. A Juventus hálóőre a legnagyobb bravúrját a 39. percben mutatta be, amikor hárította Messi - videobíró segítségével megítélt - büntetőjét is, így már a második 11-est védte ki ezen a vb-n. A lengyelek kizárólag a kapusuknak köszönhették, hogy nem dőlt el már az első 45 percben a találkozó, ugyanis a túloldalon Martineznek egyáltalán nem akadt dolga.
Az európai csapat kettős cserével próbált frissíteni a folytatásra, de ez nem jött össze, mivel a rivális az első akciójából gólt lőtt. A vezetés megszerzése után is nyomasztó fölényben játszott Argentína, de ekkor már Lengyelország is vállalkozott néhány támadásra, első helyzetét pedig az 50. percben hagyta ki, amikor Glik fejese centikkel kerülte el a kaput. Ezt leszámítva viszont az argentinok továbbra is egykapuztak, ennek eredményeként a 68. percben Álvarez eldöntötte a három pont sorsát.
A lengyelek hiába táncoltak a kiesés szélén, nem tudtak újítani, szerencséjükre azonban sorra maradtak ki a rivális helyzetei, az elszalasztott lehetőségekben Messi járt az élen. A hosszabbításban még Tagliafico is ziccert hibázott, illetve Kiwior mentett a gólvonal előtt, ami végül lengyel továbbjutást ért.
A lefújáskor úgy tűnt, Lengyelország kevesebb sárga lapjának köszönhetően jut tovább, de mivel a másik meccsen a hajrában Mexikó gólt kapott, így végül jobb gólkülönbségével lett nyolcaddöntős az európai csapat.

Mexikó nyert, de kiesett

Három percet kellett várni az első nagy mexikói lehetőségre, és bár ezt követően is a győzelmi kényszerben lévő közép-amerikaiak játszottak gólra törőbben, igazán nagy helyzetet mezőnyfölényük ellenére sem sikerült kialakítaniuk. A hajrá előtt rövid időre magához ragadta a kezdeményezést a szaúdi válogatott, de az ázsiaiak jellemzően mélyen visszahúzva védekeztek és a kontrákban bíztak.
A fordulás után Mexikó négy perc alatt szerzett két góllal közel került a továbbjutáshoz, és továbbra is támadásban maradt: több ígéretes helyzetet kidolgozott, de ezeket vagy elpuskázta, vagy a kapus védett bravúrral. Az utolsó percekben Gerardo Martino együttese egy lesgólig is eljutott, azonban a szaúdiak a hosszabbításban szépítettek, és ezzel a mexikóiakat is elbúcsúztatták.

A C csoport végeredménye:
1. Argentína 3 2 - 1 5-2 6 pont
2. Lengyelország 3 1 1 1 2-2 4
3. Mexikó 3 1 1 1 2-3 4
4. Szaúd-Arábia 3 1 - 2 3-5 3
MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés